Quote (jarabekg @ 28 Jan 2015 11:27)
BME-re vagy külföldre, ezek a diploák még érnek is valamit. Az nem excuse, hogy dolgozni szeretnél mellette, akárhol kérhetsz egyéni tanrendet, és mehetsz dolgozni.
Nős vagyok, 27 éves, gyereket szeretnék 1-3 év múlva.
Nincsenek olyan opciók, hogy évekig járom a bme-t, mert mellette dolgozom, vagy országokon át rángatom a feleségemet. Nekem nincsenek milliós megtakarításaim, én már most (már a képzés felétől) is abból a pénzből élet, ami keresek. Ez igaz az albérletre, kajára, számlákra, mindenre. Szóval az egyéni tanrendet a hajamra kenhetem. Aztán mivel én már eljutottam a célegyenesbe, és a szakmában dolgozom pár hónapja a saját szememmel látom, hogy mennyire kurvára lényegtelen, hogy honnan van a diplomád, mennyire nem érdekel senkit azokon kívül, akik hatszáz év csúszással végzik a bme-t, és ezzel nyugtatják magukat, hogy csak a bme-nek van értelme.
Együtt dolgozom egy rakás mérnökkel nap, mint nap. Mindenhonnan, sokan bme-ről, mások kandóról, van miskolci is, de még külföldi is. Mind ugyanazt a munkát végzi, közel azonos szinten. A BME-t végzettek néha nem értik elsőre a többiek igen, néha fordítva.
A valóságba ki kell lépni, és rá fogsz jönni. A bme értéke egy munkahelyen még egy vállveregetést sem ér. Érdekes módon itt egyetlen olyan mérnök sincs, aki verné magát a BME-s papírjára (meg a bölcsészeket sem nézik le). Oda járó diákokon kívül nem is hallottam még mástól máshol sem.
Csak sima önmarketing, amit nyomnak és nem több.
A főnököm a 3 hónap letelte után az értékelőn, már kijelentő módban beszélt arról, hogy a következő félévben végigpróbálok majd pár dolgot, amit a többiek csinálnak, hogy kitaláljuk hol fogok majd dolgozni, ha a cégnél akarok maradni. (ő dönt erről és gyakorlatilag kijelentette, hogy megtartanak, ha én is akarom)
Érdekes egyébként, hogy mindenki elájul a bme-től, de mégis anarkinnak, gurkenak, meg nekem van normális szakmai munkahelyünk. (meg mi állunk legközelebb a diplomához, btw gz anarkinnek hozzá)
NIK
A NIK egy nívós hely, ha tetszik neked, ha nem. Maga az óbudai egyetem egy fos így egyben, de itt elég laza a csatolás a karok között (lévén több intézmény lett összevonva), így nagyok a különbségek is.
Kaptam már állásajánlatot (csak sajnos nem java fejlesztő vagyok), ahol kimondottan azért kerestek meg, mert "a NIK-esekkel nagyon jók a tapasztalatok" <arra emlékezett rólam az illető, hogy óbudais vagyok és szeretek programozni>, és ugyanezen a helyen hangzott el, hogy "A BME-sekkel voltak már nagy ráfázások".
Ettől a nik nem lesz jobb, mint a bme és fordítva sem, de megmutatja, hogy az iskola önmagában szart sem ér. A bme-sek nagy része nem a bme-től lesz jó, csak a jó marketing miatt oda mennek a legjobbak. Akik ott jók lesznek, azok máshol is azok lettek volna. A logikai kapcsolat fordítva van. A bme senkiből sem csinál zsenit. (sőt, szerintem elkallódik egy csomó olyan ember, aki egyébként jó lehetne a szakmában és olyanon csúszik el, ami totál lényegtelen)
További érdekesség, hogy a munkahelyünkön gurkeval az volt a válasz, hogy ma magyarországon a legjobb mérnökinformatikus képzés a pázmányon zajlik. pont. Ez egy nemzetközi nagy világcég véleménye. Tudod a valóság, meg a bme marketing közötti szakadék.
Szóval, ha a legjobb képzésre akarnék menni itthon, akkor a pázmány lenne az (nincs esti, ezen bukik meg a dolog).
A NIK képzése ezen kívül nagyon beleillik a munkarendembe, főleg, hogy minden félévben lesznek szinte elfogadtatott tárgyaim, ami egyetemen belül kimondottan sokat könnyít a dolgon (eltén pl nem tudnék fizikát, digitális technikát, villamosságtan elfogadtatni).
Aztán az is jó, hogy utána tolhatok niken mérnökinfós vagy alkalmazott műszaki matematikus msc-t is, ami nagy vágyam, de low prio, mert csak hobbi.
szóval leszálltam arról a kibaszott magas lóról és rájöttem, hogy ezek a címkék, hogy bme, mérnök, legjobb stb szart sem érnek. Oda kell menni, csinálni kell, szorgalmasnak kell lenni és tisztességesnek. Az összes többi csak hülyeség. Ha valahol kijelented, hogy büszke vagy rá, hogy a bmen végeztél, mert sokkal jobb vagy tőle, mint a többiek, akkor a hátad mögött kiröhögnek.
Nem hajtok már címkékre, és ilyen plecsnikre. Érdekel, képezni akarom magam, és ebből a szempontból a legjobbat keresem. szakmailag akarok fejlődni és nem nagyobb és nagyobb mellényeket felvenni, hogy én vagyok a bme-s. Ki nem szarja le...
Erre pedig a nik tökéletes lesz.
Ringasd még magad abba a hitbe, hogy bárkit is érdekelni fog rajtad kívül, hogy bme-t végeztél. Legalább segít átvészelni, amíg kilépsz a valóságba, lehet enélkül nem is lehetne kibírni azt a sok szívást. Volt idő, amikor én is bedőltem ennek, szóval semmi gond ezzel.
fun fact ->a bmeről kibukottak itt is bukdácsolnak, mint a szar...