d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Official Felsőoktatás Topik > Bmebme
Prev1223224225226227327Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 1.00
Jan 28 2015 03:59am
Quote (jarabekg @ 28 Jan 2015 11:27)
BME-re vagy külföldre, ezek a diploák még érnek is valamit. Az nem excuse, hogy dolgozni szeretnél mellette, akárhol kérhetsz egyéni tanrendet, és mehetsz dolgozni.

Nős vagyok, 27 éves, gyereket szeretnék 1-3 év múlva.

Nincsenek olyan opciók, hogy évekig járom a bme-t, mert mellette dolgozom, vagy országokon át rángatom a feleségemet. Nekem nincsenek milliós megtakarításaim, én már most (már a képzés felétől) is abból a pénzből élet, ami keresek. Ez igaz az albérletre, kajára, számlákra, mindenre. Szóval az egyéni tanrendet a hajamra kenhetem. Aztán mivel én már eljutottam a célegyenesbe, és a szakmában dolgozom pár hónapja a saját szememmel látom, hogy mennyire kurvára lényegtelen, hogy honnan van a diplomád, mennyire nem érdekel senkit azokon kívül, akik hatszáz év csúszással végzik a bme-t, és ezzel nyugtatják magukat, hogy csak a bme-nek van értelme.

Együtt dolgozom egy rakás mérnökkel nap, mint nap. Mindenhonnan, sokan bme-ről, mások kandóról, van miskolci is, de még külföldi is. Mind ugyanazt a munkát végzi, közel azonos szinten. A BME-t végzettek néha nem értik elsőre a többiek igen, néha fordítva.
A valóságba ki kell lépni, és rá fogsz jönni. A bme értéke egy munkahelyen még egy vállveregetést sem ér. Érdekes módon itt egyetlen olyan mérnök sincs, aki verné magát a BME-s papírjára (meg a bölcsészeket sem nézik le). Oda járó diákokon kívül nem is hallottam még mástól máshol sem.
Csak sima önmarketing, amit nyomnak és nem több.

A főnököm a 3 hónap letelte után az értékelőn, már kijelentő módban beszélt arról, hogy a következő félévben végigpróbálok majd pár dolgot, amit a többiek csinálnak, hogy kitaláljuk hol fogok majd dolgozni, ha a cégnél akarok maradni. (ő dönt erről és gyakorlatilag kijelentette, hogy megtartanak, ha én is akarom)

Érdekes egyébként, hogy mindenki elájul a bme-től, de mégis anarkinnak, gurkenak, meg nekem van normális szakmai munkahelyünk. (meg mi állunk legközelebb a diplomához, btw gz anarkinnek hozzá)

NIK
A NIK egy nívós hely, ha tetszik neked, ha nem. Maga az óbudai egyetem egy fos így egyben, de itt elég laza a csatolás a karok között (lévén több intézmény lett összevonva), így nagyok a különbségek is.
Kaptam már állásajánlatot (csak sajnos nem java fejlesztő vagyok), ahol kimondottan azért kerestek meg, mert "a NIK-esekkel nagyon jók a tapasztalatok" <arra emlékezett rólam az illető, hogy óbudais vagyok és szeretek programozni>, és ugyanezen a helyen hangzott el, hogy "A BME-sekkel voltak már nagy ráfázások".
Ettől a nik nem lesz jobb, mint a bme és fordítva sem, de megmutatja, hogy az iskola önmagában szart sem ér. A bme-sek nagy része nem a bme-től lesz jó, csak a jó marketing miatt oda mennek a legjobbak. Akik ott jók lesznek, azok máshol is azok lettek volna. A logikai kapcsolat fordítva van. A bme senkiből sem csinál zsenit. (sőt, szerintem elkallódik egy csomó olyan ember, aki egyébként jó lehetne a szakmában és olyanon csúszik el, ami totál lényegtelen)

További érdekesség, hogy a munkahelyünkön gurkeval az volt a válasz, hogy ma magyarországon a legjobb mérnökinformatikus képzés a pázmányon zajlik. pont. Ez egy nemzetközi nagy világcég véleménye. Tudod a valóság, meg a bme marketing közötti szakadék.
Szóval, ha a legjobb képzésre akarnék menni itthon, akkor a pázmány lenne az (nincs esti, ezen bukik meg a dolog).

A NIK képzése ezen kívül nagyon beleillik a munkarendembe, főleg, hogy minden félévben lesznek szinte elfogadtatott tárgyaim, ami egyetemen belül kimondottan sokat könnyít a dolgon (eltén pl nem tudnék fizikát, digitális technikát, villamosságtan elfogadtatni).
Aztán az is jó, hogy utána tolhatok niken mérnökinfós vagy alkalmazott műszaki matematikus msc-t is, ami nagy vágyam, de low prio, mert csak hobbi.

szóval leszálltam arról a kibaszott magas lóról és rájöttem, hogy ezek a címkék, hogy bme, mérnök, legjobb stb szart sem érnek. Oda kell menni, csinálni kell, szorgalmasnak kell lenni és tisztességesnek. Az összes többi csak hülyeség. Ha valahol kijelented, hogy büszke vagy rá, hogy a bmen végeztél, mert sokkal jobb vagy tőle, mint a többiek, akkor a hátad mögött kiröhögnek.
Nem hajtok már címkékre, és ilyen plecsnikre. Érdekel, képezni akarom magam, és ebből a szempontból a legjobbat keresem. szakmailag akarok fejlődni és nem nagyobb és nagyobb mellényeket felvenni, hogy én vagyok a bme-s. Ki nem szarja le...
Erre pedig a nik tökéletes lesz.

Ringasd még magad abba a hitbe, hogy bárkit is érdekelni fog rajtad kívül, hogy bme-t végeztél. Legalább segít átvészelni, amíg kilépsz a valóságba, lehet enélkül nem is lehetne kibírni azt a sok szívást. Volt idő, amikor én is bedőltem ennek, szóval semmi gond ezzel.
fun fact ->a bmeről kibukottak itt is bukdácsolnak, mint a szar...
Member
Jan 28 2015 04:00am
tldr:
jarabekg vs a való élet
0:1
Member
Gold: 5,390.00
Jan 28 2015 04:39am
Quote (CyberPunk666 @ Jan 28 2015 11:00am)
tldr:
jarabekg vs a való élet
0:1

Igen, leírtál egy csomó mindent, amit pszeudo pályakezdőként látsz, és levontál egy életre szóló következtetést, ezzel ár kapásból owned jelet mutatok. Ha majd tovább szeretnél lépni, mert a faszod telelesz azzal 40 évesen, hogy nálad sokkal kevesebbet dolgozott emberek fognak neked dirigálni, esetleg közgazdász, vagy norális egyeteről Msc diploával, csak azért mert nekik vannak felesleges plecsnijeik, meg a képzésük során kicsit komolyabban vetették velük a gazdhumán tárgyakat, lehet másként fogod majd látni (persze maradhat az eber érnök élete végéig, ha ezt szereti csinálni, de gyorsan bele lehet keseredni, ez az általános tapasztalatom).

Én azt sohasem állítottam, hogy a BME képzése csinál zsenit az emberekből, egyszerűen jobb az ember anyag, és a felsőoktatás főkvótás-finanszírozása miatt ezért magasabb színvonalon folyhat a képzés, magasabb elvárásokat lehet támasztani, ezért több és minőségibb anyagot is lehet leadni. Persze, indenki viheti többre adott helyzetéből megfelelő szorgaloal, de nincs különösebb viszonyítási alapod arra, hogy a legszorgalmasabb legjobb BME-sek hol dolgoznak tovább, te csak az átlaggal találkozol, aki hajlandó elmenni a bochshoz gyakornoknak.

A pázány képzéséről én is csak jót hallottam eddig, két fun fact: 1.: kb tized annyi embert képeznek ugyan annyi tanárral mint a BME-n, aminek reélem nem kell magyarázni az előnyeit. 2.: A komoly természettdoányos tudást igénylő tárgyakat BME-s tanárok tartják nekik (matekból neke és gurgének gyan az volt a tanárnk, volt hogy átmentem hozzájuk szigorlatot írni, ég találkoztam is vele)

Szóval igen, lehet pályakezdőként nem látsz nagyobb különbséget egy átlagos bmes és egy átlagos kandós közt szakmailag, de hidd el, van, ami esetleg csak később fog kiütközni.

És én abszolúte elítélem a bmes sznobizmust, belőlem meg aztán végképp sose lesz mérnök, résztvevőként a hibáit is látom, így meg aztán úgy sem verné rá a mellem, csak jelzem, hogy minimális logikai alapja azért van.

Értem én, hogy meg vagy picit csúszva az életeddel, csak szerintem, ha olyan sokra tartod magad (ár pedig az arroganciádból ez ön le) akkor rápróbálhatnál valami igazán nehézre, vagy nyugtathatod tovább magad azzal, hogy 27 évesen szakbarbár juniorként már globális perspektívád van, és a plecsnik a hülyéknek való dolgok.
Member
Jan 28 2015 04:57am
Mert szerinted a munkahelyen én csak a gyakornokokkal találkozom? Hogy képzeled az ilyet? Mint az óvoda meg iskola, hogy a frissen felvetteket egy helyre teszik és együtt járnak évről évre?
Szerinted nem látom, hogy kikből lett vezető, kikből lett expert és hogyan? Én csak az átlag gyakornokkal találkozom, jó tudni.

Meg azt sem értem, hogy én csak az átlaggal találkozom. Van akkor valami gyűjtő munkahely a jobbaknak és itt csak az átlagosok vannak? Én azt gondoltam volna, hogy a teljes palettáról vannak, és az átlagból van a legtöbb. Azt sem értem miért a kivételek és miért nem az átlag a mérce?

Arra is kíváncsi lennék még, hogy ha te még idáig sem jutottál el, tehát még ennyi összehasonlítási alapod sincs, akkor te honnan tudod?

A mi tanáraink nagy része is bme-t végzett, volt aki tanított is ott. (mivel régen nem volt máshol egyetemi fokozat). A nem fiatal tanárokra kb az egész országban elmondható.

Újra jössz ezzel a sokra tartom magam dologgal, kérlek konkretizáld, előbb is kértelek már rá.

egyébként fun fact, anarkin egy középfókúval már eljutott elég sokáig...

//szerk, egyébként van rálátásom a bme-s anyagra, mivel sokszor tanulok azokból, és a videókból is. Nem kell hasraesni tőle, csak simán köcsögök a számonkérésen, az anyag egyébként megtanulható.
//a gyakorlati tudás jelentős része csak történelmi érdekességnek jó (ez ott is így van, nálunk is sokszor).

//szerk2 valamint nem célom a világ megmentése, csak egy jól fizető kényelmes munkát akarok, amit szeretek csinálni. Nincsenek olyan ambícióim, hogy én legyek a következő zuckerberg meg bill gates...
Ha ilyen havi nettó átlag 500k-t elér a fizetésem, egy gép előtt ülve kell dolgoznom, nekem ennyi elég.
Az se érdekel, ha semmi maradandót nem alkotok. Nem célom.

//szerk3
elég erősen introvertált vagyok, sosem leszek ezért vezető, akármilyen iskolát is végezhetnék. ellenben elég szakbarbár vagyok és lehet belőlem expert, és azzal kevesebbet, de jól lehet keresni, és szeretném is csinálni. Semmire nem megyek a közg meg ilyen tárgyakkal, mert nem tudok embereket irányítani és nem is akarok.

This post was edited by CyberPunk666 on Jan 28 2015 05:05am
Member
Jan 28 2015 05:13am
hát nem tudomm, hogy kikkel találkozol, de nem hinném, hogy olyan borzasztó nagy rálátásod lehetne mondjuk az anyavállalat ügyeire, úgy, hogy gürkével egy épületben dolgozol fél éve, és még nem találkoztatok :D

szorgalmas kandósokat akarsz összehasonlítani átlagos bmesekkel (miért lennének a teljes palettáról? a jók tőlünk külföldre mennek dolgozni/ktatni)

nekem másmilyen jellegű összehasonlítási alapom van (bár én is dolgozta már többször mérnök gyakornokként), nagyon sokat beszélgette szüleim ismerőseivel, járok néha velük szórakozni, ők tényleg tapasztalt sikeres eberek, lényegében az ő tapasztalataikra próbálok hagyatkozni

ha nem tudod miért tartanak arrogánsnak meg beképzeltnek téged az emberek, akkor azt ne nekem kell kifejtenem

anarkin meg programozóként dolgozik most is, minden milyen rangon, én mindig is 100000%-ig biztosra állítottam, hogy azt nem az egyetemen tanul meg az ember.

Annak is meg van a jövőbeli haszna ha az emberrel köcsögök a számonkérésen, megtanlja elviselni a stresszt, terhelhetőbbé válik, de szerinte ezt sem kell jobban ecsetelni
Amit írtál gondolom az elméleti tdásra írtad, a gyakorlati tdást indenki a munkahelyén szedi össze, legyen az szegedi bölcsész vagy miskolci nehézfémipari mérnök. De megint más, ha az emebrnek nagyobb az eléleti háttértdása, hosszútávon ez úgy se fog változni, ha az egyetem alatt ki volt téve extrém terhelésnek, akkor a későbbiekben sem lesz különösebb gondja az adaptivitással.

//szerk3
elég erősen introvertált vagyok, sosem leszek ezért vezető, akármilyen iskolát is végezhetnék. ellenben elég szakbarbár vagyok és lehet belőlem expert, és azzal kevesebbet, de jól lehet keresni, és szeretném is csinálni. Semmire nem megyek a közg meg ilyen tárgyakkal, mert nem tudok embereket irányítani és nem is akarok.

ha 27 évesen még itt tartasz az is dicséretes mit ne mondjak, és a versenyszférában akarsz elhelyezkedni.

This post was edited by jarabekg on Jan 28 2015 05:16am
Member
Jan 28 2015 05:19am
Quote (jarabekg @ 28 Jan 2015 13:13)
ha nem tudod miért tartanak arrogánsnak meg beképzeltnek téged az emberek, akkor azt ne nekem kell kifejtenem

Te neveztél annak, és tőled kérdeztem.

Egyfolytában mellébeszélsz, meg hallomásokat és olyan dolgokat mondasz, amiket csak vélsz. Így nem lehet vitatkozni...

De akkor tessék, aki a bme-re megy, az kurvaokos és sikeres lesz, a többiek meg senkik.

Jah és aki jó az mindenki külföldre megy. Szerencsére nekem itthon nem velük kell versenyeznem, így a külföldre kerülők totál irrelevánsak.

This post was edited by CyberPunk666 on Jan 28 2015 05:22am
Member
Gold: 80.00
Jan 28 2015 05:20am
Quote (jarabekg @ 28 Jan 2015 12:13)
hát nem tudomm, hogy kikkel találkozol, de nem hinném, hogy olyan borzasztó nagy rálátásod lehetne mondjuk az anyavállalat ügyeire, úgy, hogy gürkével egy épületben dolgozol fél éve, és még nem találkoztatok :D

szorgalmas kandósokat akarsz összehasonlítani átlagos bmesekkel (miért lennének a teljes palettáról? a jók tőlünk külföldre mennek dolgozni/ktatni)

nekem másmilyen jellegű összehasonlítási alapom van (bár én is dolgozta már többször mérnök gyakornokként), nagyon sokat beszélgette szüleim ismerőseivel, járok néha velük szórakozni, ők tényleg tapasztalt sikeres eberek, lényegében az ő tapasztalataikra próbálok hagyatkozni

anarkin meg programozóként dolgozik most is, minden milyen rangon, én mindig is 100000%-ig biztosra állítottam, hogy azt nem az egyetemen tanul meg az ember.

Annak is meg van a jövőbeli haszna ha az emberrel köcsögök a számonkérésen, megtanlja elviselni a stresszt, terhelhetőbbé válik, de szerinte ezt sem kell jobban ecsetelni
Amit írtál gondolom az elméleti tdásra írtad, a gyakorlati tdást indenki a munkahelyén szedi össze, legyen az szegedi bölcsész vagy miskolci nehézfémipari mérnök. De megint más, ha az emebrnek nagyobb az eléleti háttértdása, hosszútávon ez úgy se fog változni, ha az egyetem alatt ki volt téve extrém terhelésnek, akkor a későbbiekben sem lesz különösebb gondja az adaptivitással.

//szerk3

ha 27 évesen még itt tartasz az is dicséretes mit ne mondjak, és a versenyszférában akarsz elhelyezkedni.

valoszinuleg 50 evesen sem lesz egy introvertalt ember extrovertalt :wacko:
nem mindenkinek letszuksege vezetonek lenni, van aki csak meg akar elni.
Member
Jan 28 2015 05:22am
Quote (CyberPunk666 @ Jan 28 2015 12:19pm)
Te neveztél annak, és tőled kérdeztem.

Egyfolytában mellébeszélsz, meg hallomásokat és olyan dolgokat mondasz, amiket csak vélsz. Így nem lehet vitatkozni...

De akkor tessék, aki a bme-re megy, az kurvaokos és sikeres lesz, a többiek meg senkik.

Jah és aki jó az mindenki külföldre megy. Szerencsére nekem itthon nem velük kell versenyeznem, így a külföldre kerülők totál irrelevánsak.

pont azt próbálom magyarázni, hogy én nem ezt gondolom, nem egy vikes gólya vagyok, aki így próbálja nyugtatni magát, ert egbaszták indokolatlanul digitből.

csak mondom, hogy az általad vallott counter-sznobizs is pont annyira félrevezető, mint az amit egy átlag bmestől lehet hallani, ennyi.
Member
Jan 28 2015 05:22am
Quote (jarabekg @ 28 Jan 2015 13:13)

Csak 15 éves korom óta dolgozom főállásban, és 15 évesen magamat etettem, ruháztam egyedül éltem anyám nélkül, apám nélkül.
De még csak itt tartok 27 évesen, hogy csúszás nélkül végzek el egy iskolát úgy, hogy közben végig dolgoztam (eleinte korrepetáltam, heti sok órában, most meg gyakornokkén heti 30-35 órákat).

Képzeld még megtakarításaim sincsenek. 27 évesen... nagyon durva.
Member
Gold: 0.92
Jan 28 2015 05:24am
Quote (Cpt_Ghost @ Jan 28 2015 11:20am)
valoszinuleg 50 evesen sem lesz egy introvertalt ember extrovertalt :wacko:
nem mindenkinek letszuksege vezetonek lenni, van aki csak meg akar elni.

jarabek vezető lesz, ebben szinte biztos vagyok
Go Back To Magyar Topic List
Prev1223224225226227327Next
Add Reply New Topic New Poll