A hays guide és a hasonlók igazak, valódi adatokkal dolgoznak és fedik a valóságot, egyes ritka esetekben lehet torz a kicsi minta miatt (pl MLE lehet a pozíciót se találták ki 5 éve), de alapvetően a nem extrém ritka stackeknél pontos.
Csak nem azt jelenti, hogy a fejlesztők ennyit keresnek, mert nem is ezt méri.
A hays guide az előző évben munkahelyet váltó emberek statisztikája. Azoké, akik általában +10-30% extra fizetésért frissen találtak új munkahelyet, hogy ők mennyiért helyezkedtek el.
Akiket nem mér, azok a 2-3-4-10+ éve egy helyen dolgozók, az évi 3% emelésükkel, és ők vannak messze többségben.
Tehát a hays guide nem a fejlesztők átlagfizetését méri, hanem a most váltókét, ami nyilván jóval magasabb.
Van külön nagyon drága pénzes guide is cégeknek, ahol a többi cég átlagfizetését (összesítve cégtípus szerint ofc) lehet megvenni, de ezt nem hozzák nyilvánosságra.
A hays guide elsősorban azt jelenti, hogy mennyit kereshetnél, ha most váltanál. Mennyit mondj, ha éppen interjúzol.
Az évek óta általános trend, hogy a többség eltölt 2 évet a munkahelyén és úgy mennek fel a bérek, hogy az újat szinte annyiért veszik fel, mint azt aki 2 éve ott van, ha mimóza, akkor meg kevesebbet is kap, mint az új.
A fizetések eléggé össze vannak torlódva.
Nyilván nem reprezentatív, de én mindig a hays guide szerint kerestem még kevés váltással is, és most is aszerint kapok, meg a legtöbb barátom is, akinek tudom a fizetését. Váltáskor általában megkapom a tetejét, aztán kicsit lassabban emelkedik, mint a guide.
Van olyan kollégám, aki elmondta, hogy 700-t keres 2 év tapasztalattal. Bármikor 5 perc alatt találnék neki 1M+ pozíciót, de mindig van valami kifogása, hogy miért jó egy szar projekten szar fizuval a mérnökdiploma ellenére.
(nyilván nem csak a pénz számít, SŐT, de a projekt is szar, ezek nála kifogások, és ilyen a munkavállalók többsége. Én csak azért tolom itt, mert emellett tudom tolni a matematikus diplomát, de utána azonnal lelépek)
Volt félig-meddig tanítványom bootcampnél, aztán 800-zal kezdett az első helyén.
+az epam híres arról, hogy az átlag alatti bérekkel operál. (ettől még lehet persze nagyon jó hely, csak őket nézve tényleg hihetetlennek tűnhet a hays)
This post was edited by CyberPunk666 on Jun 22 2022 10:12am