Quote (HunIndex @ 24 Jul 2015 19:02)
Ja megyek tovább MSc-re fel is vettek. Beágyazott rendszerek szakirányon vagyok. Eddig FPGA-kkal foglalkoztam, a szakirányon azt nyomták. Most MSc-n átmegyek egy másik részére, ott mikrokontrollerekkel fogunk foglalkozni. Azt jobban várom, de sajna nem sok tapasztalatom van velük. Most szórakozok egy ARM magos fejlesztő kártyával, hogy legyen kis ismeretem. Ha valami akkor ez érdekelne, de sajna még ez se úgy izgat, mint kellene.
Volt kötelező 6 hét gyakom, egy kis mérnök irodánál voltam, de az úgy megutáltatta velem az egészet, hogy most ott tartok, hogy nem tudom, hogy akarom-e ezt az egészet. Közbe ugye elkezdtem kicsit menedzsmenttel is foglalkozni. Szeretnék majd pár évet eltölteni multinál, de nagyon nagyon minimális ízelítőt kaptam az ilyen kezdő vállalkozásokból is így szakkolin keresztül és az a világ is nagyon vonz.
Most egyébként gondolkozom azon, hogy inkább külföldön csinálok egy mestert.
Szerintem minél hamarabb menj el gyakornoknak valahova, és viccet félretéve ajánlom a boscht, mert itt az előrejutás tipikusan menedzseri vonalat jelent, és akár még projekmenedzser gyakornoknak is jelentkezhetsz!
Mivel utáltatták meg veled ott a dolgot?
Amúgy én utálom az FPGA-s cuccokat, nekem a uC jobban bejött, meg újabban egyre inkább távolodom ettől is és ráálltam a tisztán sw vonalra, ott már PC-n szívesebben csinálom...
Az arm uC nem biztos, hogy a legegyszerűbb kezdésnek, persze mindenképpen aktuális cucc, de a működését ott megtanulni szerintem tök szar és felesleges is. Én első körben inkább valami régi 8 bitesen kezdenék, ott is assemblyben.
Lényegében azt tanulnád meg belőle, hogy amit bevágtál blockvázlatot az a valóságban pontosan hogyan is működik, ebben imo az FPGA-s alap sokat segít (nekünk fordítva tanították).
Nem kell amúgy ráállni az assemblyre, tényleg csak alapozni jó. Ha már írtál pár eszközszintű perifériakezelést assemblyben, akkor azonnal át is állhatsz c-re, tényleg csak azért kell, hogy lásd. Aztán azon megírhatod C-ben.
Ott már írhatsz I2C (TWI), CAN, SPI kommunikációkat, LCD kezelést, motorszabályozást az ADC-PWM használatával. Ha ezek megvannak, akkor az armot könnyű feldolgozni, mert az ugyanez csak összetettebb.
Persze biztos van, akinek más út jön be, de nekem így mindig feldolgozható volt a dolog és a lényeg, hogy így sikerélmények is vannak közben. Mire arm-mal kezdtem foglalkozni, addigra már csak a különbségeket kellett megtanulni, ami sokkal könnyebb.
Az a jó a régi kis 8bites uP-ben, hogy egyszerű és tényleg simán mindent meg lehet rajta tanulni.
Armhoz mondjuk elég sok cucc van, de ott elég sok dolgot elfednek a libek. Ha meg nem akarod azokat használni, akkor meg több velük a szívás. Én ezért nem tanulnék rajtuk az alapoktól.
This post was edited by CyberPunk666 on Jul 24 2015 11:25am