Quote (Anarkin @ 23 Jun 2014 17:01)
mondjuk nem értem 300-at mire lehet elkölteni, hacsak nincsen két gyereked és egyedül te keresel
Normális helyen normális albérlet önmagában olyan 60-80k Budapesten. Erre rájön a rezsi, ami fűtéssel, nettel, tévével, közös költséggel simán kiad még 60-80k-t. Bérlet, esetleg autó fenntartása havi 10-20k.
Még nem ettél. Ha nem az egészségtelen fehér kenyeret eszed és úgy általában figyelsz az egészségre, és húst is csinálsz, akkor az sem jön ki 60-80k alatt. Nem tudom ti mit esztek, de én magamnak főzve is megeszem naponta 2k-t. Ha hideget eszem egy főétkezés fél kiló kenyér minimum + felvágott+paprika paradicsom. 1 étkezés.
Meg akkor még rájön az olyan rezsi, hogy tisztítószerek, wcpapír, minden ilyen járulékos szar, egy csomó dolog. Ha nem egyrétegűeket veszel az is belekerül némi extra pénzbe. Sok kicsi sokra megy alapon.
Ruházkodás és váratlan kiadások, nyaralás (csak mondjuk 1-2 hét balaton vagy ilyesmi). Egyiket sem kell túlzásba vinni, az alap is sokba kerül. Kibaszott drágák a ruhák.
Meg eseti jelleggel el tudsz menni egy étterembe vagy inni a haverokkal az sem hátrány.
Ezeket azért ne nevezzük luxusnak szerintem. A normális élet nekem azt jelenti, hogy nem herdálok, de nem kell keresnem az akciókat, tudok egészségesen étkezni, egyszerűen nyaralni, ruházkodni. Semmiből sem kell az extra, de semmiből sem a legszarabb.
Aztán, ha mondjuk még ilyen extra igényeid is vannak, mint uszoda vagy kondi terem, néha mozi, színház. Szerintem ha nem nyomorogsz, hanem normálisan kényelmesen élsz, akkor ezek hozzá tartoznak. Nyilván nem heti 5 étterem, meg 10 színház és minden este a kocsmában ülés. De egy színház az asszonnyal és elment 7000 forint. Ha még mondjuk összekötöd egy vacsorával, már 12k alatt nem jössz ki. Ez tényleg luxus lenne?
Quote (Rawen @ 23 Jun 2014 17:02)
amúgy én most egyedül élek, havi 20k a rezsi közös költséggel együtt, +50k lakbér, én sem értem minek az a 300k
Nálunk a közös költség és a fűtés éves átalány egyenként ennyi.
Hol a fenében laksz te ennyiből?
Úgy egyébként kurvaegyszerű kihozni fillérekből az életet, hogy nem veszitek számításba a ruházkodást, a nyaralást, a váratlan kiadásokat, hogy esetleg fenntarts egy kocsit, vegyél bérletet.
Szerintem ezek simán ALAP kategóriába eső dolgok.
Csak rezsi+kaja és kész. Ez kb a kiadások fele. Vegyél egy darab kurva cipőt és 15-20k, ami 1 évig bírja. Van még 20 másik ruhadarab, polók, nadrágok stb...
Jah igen, budapestet számoltam, vidéken nyilván nem ennyi.
This post was edited by CyberPunk666 on Jun 23 2014 09:23am