d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Prokramozás Help > Vba
Prev1234Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
Oct 7 2013 03:55am
Quote (ecneB @ 7 Oct 2013 10:54)
természetesen,
véletlenül sem abból indultam ki, hogy mostanában kevesebbet posztolsz -> könnyen visszakereshető a last postokbol

bántasz

és megérte?
Member
Gold: 279.00
Oct 7 2013 03:56am
Quote (tevetava @ 7 Oct 2013 11:55)
és megérte?

+3 post ráadásul pár perc elment már a délelőttömből, mondhatni fogjuk rá.
Member
Oct 7 2013 03:57am
Quote (ecneB @ 7 Oct 2013 10:56)
+3 post ráadásul pár perc elment már a délelőttömből, mondhatni fogjuk rá.

akkor minden rendben
Member
Gold: 11,500.00
Trader: Trusted
Oct 7 2013 04:03am
Quote (tevetava @ 7 Oct 2013 09:19)
Jaja, én is ilyesmire gondolok. Anarkinra meg Cp-re még számítok, hátha van valami infójuk :D

(szedett vedett írás lesz mert dolgoztatnak közbe)

hát nekem infóm van, de már nagyon rég óta nem használok könyveket
meg már nem is látom át azt a folyamatot amit tizen-éve végigcsináltam az elején hogy mit lát az aki nem tudja hogy mit lát

kb leülsz és amit akarsz csinálni új nyelven, azt beírod gugliba és kidobja

hozzállás kb az hogy matekozol

én eddig lényegében egyedül ezt VBA-ztam, amit multkor kérdezett valaki

de ez is úgy épül fel, hogy
- van egy entry point, ahol elindul (jellemzően Main(), assembly-ben szó szerint "entry point", itt az amit kiválasztasz a listából, ...)
- vannak változóid valamilyen típussal (variant = olyan lesz amit beállítasz neki)
- onnantól kezdve meg "sorfolytonosan" megy az a fv és ennyi a dolog 'élete'

érdemes fejben elkülöníteni hogy van a nyelv és vannak dolgok amihez hozzáférsz (ezesetben az excel munkalap, Cells, Columns, egymillió másik)
ezt azért emeltem ki, mert az ember egyszer megtanul egy nyelvet, esetleg utána másik kettőt, és akkor robbanásszerűen azon kapod magad hogy bármelyik elé leülsz és gg (ez különösen igaz ilyenekre hogy C#, Java, VBA, JavaScript, etc, mindegyik kb egyforma)
de ezek a "libek" amiket mind használ tök egyediek, pl. Android lenne a legjobb példa, hogy az egy kibaszott nagy lófasz habbal és szétverném az egész bandát aki kitalálta, közben az is pure Java... érted

--
feladatnak talán azt mondanám hogy itt a kép, olvass utána hogy "rekurzív permutáció" akkor egyből kevésbé lesz ilyesztő
és utána pár dolog:
- DEBUG
- sor baloldalára kattintasz piros lesz, és megáll ott debug módban, ha odaért
- ekkor vannak ilyenek hogy változót kijelölsz és "Add To Watch", vagy képletet kijelölsz és arra szintén ugyana; és alul megjelenik hogy azon a soron ahol megállt a program, mik a szarságok értékei éppen akkor

1- nézegesd, játsz vele, tanuld meg első körben debuggolni ezt a fájlt, nézegesd watchokkal a változókat
azért hoztam fel ezt a progit mert hozzányúl a munkafüzethez és "matekozik" is, kb kezdésnek elmegy
ha valami nem megy gugli: "excel vba set this and that", stb -- ha akkor se, akkor kérdezhetsz de én is ezt fogom csinálni jóeséllyel (csak lehet én ránézésre látom mi a baj)

2- írj valami sajátot amit meg akarsz oldani, mit tudom én fogsz egy hosszú szöveget (valahonnan kimásolsz egy mondatot) változóba dobot és kiírod sorokba úgy hogy mindig egyel több karaktert írsz ki
"2"
"2- "
"2- í"
"2- ír"
... hülyeségnek tűnik de el leszel vele egy darabig

ja és excel menüjében a szalagon lődd be a dev fület, azon meg az első gomb kell és látod is a kódot

ahogy mondtam szedett vedett írás..

http://sdrv.ms/1984esi
Member
Oct 7 2013 04:08am
Quote (Anarkin @ 7 Oct 2013 11:03)
(szedett vedett írás lesz mert dolgoztatnak közbe)

hát nekem infóm van, de már nagyon rég óta nem használok könyveket
meg már nem is látom át azt a folyamatot amit tizen-éve végigcsináltam az elején hogy mit lát az aki nem tudja hogy mit lát

kb leülsz és amit akarsz csinálni új nyelven, azt beírod gugliba és kidobja

hozzállás kb az hogy matekozol

én eddig lényegében egyedül ezt VBA-ztam, amit multkor kérdezett valaki

de ez is úgy épül fel, hogy
- van egy entry point, ahol elindul (jellemzően Main(), assembly-ben szó szerint "entry point", itt az amit kiválasztasz a listából, ...)
- vannak változóid valamilyen típussal (variant = olyan lesz amit beállítasz neki)
- onnantól kezdve meg "sorfolytonosan" megy az a fv és ennyi a dolog 'élete'

érdemes fejben elkülöníteni hogy van a nyelv és vannak dolgok amihez hozzáférsz (ezesetben az excel munkalap, Cells, Columns, egymillió másik)
ezt azért emeltem ki, mert az ember egyszer megtanul egy nyelvet, esetleg utána másik kettőt, és akkor robbanásszerűen azon kapod magad hogy bármelyik elé leülsz és gg (ez különösen igaz ilyenekre hogy C#, Java, VBA, JavaScript, etc, mindegyik kb egyforma)
de ezek a "libek" amiket mind használ tök egyediek, pl. Android lenne a legjobb példa, hogy az egy kibaszott nagy lófasz habbal és szétverném az egész bandát aki kitalálta, közben az is pure Java... érted

--
feladatnak talán azt mondanám hogy itt a kép, olvass utána hogy "rekurzív permutáció" akkor egyből kevésbé lesz ilyesztő
és utána pár dolog:
- DEBUG
- sor baloldalára kattintasz piros lesz, és megáll ott debug módban, ha odaért
- ekkor vannak ilyenek hogy változót kijelölsz és "Add To Watch", vagy képletet kijelölsz és arra szintén ugyana; és alul megjelenik hogy azon a soron ahol megállt a program, mik a szarságok értékei éppen akkor

1- nézegesd, játsz vele, tanuld meg első körben debuggolni ezt a fájlt, nézegesd watchokkal a változókat
azért hoztam fel ezt a progit mert hozzányúl a munkafüzethez és "matekozik" is, kb kezdésnek elmegy
ha valami nem megy gugli: "excel vba set this and that", stb -- ha akkor se, akkor kérdezhetsz de én is ezt fogom csinálni jóeséllyel (csak lehet én ránézésre látom mi a baj)

2- írj valami sajátot amit meg akarsz oldani, mit tudom én fogsz egy hosszú szöveget (valahonnan kimásolsz egy mondatot) változóba dobot és kiírod sorokba úgy hogy mindig egyel több karaktert írsz ki
"2"
"2- "
"2- í"
"2- ír"
... hülyeségnek tűnik de el leszel vele egy darabig

ja és excel menüjében a szalagon lődd be a dev fület, azon meg az első gomb kell és látod is a kódot

ahogy mondtam szedett vedett írás..

http://4.ii.gl/V6R0bF.png

http://1.imgland.net/1LqK1O.png

http://sdrv.ms/1984esi

köszi!
ezzel asszem elleszek egy darabig :D
Member
Gold: 11,500.00
Oct 7 2013 04:17am
legelején elég* ha beteszed a breakpointot a Call RecPerm(0) sorra és beteszed watchokba a felette lévő sorokat
(*a rekurzív fv-t NEM nagyon akarod debuggolni se most se jóideig még ^^)

egyből rájössz hogy mit tudsz betenni, mit nem
betettem párat:

csak hogy látszódjon mik is történnek, mit ad vissza egy " = Array (...)" cucc, hogy lehet azt indexelni (n. elemére hivatkozni), stb

ez nyelvi dolog, azért érdemes ilyenekkel kezdeni

meg ha kinyitod a Cells sort akkor az is egy olyan objektum mint bármi más, csak meglátod mekkora lesz amikor lenyílik -- kicsit izmos -- de onnan is lehet látni hogy mit lehet vele csinálni

és akkor rájössz hogy lényegében ez nem csak a változókat tudja kiértéleni, hanem kifejezéseket is (ahogy az Array(...) cucc is valamit lefuttat és visszaad, és az látszik itt a listában)
ide szabad szöveget is beírhatsz (pl a(1) )

kb fejlesztés során ezzel tölti el az ember nagyon sok idejét, és ha valami hibás akkor 1 óra helyett 3 perc alatt rájön h miért

// a kezdő lökés megvolt, innentől kezdve a te kiváncsiságodon múlik egyedül

This post was edited by Anarkin on Oct 7 2013 04:19am
Retired Moderator
Gold: 10,494.00
Oct 7 2013 04:20am
anno vba-ban tanultam meg programozni emelt érettségire, még megy rendesen, de Anival valszeg 10-szer jobban jársz :D
Member
Gold: 15.00
Oct 7 2013 05:17am
http://www.kit.bme.hu/index_elemei/Page877.htm

hirtelen ennyi, szerintem érdemes bme/elte tárgyak között keresni, hátha találsz valami segédanyagot nulláról, biztos vannak ilyenek. de ha jóban vagy angollal, akkor tuti jobbat találsz gúglival
Member
Gold: 26.00
Oct 7 2013 05:20am
google első találat:

http://www.gilmet.ir/tools/Excel_VBA_Programming_For_Dummies.pdf

/e én egy csomó mindent a dummies sorozatból szoktam megtanulni, elég szájbarágósan elmond mindent.

This post was edited by ace07 on Oct 7 2013 05:21am
Member
Gold: 710.00
Oct 7 2013 05:46am
behányok
Go Back To Magyar Topic List
Prev1234Next
Add Reply New Topic New Poll