Quote (TresholdOfUniverse @ 3 Oct 2013 11:47)
ennek a nehezsege a szamitogepre kotesben van, nehany csapagy rogziteset es 2 motor felszereleset akarki megcsinalja
lol, miért? az a legkevesebb. Szerintem itt a kihívást a sebesség és pontosságigény jelenti. Ez egy igazi méréstechnikai kihívás.
Quote (xGurke @ 3 Oct 2013 11:21)
Na, a lényeg a következő : nem tudom mit csinál a kettő, mármint hogy melyikhez kéne fordulnom, ha a következő problémát szeretném megoldani:
Össze szeretnék majd rakni egy olyan szerkezetet, amit egy fém rúdra erősítek és a következő dolgokra kell képesnek lennie:
előre-hátra tudja mozgatni a rudat, tehát valamilyen sínen való mozgás
tudjam forgatni a rudat jobbra-ballra
(mindkettőt a lehető leggyorsabban)
ja és számítógépről irányíthatóak legyenek a motorok
tldr: general mikrokontroller, fpga, raspbery pi, dc motorok, etc thread
leírások/könyvek kellenének tehát ezekhez a témákhoz
Szerintem egyértelműen villamosmérnöki feladat. Ilyen végrehajtókkal a villamosmérnök is foglalkozik, ezt úgysem kell tervezni (nem is tudnád legyártatni), hanem venni kell. A vezérlés viszont már komoly kérdés.
A sebességigényt fel kellene mérni, hogy mégis milyen beállási időkre van szükség, és hogy az ehhez szükséges eszközök mibe kerülnének. Tartok tőle, hogy nagyon sokba.
Támogatót tudsz szerezni a projektedhez?
Quote (kuzdithom @ 3 Oct 2013 11:53)
nekem van itthon egy raspberrym, de még nem jutottam el odáig hogy mikrokontrollerként használjam, nincs annyi időm hogy ilyennel buzizzak, pedig szivesen csinálnék én is ilyeneket

nem tudom mennyi bemenete van a rabpi-nek, de ehhez a géphez (mármint az egész csocsóhoz) rengeteg érzékelő kell, a motorok vezérléséhez meg inkább vennék egy rendes atmegát vagy valamit, olcsóbb is és jobb is. Meg nem kell rá heteket várni, hanem megkapod bármelyik boltban.
btw mindent amit nem muszáj mikronontrollerrel (mondjuk biztonsági okokból), az mindenképpen pcn érdemes végezni, mert az van, és nem kell érte már fizetni.
This post was edited by CyberPunk666 on Oct 3 2013 03:56am