http://www.imdb.com/title/tt1117394/amúgy majd én is postolok
a könyv nélkül.. csak szeretek először befolyásolás nélkül összehozni egy gondolatmenetet, aztán lehet utánanézek a témának
--
mindenesetre abban biztos vagyok, hogy a képen látható összehasonlítás a világ legnagyobb marhasága (a könyv ebookjának egyik screenshotja a 'boltban')
brain powert összehasonlítani computing powerrel? lehet hogy van értelme, de egy piszok nagy szemfényvesztés ha úgy nézzük...
egy szuperszámítógépekből álló szerverpark nem ér annyit mint egy random pók az utcán
ha lesz is robbanás, azt egyetlen tanuló-algoritmus fogja elhozni amit mesterséges intelligenciának hívunk, és képes javítani magát (mert ha nem lenne képes, akkor dőlne a feltétel)
hogy ez mit fog okozni, arról fogalmunk sem lehet, bele se mennék
--
pusztán az sem fog semmihez vezetni hogy "upgradeljük magunkat" és iChip-et szúrunk a fejünkbe (vagy legyen oltás, tökmindegy), gyorsabb perception, gyorsabb minden, tehát ha mindenki megkapja akkor annak nem lesz nagy hatása, leszámítva hogy megváltozik minden
dehát ez a fajta változás már így is bekövetkezik, 10-20-50-100 évente hasonló változásokon megy át az emberiség
persze most már 3 év alatt is teljesen más világ lehet mint azelőtt, de ezt még mindig emberek okozzák, és ez azért van mert nem kell újra feltalálnunk a matematikát, ha meghal az az egyetlen ember aki tudott osztani (vagy éppenséggel ha valaki kitalál valamit akkor 2 perc alatt a világ másik felén már tudják, és nem kell 400 évet várni rá hogy feltalálják európában ami kínában már le van írva)
persze ezt mind mind abból a kontextusból írom, hogy arra próbálok reagálni kritikával, hogy nem hiszem hogy ettől a robbanástól nagyon félteni kéne minket
ráadásul a technológiai fejlődés üteme nem gyorsul hanem lassul szvsz

amíg egyszerű matematikai tételeket nem tudunk bizonyítani egyszerű nyelvekről, meg arról hogy polinom időben lefutnak-e, addig nem félnék ..
sokkal inkább hiszem azt hogy haladunk egy pont felé, amit az "evolúciónk" enged, és nagyon úgy tűnik hogy elég szedett vedett tempóban haladunk, nem követve a "menetrendet" hogy létrehozzuk magunkat digitálisan a görbét követve
az se lenne megoldás sok mindenre ha elterjedne a kvantum számítógép (ami már gyakorlatbna létező fogalommá cuppant; csak hogy visszatérjek a számítási sebesség ábrára), mert egyszerűen az API amivel programozni lehet egy rémálom, az emberek alig fogják fel, olyan mint az async kódolás és társai -- egyszerűen csak ez is gyorsabb (egy picit), lehetővé tesz pár olyan algoritmust ami már megszületett volna a "lassú" gépekre is ha lenne elképzelésünk hogy merre nyúljunk -- szóval ez például feltétezné hogy már le van írva az elméleti könyvben az MI, csak éppen nincs hol futtatni.. namost ha azt nézzük hogy az ábrán hol helyezkedik el ennek a számítási kapacitása, eléggé függőleges lenne az a vonal, és kicsit elmenne az ember mellett.. mondjuk Istenre mutatva ^^ és mégsem lenne okosabb mint egy pók, ha a "robbanás" irányából nézzük
de ismétlem, ezt nem arra írtam hogy miként változik meg a környezet, akár gazdasági vagy bármilyen szempontok szerint, akár az emberiség maga
--
hopp végülis postoltam is

mondjuk ez csak így random kijött..
komplex téma, és dolgoznom is kell még ma, úgyhogy jól esett hogy kicsit elvonatkoztattam a dologtól, de a fenti post nem olyan összeszedett ami elvárható lenne tőlem imo

nem fogom most átolvasni meg ilyenek