d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Kis Csoportos Kung-fu > Vagy Egyéb Harcművészet Oktatás
Prev123
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 6,440.13
Sep 7 2012 02:56am
Én láttam egyszer hirdetést, hogy magán kungfu órákat adok, de a neten is biztos találsz ilyesmit. Hozzáteszem, hogy nem tudom mi a célod, de én annyira nem javasolnám a kungfut. Inkább valami olyasmit választanék, ami legalább papíron hatásosabbnak látszik. Ha kinézetre/erőre/önvédelemre gyúrsz akkor nem a kungfu a megfelelő választás.

Amúgy a magánóra vs csoportos foglalkozás olyan sok tényezőn múlik, ami miatt nehéz általános tanácsokat megfogalmazni. Például legutóbb olyan helyre jártam boxolni, ahol az edző nem annyira figyelt a tanulókra, nem javított ki minden egyes mozdulatot, hanem hagyta, hogy üssék a zsákot és nagy ritkán megmutatta hogy is kéne. Nála például nyilván jobban lehet fejlődni, ha magánórákat veszel, de nekem nem volt hangulatom 5k-t fizetni ezért. Pedig ha mérlegre teszem a fejlődést akkor lehet megérné. Másrészt viszont a reggeli edzéseken (7-től) sosem láttam 4-nél több embert (magamat is beleértve), ami kimeríti a kiscsoportos edzés fogalmát.

Jártam egy másik helyre is a Filatori gáthoz (azóta elköltözött, de itt a facebook oldal és úgy látom van magánedzési lehetőség is: http://www.facebook.com/TwinsGymHungarySe ) ahol szintén nem voltunk sokan a korai időpont miatt, de az edző kurva jó volt. Folyamatosan állt melletted és javított a mozdulaton, ami miatt nagyon lehetett fejlődni. Én egyébként őt javasolnám és hozzáteszem, hogy nem egy helyet/edzőt próbáltam. (Ez mondjuk évekkel ezelőtt volt, de feltételezem azóta sem rosszabb a dolog).

Másrészt ahogy ptdk is mondta: a küzdősportos fejlődés nem azonosítható az angolórás fejlődési ütemmel. Én is jártam nyelvtanfolyamra és tényleg fos, hogy szarakodni kell a többi tanulóval, aki adott esetben nem csinált házit, nem tanulta meg a múlt órai anyagot (általában ez vagyok én :D ) megy az idő azzal, hogy a tanár épp a másikból próbál kihúzni egy mondatot és hallod a többiek szar kiejtését is ... stb.

Edzésen számít az, hogy kapsz néha magasabb, alacsonyabb ellenfelet, mindenki eltérő módon bunyózik, van aki agresszív, van aki kontrákra épít, van akinek kurva jó a lába, van aki imád egy technikával operálni, van aki jobb/rosszabb nálad, stb ... és ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy fejlődj. A mozgáskultúra is úgy fejlődik, hogy valaki megmutatja te pedig gyakorlod. Mikor ütsz, akkor érezni fogod, hogy hopsz, most nem fordítottam eléggé a csípőm, nem dőltem bele, nem volt elég laza a váll és próbálod a következőt egy kicsivel jobban végrehajtani. Szerintem nincs szükség arra, hogy valaki folyamatosan álljon feletted és mondogassa, mikor úgyis érezni fogod. Elég ha időnként csiszol valamit rajtad, ami egy jó edzőnél a 10 fős csoportban is simán működik.

Én anno amikor keresgéltem, akkor elmentem egy csomó edzést megnézni. Szerintem tegyél te is így, mert végső soron az fog a legtöbbet számítani, hogy mennyire érzed magad otthon az adott stílusban és milyen az edző/edzőtárs által teremtett légkör.

Go Back To Magyar Topic List
Prev123
Add Reply New Topic New Poll