d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Főzős Topic > Egyszerűtől összetettig
Prev1234511Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 145.00
Oct 13 2011 11:59am
nice guild
Member
Gold: 2.00
Oct 13 2011 12:15pm
Quote (Baleee @ 13 Oct 2011 18:34)
Rakott krumpli

céklával!!! mmmmmm

múltkor összecsaptam jó sok hagymából pörkölt alapot és mit tettem bele?
- piros paprikás pácos disznyó karajt
- hagyma, ízlés szerint
-1 szál répát felkockázva
-1 konzerv szeletelt gombát
-1 konzerv kukoricát
- no, meg némi vörösbort
- oh és persze csípős szárított paprika

mindezt wokban csináltam és omg ízorgazmusom volt tőle
gondolom ez egyértelmű, de leírom, h pörkölt alap -> kockázott husi -> víz -> száraz paprika -> itt kell várni -> bor -> már majdnem jó a husi -> kockázott répa -> gomba, kukorica (leve nélkül)
ha kevés a víz, pótold. nem lett csípős igazán, kevés volt bele a paprika, de OMG annyira finom lett... kb 40 deka húsból készült

aztán másik nap meg látom, h maradt egy csomó fonnyadó paprikám abból, amit otthonról hoztam (kaliforniai, hegyes erős, másik fajta csípős és TV paprika vegyesen)
gyorsan fel is csíkoztam őket, leszaladtam még a boltba:
- hagymáért (ízlés szerint az alapba)
- paradicsomért (fele annyi, mint paprika)
- némi krumpliért

aztán fogtam magam, csináltam megint pörkölt alapot (ok, mind1, h hívjuk, hagyma+paprikaport olajban) és beleraktam a felszeletelt, meghámozott paradicsomot (ha vágsz az aljára egy X -et és leöntöd forró vízzel vagy kicsit főzöd, akkor simán le lehet húzni) meg a paprikát ofc (magostól). felöntöttem vízzel és elküldtem fürdeni a felkockázott krumplit is. mivel kibebaszott nagy adagot csináltam (túl sok paprika maradt meg), így elég soká tartott, miíg jól átfőtt és megfonnyadt minden, de nagyon finom lett és faszán csípős is. ízlés szerint lehet kenyérrel, tejföllel tálalni. nekem nem volt tejfölöm és lusta voltam is venni, uh kenyérrel ettem.... igazából sosem ettem még tejföllel és ezelőtt mindig tojással csináltam, nem krumplival, de biztos jó lehet! :) gondoltam arra is, h akár husit is tehettem volna bele... nem az az echte lecsó, de azért főzünk, h variáljunk! majd elfelejtettem, h tettem bele egy kis fokhagymát is. az volt itthon, gondoltam miért ne... nem bántam meg!

ezt is wokban csináltam. méghozzá azért, mert nagyon gyorsan átmelegszik és ha ügyes vagy, úgysem ég oda semmi. nagyobb, mint a serpenyőm, kényelmesebb benne kavarni a cuccost... stb. jobb feelingje van (:

This post was edited by zsansaccount on Oct 13 2011 12:16pm
Member
Gold: 69.85
Oct 13 2011 12:16pm
A mai utolsó lesz, ez még ami a héten készült:

Spagetti á la Bali

Alapanyagok:
- Paradicsomszósz (Ne konzervest, hanem inkább az üveges verziót, nem szeretem a bio cuccokat, mert parasztvakításnak tartom, de paradicsomszószban
kivételesen baromi jó ízűt csinálnak, amilyet más márkában nem nagyon találtam még, csak a házi készítésű überelte eddig.
- Csirkemell
- Spagetti tészta, vagy penne
- Feta / Sima trappista sajt
- Olíva olaj
- Vöröshagyma
- Ruccola
- Citromlé

Fűszerek & ízesítőszerek:
- Só
- Barna cukor/méz/cukor
- Fokhagyma
- Bazsalikom
- Rozmaring
- Oregánó
- Kakukkfű

Konyhai eszközök:
- Kés
- Vágódeszka
- Fazék, tésztát főzni
- Tál, csirkét megmosni
- Lábas, szószt megfőzni
- Sajtreszelő, sajtot reszelni, illetve hagymát
Opcionális:
- Húsdaráló *

Tészta elkészítés:
1. Vizet felforralod.
2. Teszel bele sót, olíva olajat.
3. Amikor forr belerakod a tésztát, készre főzöd.
4. kiszeded tálba, teszel rá pár csepp olívát és összekevered, hogy ne ragadjon össze.

Szósz előkészítése:
(Akkor csinálod meg mielőtt elkezded a csirkét is mosni és beáztatni.)
1. A paradicsomszószt beleöntöd egy tálba.
2. Beleszórod a fűszereket.
3. Reszelsz bele hagymát.
4. A ruccolaleveleket apróra metéled a késsel.
5. Megszórod cukorral.
6. Jól összekevered az egészet és állni hagyod fél órára.

Szósz elkészítése:
1. A csirkét 30 percig citromos vízben kiáztatod, megmosod.
2. A kiáztatott, megmosott csirkét vagy ledarálod, vagy 3x3mm-es csíkokra vagdosod fel.
3. Kevés olajon megpárolod a csirkét.
4. Beleöntöd az előkészített paradicsommártást.

Tálalás:
A tésztát belerakod egy mélytányérba, ráöntöd a szószt, összekevered, morzsolsz rá fetát, vagy reszelsz rá másmilyen sajtot. A fetát
ne próbáld meg reszelni, nem fog sikerülni, csak nehezen elmoshatóvá teszi a sajtreszelőt.

* Húsdaráló:
Member
Gold: 85,930.00
Oct 13 2011 12:17pm
kene kep a sajtreszelorol meg a vagodeszkarol is
Member
Gold: 0.00
Oct 13 2011 12:17pm
Quote (Floodban @ 13 Oct 2011 20:17)
kene kep a sajtreszelorol meg a vagodeszkarol is

én már teljesen elfelejtettem, hogyan néz ki egy kés
Member
Oct 13 2011 12:24pm
Zsan: a WOK az egy nagyon jó edény, némi 'kiegészítővel' eléggé multifunkcionális, pl a peremére rakható rács. Fedő nem árt hozzá. A lecsót pedig mindenképpen próbáld ki tejföllel egyszer, ha még nem tetted, az is nagyon krémessé teszi és finommá. A másik, hogy a paradicsom miatt, dukál bele a bazsalikom és borsikafű, nagyon feldobja a lecsót, megéri kipróbálnod.

Ha már itt tartunk, akkor a pörkölt alap elkészítése így külön postban:

1. Hagymát apró kockákra vágod.
2. Lábasba olajt, disznózsírt hevítesz. / Kisütsz szalonnából zsírt, aztán kiszeded a tepertőt, csak a zsírt hagyod benne.
3. Rádobod a felkockázott hagymát a felhevült olajra.
4. Megsózod.
5. Addig sütöd/párolod fedő alatt, ameddig üveges nem lesz, szét nem fő, hogy aztán ne legyenek egész hagymadarabkák a pörköltben.

A paprikát csak akkor szabad beletenni, amikor már a hús is benne van és együtt főnek, mert ha akkor teszed bele, amikor még csak a hagyma van, akkor megkeseríti a pörköltet. Én fél kiló húshonként használok 3-5 nagy fej hagymát..

Amúgy vasárnap vadpörköltet fogok csinálni. :) De most csak a natúrra vágyom, semmi csicsa, só, bors, paprika, hagyma, bor, vadhús.
Member
Gold: 2.00
Oct 13 2011 12:24pm
oh akartam nyomni képet a tegnapi homemade epic sandwichről, de a telefonom máshova mentette és míg áthelyezgeti a képeket, h le tudjam venni leírom, h mit tudsz bármikor, könnyedén és gyorsan megcsinálni - cserébe rengeteg variációs lehetőség van, szinte végtelen, csak merj kísérletezni!

csirkemell filé
rizs

ennyi legyen fix most

a rizsbe rakhatsz fűszereket

----
csirkemell elkészítése baromi egyszerű, szépen olajon elkészíted, mellé rakhatsz BÁRMIT
kukorica, hagyma (karikában, csíkra vágva, kockázva alapnak, etc.), fokhagyma, gomba, borsó, bab, paprika, paradicsom... tényleg bármit mehet mellé. fűszerezd bátran és gátlástalanul, találd ki, h neked mi és hogyan a legmegfelelőbb és felejtsd el félkész és előre elkészített porokat és üveges mártásokat (ok, néha én is csinálok) és étkezz egészségesen!
Member
Gold: 2,366.74
Oct 13 2011 12:25pm
Quote (Baleee @ 13 Oct 2011 19:24)
Zsan: a WOK az egy nagyon jó edény, némi 'kiegészítővel' eléggé multifunkcionális, pl a peremére rakható rács. Fedő nem árt hozzá. A lecsót pedig mindenképpen próbáld ki tejföllel egyszer, ha még nem tetted, az is nagyon krémessé teszi és finommá. A másik, hogy a paradicsom miatt, dukál bele a bazsalikom és borsikafű, nagyon feldobja a lecsót, megéri kipróbálnod.

Ha már itt tartunk, akkor apörkölt alap elkészítése így külön postban:

1. Hagymát apró kockákra vágod.
2. Lábasba olajt, disznózsírt hevítesz. / Kisütsz szalonnából zsírt, aztán kiszeded a tepertőt, csak a zsírt hagyod benne.
3. Rádobod a felkockázott hagymát a felhevült olajra.
4. Megsózod.
5. Addig sütöd/párolod fedő alatt, ameddig üveges nem lesz, szét nem fő, hogy aztán ne legyenek egész hagymadarabkák a pörköltben.

A paprikát csak akkor szabad beletenni, amikor már a hús is benne van és együtt főnek, mert ha akkor teszed bele, amikor még csak a hagyma van, akkor megkeseríti a pörköltet. Én fél kiló húshonként használok 3-5 nagy fej hagymát..

Amúgy vasárnap vadpörköltet fogok csinálni. :) De most csak a natúrra vágyom, semmi csicsa, só, bors, paprika, hagyma, bor, vadhús.

anyum mostanában lecsos alappal csinálja a pörköltet, nagyon finom imo
Member
Oct 13 2011 12:27pm
Quote (Inakwo @ 13 Oct 2011 20:25)
anyum mostanában lecsos alappal csinálja a pörköltet, nagyon finom imo

Apa szokta úgy, nekem nem jön be.
Member
Oct 13 2011 12:34pm
Quote (tevetava @ 13 Oct 2011 20:17)
én már teljesen elfelejtettem, hogyan néz ki egy kés

Jó ötlet, most vettem 700ft/db áron Praktikerben 3-féle kést:

Egy ilyen Chef kést:

Ez a basic kés egy konyhában, könnyen vágsz vele húst, zöldséget, mindent. Könnyen aprítod a fűszereket vele.

Egy sajtvágó kést:

Kurva jó, a sajtot amióta ezt megvettem nem reszelem, hanem csíkozom. :D

Csontozó kés:

Végre nem trancsírozom a húst, hanem normálisan ki tudom csontozni, idegesítő volt, ameddig nem volt normális.

Emellett még van filéző késem, fűszerbárdom, klopfoló/baltám, de még akarok venni párat. Főleg ha ilyen 6-700 ft-os árban találok még. :)))

Amúgy: http://www.bien.hu/konyhai-kestipusok,otthon-csalad,praktikak-es-tippek,111640?print=1

This post was edited by Baleee on Oct 13 2011 12:43pm
Go Back To Magyar Topic List
Prev1234511Next
Add Reply New Topic New Poll