d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Official Politika Topic
Prev11831841851861871468Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 206.00
Apr 26 2013 03:50pm
Quote (szabika @ Apr 26 2013 11:44pm)
Elsehiszem h ilyen tldrt elolvas vki
Valahogy insta scroll downt ad, meg ha ertelmes is

hát Szabi, akkor ez nem a te topikod úgy tűnik
Member
Gold: 355.92
Quote (Eoghan @ Apr 26 2013 11:39pm)
európán belüli migrációval gondolkozzunk és mondjuk legyen magyar az útnak induló fél
nagy-britannia, franciaország, németország, ausztria, svájc első körben, mert ezek ugrottak be elsőre, mint kedvelt hely munkavállaláshoz, letelepedéshez
nem vagyok se szociológus, se kultúrakutató, de ezeknek az országoknak nem hasonlít sokban a kultúrájuk a mienkéhez, vagy igen?

fater dolgozott 1 rövid idegi Svájcban, és ott volt valami ismerőse, akitől kérdezte, hogy hogy a picsába tudta megtanulni a svájci németet, amire azt felelte neki az ismerős, hogy már x éve kint él Svájcban, de még mindig nem tudja normálisan beszélni a nyelvet, és soha nem fog teljes értékű svájci polgár lenni
de erről Karan biztos többet tudna mesélni, ő kint él

Member
Gold: 33,265.80
Quote (CyberPunk666 @ 26 Apr 2013 22:46)
ez volt már?

http://hvg.hu/itthon/20130426%5FTrafikmutyi%5FFidesz%5Fvalasztokeruleti%5Felnok

ilyet meg lehet csinálni egy jogállamban? legalább a látszatot megpróbálhatnák fenntartani.

Amúgy mit gondoltok, mi lenne egy olyan esetben, ha mondjuk a fideszt leváltanák? Annyira egyesítenek mindent a kezükbe, hogy már nem csak a nagy projekteket osztják le, de az élet minden területét a kezükbe veszik és lemutyizzák.
tudna itt bármit is tenni egy többségi párt újabb 2/3 nélkül?

Az is baj, hogy hihetetlen tokejuk van: persze mindenki baszogatja a volt balosokat akik 10 meg 100 milliokat sikkasztottak el de a Fideszrol heti rendszeresseggel jonnek a milliardos Simicska ugyek.

Most meg a dohany biznisz amit evi 500 milliardra becsulnek...

A politika pedig nagyon penzfuggo, ha ennyi forrasod van, egyszeruen agymoshatod/ megveheted az embereket tomegesen, a sajat penzukbol.
Member
Gold: 11,500.00
Trader: Trusted
Apr 26 2013 04:09pm
Quote (josheide @ 26 Apr 2013 23:50)
Az is baj, hogy hihetetlen tokejuk van: persze mindenki baszogatja a volt balosokat akik 10 meg 100 milliokat sikkasztottak el de a Fideszrol heti rendszeresseggel jonnek a milliardos Simicska ugyek.

Most meg a dohany biznisz amit evi 500 milliardra becsulnek...

A politika pedig nagyon penzfuggo, ha ennyi forrasod van, egyszeruen agymoshatod/ megveheted az embereket tomegesen, a sajat penzukbol.

az utolsó mondat tetszik (és kiábrándító is egyben)
Member
Gold: 5,390.00
Apr 26 2013 04:19pm
Quote (Eoghan @ Apr 26 2013 10:24pm)
lehet szavazós topicot kellett volna csinálnom
egyáltalán nem ilyen reakciókat vártam :D

viszont akkor még egy gondolat, amit rawen már tök zsírul felvezetett:

ha nem is európai polgárságban vagy világpolgárságban gondolkodok, de a kérdés a következő

hisztek-e abban, hogy egy ember, aki mondjuk ide született Mo.-ra, itt élt cirka 18-22 évet, az elköltözve egy másik országba, ott teljes értékű állampolgárrá váljon 5-15-20 éven belül?
egy jó barátommal mindig összevitatkozunk ezen a kérdésen, mert az ő meggyőződése szerint a származást a talpat érő első talaj határozza meg avagy úgy fogalmazok, hogy ő szerinte ha valaki kimegy külföldre, akkor ott mindig is egy külföldi fog maradni mindenki szemében

én szerintem viszont két út van
-amikor valaki kimegy, de külföldi marad mindig is, mert nem érdekli a helyi kultúra, facebookon 1500 "szeretem xy-országot" dolog van neki likeolva meg helyi kisebbségi közösségi klubokba gyűlnek
-de szerintem van egy másik is, aki tkp. kis energia befektetéssel, odaadással, beszélgetéssel és persze érdeklődéssel+szeretettel a helyi kultúra iránt teljesen be tud asszimilálódni abba, érteni fogja mondjuk a lokális vicceket, reakciókat, a szokásokat felveszi, ünnepel velük, ilyenek

az érvelésem -minden tudományos kutatást és utánanézést nélkülözve- úgy néz ki, hogy  szerintem az első kultúrát az ember simán felveszi a környezetétől, mint az első nyelvet és így imo a 2. kultúrát is minden gond nélkül fel lehet venni és otthonosan lehet benne élni, ha van rá hajlam és vágy

szerintetek egy magyar külföldön mindig is magyar fog maradni bármennyi ott töltött idő után, akaratán kívül?

Szerintem az emberi génekbe integrált csordaösztön megakadályozza a teljes integrációt, és ha valahol tudat alatt is, de megmarad az ellened irányuló ellenszenv. A barátodnak kell igazat adjak.

Már ha csak arra gondolok, hogyha például jön egy osztálytársad általánosban 5-6. táján, akkor róla örökre az az emlék fog megmaradni benned a többi között kb egyenértékűen dominánsan, hogy "aki a másik iskolából jött át". Nemzetközi szinten szerintem ez még fokozottabban működik. erről mostanában láttam vagy olvastam valamit, de nem értek igazán hozzá, és ötletem sincs, hogy lehetne-e mérni rendesen.

Quote (CyberPunk666 @ Apr 26 2013 10:46pm)
ez volt már?

http://hvg.hu/itthon/20130426_Trafikmutyi_Fidesz_valasztokeruleti_elnok

ilyet meg lehet csinálni egy jogállamban? legalább a látszatot megpróbálhatnák fenntartani.

Amúgy mit gondoltok, mi lenne egy olyan esetben, ha mondjuk a fideszt leváltanák? Annyira egyesítenek mindent a kezükbe, hogy már nem csak a nagy projekteket osztják le, de az élet minden területét a kezükbe veszik és lemutyizzák.
tudna itt bármit is tenni egy többségi párt újabb 2/3 nélkül?

Kérdés hogy akarják -e majd egyáltalán, és addig biztos nem amíg nem csinálták meg amit akartak, csak lövésem sincs utána mi fog történni

This post was edited by jarabekg on Apr 26 2013 04:22pm
Member
Gold: 5,390.00
Apr 26 2013 04:51pm
Quote (Jancsipapa @ Apr 26 2013 10:27pm)
No hát kitalálták a nagy okosok, hogy legyenek olyanok a pénztárgépek, hogy szépen up-to-date legyen vezethető a dolog, internetre feltöltve, hogy xy boltban mikor pontosan és mennyi lett beütve

a mai pénztárgépek 95+%-a ugye nem képes ilyenre, de ez bizony kötelező, ki van adva az ukáz, hogy júni/júli valahanyadikáig mindenkinek ezt meg kell csinálnia, különben bünti + nem folytathatja tovább a tevékenységet, nagy vonalakban ennyi a dolog. A következő dolgokat vonja ez maga után:

1. Innentől a NAV-osnak be se kell mennie ellenőrizni, megáll a bolt előtt mondjuk egy városközpontban az ellenőr, beül a szemben lévő kávézóba, nézegeti az órát, na ki ment be, na látom hogy adott pénzt, írogatom szépen 1 órán keresztül, hogy mi van, aztán beviharzok az adott boltba, hogy na, akkor én láttam azt, hogy ekkor, ekkor és ekkor itt vettek valamit, hadd nézzem már meg a logot, hogy minden be van-e ütve (most nyilván nem a sarki abcre értem, mert ott azért mindig mindent beütnek) és egy hiba, mehet a bünti. Sőt, be se kell menni, csak nézni a forgalmat a szemben lévő kávézóból, aztán utánanézni valamikor.

2. Bőven 100k+ egy ilyen szar. Nincs ám elég adó, ilyen adó, olyan adó, adóadó, ezt meg kell venned, ha csinálni akarod tovább! Természetesen a helyi újságokban már a következő héten első oldalas atomhirdetések voltak a pénztárgépes boltokból, ragyogó választék volt ezekből az új remek gépekből!

Na de a drága fülkeforradalmáraink ám nagyon sokat segítenek, igénylés esetén 50kval hozzájárul az állam! Méghozzá hogyan is? Leadod az igénylést, kapsz valami kupont, amit ha a vásárláskor bemutatsz/beírod, nem tudom hogy van, akkor 50kval kevesebb lesz (tehát pénzt nem látsz sehogy, csak az valahogy le lesz papírozva, te meg hidd azt, hogy segítettek). Végülis így csak ~3-4 hónap határidővel csak 50-100k különadót kapott a sarki fűszerestől kezdve minden egyes vállalkozó, amit köteles vagy előteremteni! Akkor is, ha éppen megélsz a vállalkozásodból egy szaros kisvárosban, akkor is, ha röhögve megcsinálod azt a pénzt fél nap alatt.

+1. Ezt nem tudom biztosan, de ugye kell valamiféle internetkapcsolat is ezeknek az adatoknak a feltöltésére, úgyhogy biza kell ehhez mobilnet, asszem csak úgy tudod ezt megoldani... Na most gondolom mindenki nagyon jól tudja, hogy a mobilnetet ki fogja kifizetni...

És ez ugye záros határidőn belül, valamikor március elején találták ki, júliusra már meg kell lennie mindennek (persze ez nem lesz így és biztos lesz vagy 2 határidőtologatás, de attól még mindenkivel megcsináltatják előbb-utóbb)

No kérem, zanzásítva ennyi a dolog

tudom, hogy ez borzasztó nehezen érinti a legtöbb kisvállalkozónak, DE nem lenne rá szükség imo, ha magyarországon jobb lenne az adózási morál a vállalkozók körében. Tudom, hogy általában nehéz egy kisvállalkozónak egy kicsi szegény országban, de ha jobb lenne az adózási morál, akkor kevesebb terhet kéne elviselnie egy kisvállalkozónak, (miután a többiek között eloszlana obv.)

Még mindig a fehéren alkalmazottak nagy része viseli az adózási terheket itthon (amikor legutoljára olvastam ez egy bőven 50% feletti érték volt, de nem akarok hirtelen nagyot mondani), szóval a szigorítások öngeneráló folyamatában vagyunk, de az emberek alapvető gondolkodás módját nem hinném, hogy meg lehetne változtatni a civilizációs és infrastruktúrális környezet nagy mértékű javulása nélkül, de erre nem látok nagy esélyt sajnos.
Member
Gold: 11,500.00
Trader: Trusted
Apr 26 2013 05:45pm
Quote (jarabekg @ 27 Apr 2013 00:51)
tudom, hogy ez borzasztó nehezen érinti a legtöbb kisvállalkozónak, DE nem lenne rá szükség imo, ha magyarországon jobb lenne az adózási morál a vállalkozók körében. Tudom, hogy általában nehéz egy kisvállalkozónak egy kicsi szegény országban, de ha jobb lenne az adózási morál, akkor kevesebb terhet kéne elviselnie egy kisvállalkozónak, (miután a többiek között eloszlana obv.)

Még mindig a fehéren alkalmazottak nagy része viseli az adózási terheket itthon (amikor legutoljára olvastam ez egy bőven 50% feletti érték volt, de nem akarok hirtelen nagyot mondani), szóval a szigorítások öngeneráló folyamatában vagyunk, de az emberek alapvető gondolkodás módját nem hinném, hogy meg lehetne változtatni a civilizációs és infrastruktúrális környezet nagy mértékű javulása nélkül, de erre nem látok nagy esélyt sajnos.

egyik ilyen elég markánsan előretörő ismerősöm mesélte hogy svédországban talán (rég volt nem tudom pontosan) konkrét példát hozott fel hogy a lakosok saját maguktól jelentkeztek fizetni az adót, és mondta hogy ez úgy a közösségben van hogy ők maguk kivétel nélkül kifizetik _örömmel_ mert tudják hogy ezért tökéletesek az utak, égnek a lámpák, összességében: ezért működik a rencer, etc etc

persze ehhez az kéne hogy ki tudja egyáltalán a magyar fizetni.. hiszen mindenki ott csalja az adót ahol lehet, és hogy teljesen őszinte legyek nem ítélem el, mert ez egy ördögi kör: "mi azért mert ők azért mert ők azért mert..", és sok esetben egy összeg a 60%-ára esne vissza minden után ha nem "játszanának" az emberek..
vagy mindenki egyszerre abbahagyja (hehe ^^), vagy ez nem igen fog változni

szóval ya
Member
Gold: 206.00
Apr 26 2013 11:45pm
Quote (jarabekg @ Apr 27 2013 12:51am)

a posztom lényege az volt, hogy ez nem feltétlenül a nagyobb ellenőrzésre megy rá, hanem egy fasza kis különadóról van szó, a pénztárgépes koma meg gecijól jár
Member
Gold: 3,747.73
Apr 27 2013 03:30am
De amúgy a nemzeti öntudat miért ne maradhatna meg akkor, ha egyesült európai nemzetek lennének?
Kábé annyi lenne a különbség, hogy itt a nyelvek is mások, de ennyi. Az USAban is lehetnek más törvények, állami rendőrség, etc, és ott is ugyanúgy megvan ez az öntudat, hogy ki texasi ki oklahoma meg fasozmtudja, és büszkék rá, ugyanúgy. És ott is vannak szilícium völgyek, meg kansasi farmgazdaságok.
Persze ez baromira nem ilyen egyszerű, de én adnám
Member
Gold: 1.00
Apr 27 2013 03:42am
Quote (Vismajor @ 27 Apr 2013 11:30)
De amúgy a nemzeti öntudat miért ne maradhatna meg akkor, ha egyesült európai nemzetek lennének?
Kábé annyi lenne a különbség, hogy itt a nyelvek is mások, de ennyi. Az USAban is lehetnek más törvények, állami rendőrség, etc, és ott is ugyanúgy megvan ez az öntudat, hogy ki texasi ki oklahoma meg fasozmtudja, és büszkék rá, ugyanúgy. És ott is vannak szilícium völgyek, meg kansasi farmgazdaságok.
Persze ez baromira nem ilyen egyszerű, de én adnám

igen, de ehhez az első így gondolkodó generációnak át kell venni a hatalmat, tehát kb a mi generációnknak kéne azokba a poziciókba kerülnie, ahová kb 50 évesen fog... A nálunk idősebbek, főleg a szüleink, sokkal nemzetisebb hozzáállásúak. Majd ha ők átadták a stafétát, akkor lehet erről gondolkozni, remélhetőleg az utánunk jövők is eurpaiaknak fogják magukat érezni, és akkor előbb utóbb bekövetkezik.

Ha valaki elöl akar lenni, akkor szuperhatalommá kell válnia, és ehhez egyesülni kell.
Go Back To Magyar Topic List
Prev11831841851861871468Next
Add Reply New Topic New Poll