Quote (Jancsipapa @ Apr 26 2013 10:27pm)
No hát kitalálták a nagy okosok, hogy legyenek olyanok a pénztárgépek, hogy szépen up-to-date legyen vezethető a dolog, internetre feltöltve, hogy xy boltban mikor pontosan és mennyi lett beütve
a mai pénztárgépek 95+%-a ugye nem képes ilyenre, de ez bizony kötelező, ki van adva az ukáz, hogy júni/júli valahanyadikáig mindenkinek ezt meg kell csinálnia, különben bünti + nem folytathatja tovább a tevékenységet, nagy vonalakban ennyi a dolog. A következő dolgokat vonja ez maga után:
1. Innentől a NAV-osnak be se kell mennie ellenőrizni, megáll a bolt előtt mondjuk egy városközpontban az ellenőr, beül a szemben lévő kávézóba, nézegeti az órát, na ki ment be, na látom hogy adott pénzt, írogatom szépen 1 órán keresztül, hogy mi van, aztán beviharzok az adott boltba, hogy na, akkor én láttam azt, hogy ekkor, ekkor és ekkor itt vettek valamit, hadd nézzem már meg a logot, hogy minden be van-e ütve (most nyilván nem a sarki abcre értem, mert ott azért mindig mindent beütnek) és egy hiba, mehet a bünti. Sőt, be se kell menni, csak nézni a forgalmat a szemben lévő kávézóból, aztán utánanézni valamikor.
2. Bőven 100k+ egy ilyen szar. Nincs ám elég adó, ilyen adó, olyan adó, adóadó, ezt meg kell venned, ha csinálni akarod tovább! Természetesen a helyi újságokban már a következő héten első oldalas atomhirdetések voltak a pénztárgépes boltokból, ragyogó választék volt ezekből az új remek gépekből!
Na de a drága fülkeforradalmáraink ám nagyon sokat segítenek, igénylés esetén 50kval hozzájárul az állam! Méghozzá hogyan is? Leadod az igénylést, kapsz valami kupont, amit ha a vásárláskor bemutatsz/beírod, nem tudom hogy van, akkor 50kval kevesebb lesz (tehát pénzt nem látsz sehogy, csak az valahogy le lesz papírozva, te meg hidd azt, hogy segítettek). Végülis így csak ~3-4 hónap határidővel csak 50-100k különadót kapott a sarki fűszerestől kezdve minden egyes vállalkozó, amit köteles vagy előteremteni! Akkor is, ha éppen megélsz a vállalkozásodból egy szaros kisvárosban, akkor is, ha röhögve megcsinálod azt a pénzt fél nap alatt.
+1. Ezt nem tudom biztosan, de ugye kell valamiféle internetkapcsolat is ezeknek az adatoknak a feltöltésére, úgyhogy biza kell ehhez mobilnet, asszem csak úgy tudod ezt megoldani... Na most gondolom mindenki nagyon jól tudja, hogy a mobilnetet ki fogja kifizetni...
És ez ugye záros határidőn belül, valamikor március elején találták ki, júliusra már meg kell lennie mindennek (persze ez nem lesz így és biztos lesz vagy 2 határidőtologatás, de attól még mindenkivel megcsináltatják előbb-utóbb)
No kérem, zanzásítva ennyi a dolog
tudom, hogy ez borzasztó nehezen érinti a legtöbb kisvállalkozónak, DE nem lenne rá szükség imo, ha magyarországon jobb lenne az adózási morál a vállalkozók körében. Tudom, hogy általában nehéz egy kisvállalkozónak egy kicsi szegény országban, de ha jobb lenne az adózási morál, akkor kevesebb terhet kéne elviselnie egy kisvállalkozónak, (miután a többiek között eloszlana obv.)
Még mindig a fehéren alkalmazottak nagy része viseli az adózási terheket itthon (amikor legutoljára olvastam ez egy bőven 50% feletti érték volt, de nem akarok hirtelen nagyot mondani), szóval a szigorítások öngeneráló folyamatában vagyunk, de az emberek alapvető gondolkodás módját nem hinném, hogy meg lehetne változtatni a civilizációs és infrastruktúrális környezet nagy mértékű javulása nélkül, de erre nem látok nagy esélyt sajnos.