lehet szavazós topicot kellett volna csinálnom
egyáltalán nem ilyen reakciókat vártam

viszont akkor még egy gondolat, amit rawen már tök zsírul felvezetett:
Quote (Rawen @ Apr 26 2013 09:59pm)
Pont az a baj amúgy, hogy szerintem a mi generációnk már nem magyarnak érzi magát hanem inkább európainak vagy világpolgárnak, legalábbis én igen meg ismerősök nagy része is, viszont akik irányítják az országot azok ezt nem értik. Megint az van, hogy ez generációs probléma a kommunizmus miatt szóval nem nagyon tudunk vele mit csinálni.
ha nem is európai polgárságban vagy világpolgárságban gondolkodok, de a kérdés a következő
hisztek-e abban, hogy egy ember, aki mondjuk ide született Mo.-ra, itt élt cirka 18-22 évet, az elköltözve egy másik országba, ott teljes értékű állampolgárrá váljon 5-15-20 éven belül?
egy jó barátommal mindig összevitatkozunk ezen a kérdésen, mert az ő meggyőződése szerint a származást a talpat érő első talaj határozza meg avagy úgy fogalmazok, hogy ő szerinte ha valaki kimegy külföldre, akkor ott mindig is egy külföldi fog maradni mindenki szemében
én szerintem viszont két út van
-amikor valaki kimegy, de külföldi marad mindig is, mert nem érdekli a helyi kultúra, facebookon 1500 "szeretem xy-országot" dolog van neki likeolva meg helyi kisebbségi közösségi klubokba gyűlnek
-de szerintem van egy másik is, aki tkp. kis energia befektetéssel, odaadással, beszélgetéssel és persze érdeklődéssel+szeretettel a helyi kultúra iránt teljesen be tud asszimilálódni abba, érteni fogja mondjuk a lokális vicceket, reakciókat, a szokásokat felveszi, ünnepel velük, ilyenek
az érvelésem -minden tudományos kutatást és utánanézést nélkülözve- úgy néz ki, hogy szerintem az első kultúrát az ember simán felveszi a környezetétől, mint az első nyelvet és így imo a 2. kultúrát is minden gond nélkül fel lehet venni és otthonosan lehet benne élni, ha van rá hajlam és vágy
szerintetek egy magyar külföldön mindig is magyar fog maradni bármennyi ott töltött idő után, akaratán kívül?