Quote (Senee @ 11 Mar 2015 15:35)
u jelly mirin
Bizony, sajnalom, hogy nem lehetek olyan fejlett vitapartner, mint Josheide Tamas.

@josheide:
Amugy az a baj, hogy te azokat a tanulmanyokat, meg konyveket, szakirodalmat, amit szociologiaban, stb temaban olvastal ugyan olyan szent irasnak veszed, mint mondjuk a hivok a bibliat. Lehet, hogy egy kozegben, ami relative reprezentativan mutatta be az adott orszag/regio tarsadalmat mukodtek es valosak azok a kutatasok, es mivel en kurvara nem olvastam ilyeneket es nem ismerek egyet se reszleteiben, ezert kerdeznem pl:
Mennyire teszi szabadda a tortenelmi 'eloeletetol' az adott kozegnek?
Mennyire teszi fuggetlenne a vallastol?
Mennyire teszi fuggetlenne anyagi helyzetektol?
Nem lehet ilyenektol fuggetlenul irni egy szociologiai tanulmanyt es (szerintem) ugye ezekben a kutatasokban is sok matek van es minel pontosabban akarsz egy ilyen kutatast csinalni, annal tobb valtozot kell bevezetni es _szerintem_ annal kevesbe fogja reprezentativan mutatni a tenyeket. Barmilyen temarol van szo, de magyarorszagon is, ha pl csinalnanak az eszak-keleti regioban egy ilyen kutatast, akkor az nem biztos, hogy szinten itthon egy mas, haseonlo osszetetelu/elethelyzetu kozegre rahuzhatop lenne.
Az ilyen tortenelmi befolyasolo tenyezoket pedig nem lehet evek alatt lerazni magukrol az embereknel, plane, hogy ott van a teny, hogy sok idos, aki felnott egy akar jobb/kenyelmesebb evtizedben, vagy pl ok a kommunizmusban/szocializmusban meglattak a jot/kenyelmesebb eletkorulmenyek kozott eltek, attol ok nem feltetlen lesznek szar emberek, csak akkor ok azt tapasztaltak, nekik akkor konnyebb volt, lattak a jovojuket. Nem jo dolog, hogy jelenleg nem fogadnak el olyan nyugati uj ertekeket, amik lehet mashol mar termeszetesek, de itt ameddig ilyen erosen akarjak leeroltetni a torkukon, addig nem fogjak tudni elfogadni. Szerintem ha sok vdeki idosebbel negyszemkozte elkezdenel beszelgetni, a temaban, sokat meg tudnal gyozni a te oldalad erveivel, hogy jok azok, el lehet fogadni etc, mert annyira nem hulye a legtobb.