Quote (Ghostmasterq @ Sep 11 2016 04:48pm)
Mi a kurva anyjaert nem főzi le a kotyogosom a kávét MIERT
Megosztom veled a titkot ha küldesz baszott sok svájci dollárt cserébe, hogy mi az egyetlen módja, hogy a kibaszott degenerált szar kotyogósból rendes kávét lehessen kicsikarni.
Amiért szidom ezt a fost az az, hogy nincs sok hatásod a kávé/víz arányra, víz hőmérsékletre, tömörítésre, lefolyási időre semmire szinte amivel tudnád az extrakciót befolyásolni emiatt kurva nehéz rendes kávét főzni vele. Minden lépésnek megvan a maga kémiai oka, hogy miért úgy kell de ezt kihagynám mert már így is többet írtam mint amit akartam és még nem mondtam semmit se.
1. Előmelegíted forrás közelig a használt vizet (ha lehet ez eléggé lágy víz legyen (nestlé vera, norda, RO szűrt víz) de ez már csak akkor számít, ha amúgy kurvajól csinálsz már mindent)
2. A biztonsági szelep aljáig töltöd a kotyogód
3. Eszpresszó darálású kávét (lehetne nagyobb a szemcseméret amúgy de ennyire ne menjünk bele) teszel a szűrőbe és miközbe lapátolod bele a kávét odacsapkodod a szűrőt az asztalhoz hogy tömörödjön befele és teljesen megtöltöd de ne púposodjon túl a peremén
3.5 TILOS kézzel, kanállal, erővel tömöríteni mert felrobbanhat az a szar és nem lesz amúgy jobb tőle a kávé se
4. Összerakod és kibaszottul erősen összecsavarod az egészet, az alja forró valami szarral fogd, hogy ne égj meg.
5. Kb. tökmindegy, hogy milyen tüzön főzöd, legyen közepes bármit is jelentsen ez a te sütődön
6. Nyitott tetővel főzöd, hogy lásd a lefolyást, ha nem baszol el semmit akkor nem köpköd hanem lefolyik simán
7. Amikor a lefolyt lé kezdi elérni a kintőnek az alját (ez kb. fél úton van) le kell állítanod a főzést
7.5 Extrém szar pörköléseknél (Tschibo, Nespresso, szinte bármi a boltban) még hamarabb állítsd le az extrakciót ízlés szerint
7.7 Az egyetlen létező olcsó de az ihatósági szintet megütő mainstream kávé az a tesco finest kenya meg etióp sidamo
8. Ez úgy megy, hogy megtöltesz egy másik fazekat hideg vízzel és beleállítod a kotyogóst különben a tűzről leszedve is folyik tovább.
Ha így se fő le akkor szarul tömít a basz ahol összecsavarod vagy lehet, hogy a biztonsági szelepeden át távozik a nyomás.
(amiket írtam erre a geometriára vonatkoznak:
https://www.howitworksdaily.com/wp-content/uploads/moka-pot.jpga többinél máshol van a szelep, kiöntő stb.)