d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Official /care Topic
Prev1178517861787178817894765Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 1,630.69
Sep 7 2016 12:53am
Quote (Eoghan @ Sep 7 2016 01:02am)
Nem akarok különösképpen gecizni, de ez a videó pont olyan, mint a free szoftverek
videónak videó, interjúnak interjú, de az egész minősége, átgondoltsága és megvalósítása olyan, mintha visszamentem volna a 80-as évekbe es Geszti Péter interjúvolna 25 évesen.
amúgy 5 percig néztem. van belőle valami brief tldr?

Nem eltem a 80as evekben, ugyhogy nem igazan ertem mi a baj vele. A minösege meg azert ”szar” mivel ha jol tudom aki csinalta az interjut csak hobbi szinten csinalja.

Kb. fel eve lattam a videot szoval lehet par pont nem fog eszembejutni, meg a videoban konkret peldakrol is szo van reszletesen.

A video meg felvazolja az elejen mi a free software, ezt mar leirtam elözö oldalon is. Utana arrol van szo, hogy miert is fontos ez a szabadsag - nem egeszseges a tarsadalomnak ha a cegeknek tul sok hatalma van, mert ezt könnyen ki tudjak hasznalni. Ez alatt nem (csak) azt kell erteni hogy a gonosz mikroszoft kemkedik utanad, hanem vegyük peldanak a microsoft start menüt amit kivettek ugye egyszer. Ugy is dönthetettek volna hogy nem rakjak vissza a siras ellenere, es akkor most nem lenne start menüd. Ha viszont free software lenne, akkor ilyenkor lenne valaki aki csinal egy lehetöseget visszaallitani a funkciot amit sokan szeretnenek meg hasznalni.

Szo van meg arrol hogy egyszerü valtani free softwarere, es hogy ennek ellenere miert elterjettebbek a non free megfelelök. Altalavan azt a programot valasztjak az emberek, amiket az ismeröseik is. Tehat ha ismerösöd beszelgetni akar akkor alap a skype, mert azt ismeri mindenki. De ha mondod neki hogy hasznaljatok inkabb mast, akkor lehet azt mondja rendben, leszedi ö is.

Emellett volt szo a telefonokrol, hogy sajnos azokra ellehetetlenik a gyartok egy rendes os gyartasat, reverse engineerelni a sok különbözö modellt meg lehetetlen.

Meg azt is mondta nem kell tulzasba esni az egesszel temaval, eleg ha megnezed milyen szoftvereket tudsz lecserelni freere, es ezt megteszed.
Member
Gold: 0.00
Warn: 10%
Sep 7 2016 01:17am
Quote (Karan2_Returned @ Sep 7 2016 06:53am)
Nem eltem a 80as evekben, ugyhogy nem igazan ertem mi a baj vele. A minösege meg azert ”szar” mivel ha jol tudom aki csinalta az interjut csak hobbi szinten csinalja.

Kb. fel eve lattam a videot szoval lehet par pont nem fog eszembejutni, meg a videoban konkret peldakrol is szo van reszletesen.

A video meg felvazolja az elejen mi a free software, ezt mar leirtam elözö oldalon is. Utana arrol van szo, hogy miert is fontos ez a szabadsag - nem egeszseges a tarsadalomnak ha a cegeknek tul sok hatalma van, mert ezt könnyen ki tudjak hasznalni. Ez alatt nem (csak) azt kell erteni hogy a gonosz mikroszoft kemkedik utanad, hanem vegyük peldanak a microsoft start menüt amit kivettek ugye egyszer. Ugy is dönthetettek volna hogy nem rakjak vissza a siras ellenere, es akkor most nem lenne start menüd. Ha viszont free software lenne, akkor ilyenkor lenne valaki aki csinal egy lehetöseget visszaallitani a funkciot amit sokan szeretnenek meg hasznalni.

Szo van meg arrol hogy egyszerü valtani free softwarere, es hogy ennek ellenere miert elterjettebbek a non free megfelelök. Altalavan azt a programot valasztjak az emberek, amiket az ismeröseik is. Tehat ha ismerösöd beszelgetni akar akkor alap a skype, mert azt ismeri mindenki. De ha mondod neki hogy hasznaljatok inkabb mast, akkor lehet azt mondja rendben, leszedi ö is.

Emellett volt szo a telefonokrol, hogy sajnos azokra ellehetetlenik a gyartok egy rendes os gyartasat, reverse engineerelni a sok különbözö modellt meg lehetetlen.

Meg azt is mondta nem kell tulzasba esni az egesszel temaval, eleg ha megnezed milyen szoftvereket tudsz lecserelni freere, es ezt megteszed.

szerintem meg a free szoftver szar -- najó, igazából nem az. csak. mégis.

a cégeknek valóban hatalmuk van és igen, offolhatják a start menüt, de Ben Parker óta tudjuk, hogy a nagy hatalom, nagy felelősséggel jár, Peter. - A nagy cég is tudja, hogy ha valami orbitális faszságot csinál, akkor az piacvesztéssel járhat -- tehát visszarakták a start menüt (ja meg amúgy volt rá 2 perces youtube tutorial, hogy hogyan lehet visszatenni, de ez most kötekedés)
továbbá, igazából a saját fejlődésünket gátoljuk azzal, ha nem engedjük, hogy olyan változások jöjjenek, amik igazából nem tetszenek elsőre meg másodjára sem. ha mindig mindenre írunk, gyártunk konvertert, utómegoldást, etcetc, akkor a büdös életben nem lehet majd kivezetni régi technológiákat, hogy átvegye a helyüket az új. ráadásul az opensource okozta házi utó-heggesztgetés csak azt a káoszt okozza, mint ami az android platformon van: totálisan fragmentált az egész, van 40millió-féle device és azokhoz 81millió custom szoftver. na igazodj el, Pista bátyám!

free/nem free és a Skype: egy kardinális dolgot ne felejtsünk el: support. egy free szoftverhez nincs _garantált_ support. egy internet sarkában elrejtett fórumon tudsz kérdezni, ahol talán válaszol a 140kilós linux hekker a maga alpári, lenéző stílusában. vagy nem.
ha megakadsz, akkor ott vagy megfürödve, mert nincs e-mail, online chat, telefonszám, ahova fordulhatsz. és itt gyakorlatilag a nagyvállalati szektor (hello, office!) ki is van lőve, mert egy cég IT infrastruktúráját nem építheted egy olyan szolgáltatás(csomag) köré vagy inkább fölé, ami bizonytalan talpakon áll.
és ha mélyebbre ásol és elkezdesz openofficet használni a munkahelyeden, akkor szépen lassan mindeki utálni fog, mert kurvára nem 100%-os a kompatibilitás back-and-forth.

szummázni úgy tudom a dolgot, hogy tök szép gondolat az open source és jó kezdeményezés, de igazából ez megmarad mindig is utópiának. erőltetni és terjeszteni viszont szerintem inkább ártalmas, mint hasznos.
én pl. letörném annak a kollégának a kezét, aki a több ezer rekordos, 120 függvényes és a conditional formatos excel táblánkba beleszerkesztett open officeal :D
Member
Gold: 280.00
Sep 7 2016 01:19am
Quote (Karan2_Returned @ Sep 7 2016 07:53am)

Az a baj a linuxal és az egész open source világgal, hogy érteni kell hozzá hogy telepíts egy programot, de már az oprendszer felrakása is bonyolult ha optimálisan akarod megcsinálni.
Egy átlagos felhasználónak, de még egy informatikusnak gecire nincs kedve terminalban szenvedni
Member
Gold: 2,496.00
Sep 7 2016 01:45am
Quote (Karan2_Returned @ Sep 7 2016 07:53am)

kibaszott hippik

ha ilyesmit komolyan tudsz gondolni, az csak azt jelenti hogy informatikus letedre fogalmad sincs hogyan mukodik az IT vilag - nem csak consumer szinten, mert az hiaba latszik jobban igazabol senkit sem erdekel, hanem komolyabb cegek eseteben, amik mukodtetik a vilagot

a cegek a hatalmukat nem a szoftverek zartsagabol kapjak, hanem a rendszertol, a penz es tudasbeli tokebol

Member
Gold: 411.00
Sep 7 2016 01:51am
Member
Sep 7 2016 02:05am
totál éc a helyzet
Member
Gold: 343.00
Sep 7 2016 02:25am
Quote (Fej @ Sep 7 2016 09:05am)
totál éc a helyzet

miért
Member
Sep 7 2016 02:38am
Quote (Senee @ 7 Sep 2016 09:25)
miért

ma valahogy nincs kedvem semmihez, kurvara varom a penteket es meg csak kibaszottul szerda van
Member
Gold: 343.00
Sep 7 2016 02:41am
Quote (Fej @ Sep 7 2016 09:38am)
ma valahogy nincs kedvem semmihez, kurvara varom a penteket es meg csak kibaszottul szerda van

várod már a hétnek a végét
én ugyanígy vagyok az életemmel
xD

mi újság a cuki kispolckis lánnyal
Member
Sep 7 2016 02:46am
Quote (Senee @ 7 Sep 2016 09:41)
várod már a hétnek a végét
én ugyanígy vagyok az életemmel
xD

mi újság a cuki kispolckis lánnyal

félig-meddig szakítottunk, jövő héten találkozunk, aztán vagy megpróbáljuk kicsit lazábban, vagy sehogy

Go Back To Magyar Topic List
Prev1178517861787178817894765Next
Add Reply New Topic New Poll