d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Mekprogramozzuk Topic
Prev1174175176177178249Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 2,496.00
Sep 27 2016 10:07am
Quote (miertvagyokilyenjokerdojel @ Sep 27 2016 04:27pm)
nem az van korlátolva, hogy magammal most mit kezdek, hanem hogy eddig mit csináltam, meg a mostani munkám
mostani főnököm dolgozik vagy 30 éve az autóiparban, 10 év minimum kelleni fog ahhoz, hogy jobb mérnök legyek nála
ugyanez programozóként másképp nézne ki, (lehet a direkt főnököm programozni se tud) mindegy, tfh nem így van, de nem is ez lenne a gond, hanem hogy tudnám fejleszteni magam magamtól is, és már rég netto 1 millát keresnék ha infoszakra megyek inkább, sad

azert az autoiparnak is vannak elonyei. szerintem lenyegesen fixebb a jovod mint barmilyen programozoi teruleten - ha bedolgozod magad fix allasod lesz "barmelyik cegnel" jo fizetesert(legalabbis eddig igy volt, az elektromos autokkal ez gepeszeti szempontbol mar nem biztos hogy sokaig fog allni mondjuk, ahogy mas teruleteken is gyorsul a valtozas)

programozokent viszont van egy rakas valtozas ami rendszeresen kidobhat a fosodorbol, akarmilyen gyorsan fejlodsz. gondolom x ev tapasztalattal itt is ugyanugy lesz rad kereslet, de attol fuggoen hogy milyen szelek fujnak sokkal kevesbe leszel "relevans"

Quote (anyd @ Sep 27 2016 04:45pm)
Halp

van két szám a és b
egész számok, de az egyik mindig negatív.

van egy harmadik szám ami lehet pozitív vagy negatív.

meg kellene mondani hogy a két szám lineáris kombinációja ki tudja-e adni a harmadikat, és ha igen hogyan

a*x + b*y = m

a,b,m adott, mi x és y

x es y is mindig egesz szam? gondolom van valami kikotes mert csak az egyenlet alapjan ennek nincs ertelme (rakerestem wikipedian de matematikusul van es nem kivanom ertelmezni)

milyen kornyezetben kell ezt megvalositani?
Member
Gold: 2,751.03
Sep 27 2016 10:08am
Quote (anyd @ Sep 27 2016 06:04pm)
azt kell megoldani hogy mi x és y, nem lehet nulla egyik sem(azt az esetet már kezeltem).
továbbá véges számok halmazán kell megoldani, sőt adott egy felső korlát hogy a*x nem lehet több mint n

a*x határ nem sokban nem bonyolítja, még mindig ugyanez a megoldás, csak xnek értelemszerűen kisebb számot választassz mint n/a
Member
Gold: 280.00
Sep 27 2016 10:08am
Quote (TresholdOfUniverse @ Sep 27 2016 05:07pm)
azert az autoiparnak is vannak elonyei. szerintem lenyegesen fixebb a jovod mint barmilyen programozoi teruleten - ha bedolgozod magad fix allasod lesz "barmelyik cegnel" jo fizetesert(legalabbis eddig igy volt, az elektromos autokkal ez gepeszeti szempontbol mar nem biztos hogy sokaig fog allni mondjuk, ahogy mas teruleteken is gyorsul a valtozas)

programozokent viszont van egy rakas valtozas ami rendszeresen kidobhat a fosodorbol, akarmilyen gyorsan fejlodsz. gondolom x ev tapasztalattal itt is ugyanugy lesz rad kereslet, de attol fuggoen hogy milyen szelek fujnak sokkal kevesbe leszel "relevans"

x es y is mindig egesz szam? gondolom van valami kikotes mert csak az egyenlet alapjan ennek nincs ertelme (rakerestem wikipedian de matematikusul van es nem kivanom ertelmezni)

milyen kornyezetben kell ezt megvalositani?

igen egész számok

én c++ban próbálom, de igazából bármilyenben
az a sejtésem hogy rekurzióval kellene amivel hadilbon állok
Member
Gold: 2,751.03
Sep 27 2016 10:15am
Quote (TresholdOfUniverse @ Sep 27 2016 06:07pm)

amennyire én tudom programozó még mindig keresettebb mint gépész, majdnem egész európában
meg a fizetésük is jobb valamivel, meg könnyebb is fejlődnöm, előrébbjutnom
hogy később mi lesz, meg mennyire változtat ezen az elektromos autó abban nem vagyok biztos, oké nyílván fix állásom bmeskent mindig lesz azt én is értem, de azért még jópár évig nem lesz 60 millas mercim sajnos :S
Member
Gold: 2,496.00
Sep 27 2016 10:31am
Quote (anyd @ Sep 27 2016 05:08pm)
igen egész számok

én c++ban próbálom, de igazából bármilyenben
az a sejtésem hogy rekurzióval kellene amivel hadilbon állok

nem tudom, hogy mennyire kell ezt szepen megoldani, sot rekurziozni se tudok, de 10 000 emeletnel ezt meg siman lehet brutforszolni

az egyenlet egyebkent, a k kimaradt:

k + a*x + b*y = m

eloszor megneznem, hogy felfele kell menni vagy lefele, aztan egy kettos ciklussal vegigprobalom az osszes lehetseges megoldast. azt is csinalhatod hogy eloszor ezresevel ugralsz, kiszamolod hova jutsz es finomitod a keresest, aztan 100asaval ugralsz es csak a legveget probalgatod vegig(ezt reszletesebben is le tudom irni ha az segit, bar ez eleg fapados)

lehet hogy van szebb megoldas is, de en masodik egyenletet nem tudtam krealni a feladat leiras alapjan

e: ez meg nyilvan nem teljes megoldas, a megoldasok kozul ki kell valasztani a legkisebbet, illetve azt nem kezeli hogy nulladik ala nem megyunk

Quote (miertvagyokilyenjokerdojel @ Sep 27 2016 05:15pm)
amennyire én tudom programozó még mindig keresettebb mint gépész, majdnem egész európában
meg a fizetésük is jobb valamivel, meg könnyebb is fejlődnöm, előrébbjutnom
hogy később mi lesz, meg mennyire változtat ezen az elektromos autó abban nem vagyok biztos, oké nyílván fix állásom bmeskent mindig lesz azt én is értem, de azért még jópár évig nem lesz 60 millas mercim sajnos :S

nem tudom, en valtottam felvezetokre(mikroelektronikara), es ezt sokkal jobban elvezem, sokkal jobban erdekel es foleg automotive vevokkel foglalkozok - nem olyan rossz iparag ez, ha birja az ember a stresszt. itt is lehet nagyon jo fizeteseket leakasztani, csak a gorbe eleje laposabb mint a programozoknal

This post was edited by TresholdOfUniverse on Sep 27 2016 10:37am
Member
Gold: 411.00
Sep 27 2016 10:42am
en csak matlabhoz ertek, de ott siman a (m-k)/[a; b] kiad egy megoldast, csak forceolni kell meg, hogy pozitiv egesz szamokkal dolgozzon, nemtom azt mennyire lehet ertelmes nyelvekben
meg igazabol azt se tudom, hogy ez a legkisebb jo megoldast adja e ilyenkor, vagy csak egyet, amit talal, szoval igazabol sokat segitettem np

This post was edited by SummertimeClothes on Sep 27 2016 10:43am
Member
Gold: 280.00
Sep 27 2016 10:57am
Quote (SummertimeClothes @ Sep 27 2016 05:42pm)
en csak matlabhoz ertek, de ott siman a (m-k)/[a; b] kiad egy megoldast, csak forceolni kell meg, hogy pozitiv egesz szamokkal dolgozzon, nemtom azt mennyire lehet ertelmes nyelvekben
meg igazabol azt se tudom, hogy ez a legkisebb jo megoldast adja e ilyenkor, vagy csak egyet, amit talal, szoval igazabol sokat segitettem np

Igen, a matlab tud lineáris kombinaciokat megoldani, a többi nyelv nem
Member
Gold: 411.00
Sep 27 2016 11:02am
Quote (anyd @ 27 Sep 2016 18:57)
Igen, a matlab tud lineáris kombinaciokat megoldani, a többi nyelv nem

ezt nem tudtam
eleg shit tier az osszes programozasi nyelv akkor
Member
Gold: 0.92
Sep 27 2016 11:13am
Quote (SummertimeClothes @ Sep 27 2016 05:02pm)
ezt nem tudtam
eleg shit tier az osszes programozasi nyelv akkor

en is tanultam matlabot, kardozunk a faszunkkal?
Member
Gold: 5,390.00
Sep 27 2016 11:17am
Quote (anyd @ Sep 27 2016 04:45pm)
Halp

van két szám a és b
egész számok, de az egyik mindig negatív.

van egy harmadik szám ami lehet pozitív vagy negatív.

meg kellene mondani hogy a két szám lineáris kombinációja ki tudja-e adni a harmadikat, és ha igen hogyan

a*x + b*y = m

a,b,m adott, mi x és y

2 ismeretlen, 1 egyenlet, x és y egymás függvénye lesz, és simán rendezed

x=(m-b*y)/a, a=/=0

nem igazán értem mi a kérdés

Go Back To Magyar Topic List
Prev1174175176177178249Next
Add Reply New Topic New Poll