Quote (bazdmegmarnemtudom @ 13 Feb 2021 09:44)
legutobb arrol volt szo, hogy az oltas csak vmi 85-90%ban ved -> kurvara beleesel a 10-15%ba, akkor fossafertozhetsz mkit.
aztan olvastam azt is, hogy igazabol 85-90%nal ENYHITI a tuneteket, de ugyanugy elkapod. gyk : ha vki elkapja toled (es erre pont ugyanannyi az esely, mintha nem lennel beoltva), ugyanugy beledogolhet. viszont mivel te be vagy oltva, szabadon johetsz mehetsz.
nem tudom melyik az igaz, de sztem egyiknel se jo megoldas az, hogy aki nincs beoltva, az ki se johet a lakasbol, aki meg igen, az mehet barhova barmiokr barmekkora tomegbe
érteni kéne, hogy hogyan működik egy oltás
nem immunis leszel tőle és lepattognak rólad a vírusok, hanem lesz előre egy létező immunválaszod a vírusra amikor megfertőz
a pfizeres vakcina (arról olvastam de gondolom a többi is ugyanígy működik) leegyszerűsítve úgy működik, hogy a vírusnak egy a szaporodásához szükséges fehérje van benne, azt beadják a szervezetedbe és mivel idegen, ezért megtámadja az immunrendszered, legyőzi és megjegyzi ezt a fehérjét, és amikor jön szembe a covid19 vírusa akkor azonosítja az immunrendszered a víruson azt a fehérjét és megtámadja, és nem kell x időt várni az immunválaszra amíg mondjuk első találkozásnál gecisok ideje lenne elszaporodnia a vírusnak a szervezetedben és gondokat okozni, és mivel az immunrendszered gyorsan megöli a fehérjét a vírus nem fog tudni szaporodni a szervezetedben számottevően és hamarabb legyőzöd
ha megölöd mielőtt elszaporodik benned akkor nem nagyon fogsz fertőzni, nyilván akinek netto nincs immunrendszere azt oltogathatod, őket védi igazából a nyájimmunitás azzal, hogy legalább mások nem fertőznek és nem fognak találkozni az immungyenge emberek a vírussal
This post was edited by Cpt_Ghost on Feb 13 2021 09:03am