d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Official Paraszt Topic > Napi Tanya Progress
Prev1161718192025Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
May 9 2013 02:12am
Ez Zander féle rakodó kaptár. Egy fiókban 10 lép majd azonos méretű mézűr jön rá. 10 éve használjuk ezt a rendszert, egy német méhészkönyv ötlete alapján. Azok a "napellenzők" a virágporszedőt védik bizonyos mértékben az esőtől. Pl. amikor nem vagyunk otthon és esni kezd akkor ezek megvédik valamilyen szinten a virágport, hogy ne ázzon egy adag trutymóvá. :)
Member
Gold: 69.85
May 9 2013 02:18am
Quote (Rayen @ 9 May 2013 10:12)
Ez Zander féle rakodó kaptár. Egy fiókban 10 lép majd azonos méretű mézűr jön rá. 10 éve használjuk ezt a rendszert, egy német méhészkönyv ötlete alapján. Azok a "napellenzők" a virágporszedőt védik bizonyos mértékben az esőtől. Pl. amikor nem vagyunk otthon és esni kezd akkor ezek megvédik valamilyen szinten a virágport, hogy ne ázzon egy adag trutymóvá. :)

Ahham, nem is hallottam meg errol, de most lecsekkolom. Amugy a viragpor szedes nem nyirja meg nagyon a mehallomanyt? Arra gondolok, hogy csokken a fiasitasok mennyisege, anya belassul, stb. Vagy arra vannak a felso soron a kaptarak, hogy abbol potoltok. ^^

Jha meg, melyik videken csinaljatok ezzel a rendszerrel? Vandorolni szoktatok?
Member
May 9 2013 02:34am
Nos, igen, a virágporszedés biztos, hogy nincs jó hatással a méhekre de eddig már rengeteg virágport bevittek. Két napja vannak fent a szedők. Itt nálunk a virágpor a legnagyobb üzlet a méhészetben, a vevő házhoz jön, ráteszi a mérlegre amennyi virágporod van, beszorozza a megadott összeggel és készpénzzel azonnal fizet. Sokkal-sokkat több pénz jön belőle mint a mézből. Ezt a fajta kaptárat Székelyföldön használják. Van a Dadant-féle rakodó kaptár, nem tudom erről hallottál-e? Nos ez a Zander a Dadant mézűrének mérete.
Nem vándorolunk, csináltunk EU-s pályázatot és most a szaporítás a fő cél, hogy megfeleljünk az elvárásoknak és továbbra is kapjuk a támogatást. Már kaptunk 4500 EUR-t amit nem kell visszatéríteni. :)
Member
May 9 2013 02:51am
Quote (Rayen @ 9 May 2013 10:34)
Nos, igen, a virágporszedés biztos, hogy nincs jó hatással a méhekre de eddig már rengeteg virágport bevittek. Két napja vannak fent a szedők. Itt nálunk a virágpor a legnagyobb üzlet a méhészetben, a vevő házhoz jön, ráteszi a mérlegre amennyi virágporod van, beszorozza a megadott összeggel és készpénzzel azonnal fizet. Sokkal-sokkat több pénz jön belőle mint a mézből. Ezt a fajta kaptárat Székelyföldön használják. Van a Dadant-féle rakodó kaptár, nem tudom erről hallottál-e? Nos ez a Zander a Dadant mézűrének mérete.
Nem vándorolunk, csináltunk EU-s pályázatot és most a szaporítás a fő cél, hogy megfeleljünk az elvárásoknak és továbbra is kapjuk a támogatást. Már kaptunk 4500 EUR-t amit nem kell visszatéríteni. :)

Az gg, Dadantot ismerem, kozbe a Zander meretekrol is dobott kepet a gugel, szoval megneztem. Hat igen, a viragpor nagy biznisz, azt alairom, bar nekunk itt nogradban az akac eleg jol hozza, a masik meg, hogy mi csak hobbi szinten toljuk. Majd ha megcsinalom a mehesz + meheszmester kepzest, akkor en is inkabb allategeszsegugyi (mehegeszsegugyi) dolgokkal akarok foglalkozni, meg szaporitassal, de addig marad a tanulas, meg hobbimeheszet. Most szaporitasra eppen epitek Hunor-B kaptarakat, annyi, a -B resz benne, hogy bovitett, a lepfelulet meg van novelve, a keretek magassaga (lep magassaga) + 3 cm-rel novelt a sima Hunorhoz kepest. Az a baj nalunk ezekkel, hogy az aktiv szezonban (ami az akac), napi szinten kepesek lennenek megrajozni, ha nem figyelnenk ra (marmint ha hunor es hasonlo rendszerekkel csinalnank), ezert a bovites, igy fiokonkent +1 hunor keretmeretet nyernek a mehek. A nevelesre meg ugy oldanam meg, hogy a ket fiok koze lenne egy masik menekuloter berakva, ami viszont elvalasztana teljesen a fiokokat + az elvalasztas ahogy kozepen lenne a menekuloternek megoldva, abba lenne a felso fiok ropnyilasa is kivagva es arra a lecdarab, amire ra tudnak szallni.

Kivancsi leszek a meheknek hogy fog tetszeni ez a megoldas, meg prototipus gyartasa megy, nem volt idom foglalkozni vele, az utobbi 1 hetben, pedig mar csak a teto + 2 menekuloter kene hozza. : D
Member
May 9 2013 03:32am
Mi is rengeteget törjük a fejünk minél hatékonyabb típusokon. Hála az égnek mindent meg tudunk itthon csinálni (fiókok, keretek, porszedő, stb) így nem kell megfizetni még azt is mert akkor már nem lenne jövedelmező. Én a tavaly tavasszal végeztem el a képzést de ez csak ilyen sima tanfolyam volt. Nálunk sajnos nincs annyi akác így csak vegyeset pergetünk és eladjuk a környéken. Egész télen szép lassan elfogy, rengeteget viszek be a melóba. Mint már említettem mifelénk a virágpor a nagy cucc. A propoliszért is szép pénzt fizetnek csak ugye abból nem tudsz nagy mennyiséget begyűjteni.
Amúgy mi sem nagyban csináljuk, mi is hobbyból kezdtük csak aztán jött az EU-s pályázat és hát belevágtunk. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk az anyanevelésre és nagyon nagy sikereket értünk el. Még el is tudtunk adni pár darab párzott anyát és bölcsőt is.
A Hunor úgy tudom elég alacsony méret, akáckor percek alatt tele hordják aztán csak győzzed befogni a rajokat. :)
Member
May 9 2013 04:19am
Quote (Rayen @ 9 May 2013 11:32)
Mi is rengeteget törjük a fejünk minél hatékonyabb típusokon. Hála az égnek mindent meg tudunk itthon csinálni (fiókok, keretek, porszedő, stb) így nem kell megfizetni még azt is mert akkor már nem lenne jövedelmező. Én a tavaly tavasszal végeztem el a  képzést de ez csak ilyen sima tanfolyam volt. Nálunk sajnos nincs annyi akác így csak vegyeset pergetünk és eladjuk a környéken. Egész télen szép lassan elfogy, rengeteget viszek be a melóba. Mint már említettem mifelénk a virágpor a nagy cucc. A propoliszért is szép pénzt fizetnek csak ugye abból nem tudsz nagy mennyiséget begyűjteni.
Amúgy mi sem nagyban csináljuk, mi is hobbyból kezdtük csak aztán jött az EU-s pályázat és hát belevágtunk. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk az anyanevelésre és nagyon nagy sikereket értünk el. Még el is tudtunk adni pár darab párzott anyát és bölcsőt is.
A Hunor úgy tudom elég alacsony méret, akáckor percek alatt tele hordják aztán csak győzzed befogni a rajokat. :)

Igen, erre gondolok, egy jó akáckor a 16 keretes NB-ből (anyarácsot nem használunk, ésszel pergetünk, nyitott fiasítást hagyjuk bent addig ameddig le nem fedik, illetve a keretek megfelelő helyre pakolásával kényszerítjük az anyát), 30 családtól ki jön 10-12 q méz is, ami azért nem rossz. Előző éven mondjuk a fagy megoldotta, hogy ne legyen gond azzal, hova rakunk ennyi mézet, 140 kg tudtunk kb kipergetni, de az sem teljesen tiszta akác volt. Idén bizakodó vagyok, mert ugyan a rémhír ellenére a mi méheink a jó takarásnak, telelésnek, tavaszi beetetésnek köszönhetően előrébb voltak, mint sok olyannak, akik csak 'kapzsi méhészek', vagy nagyképűek és nem tettég ugyan ezt meg. Minket is ki szoktak röhögni, hogy hogy takarunk, újságpapír rétegek, karton, fóliázott hungarocell, fólia, polifoam a kaptár aljára betolva, + az egész kaptársor kívülről még 3 rétegű fekete 'párásító fóliával' végig takarva. Méheknek a fűtéssel nem sok gondjuk van így, tudnak másra koncentrálni.

Hunor alapjában 27-es keret, amiben a lépmagasság 23-24 cm között van. Szélesség ugye ezeknél szabvány 46 cm a felső léc teljes szélessége. Így, hogy kaptak ennyi bővítést, szerintem a rajzás veszélyét csökkenteni tudjuk majd, de a mi vidékünkön ettől függetlenül még agy is a Boconádi típusú kaptárak lesznek a legjobban használhatóak. Akár 24, akár 18, akár 16-os. Ezekkel kb lehetetlen, hogy rajzás történjen, nagyon lustának kell ahhoz lenni, meg igénytelennek szerintem, hogy ennél a rendszernél valakinek elkezdjenek menekülni a méhei. Vagy ugye nagyon leszorítja az anyát az anyaráccsal. De mondom, mi azt nem használunk, fölösleges teljesen NB-nél.

Also a Hunornál is (ahogy gondolom nálatok is) a méztér és a fészek között ott van az anyarács, ami ugye sokat könnyít az ilyen fiókos/rakodó rendszerek pergetésénél, az a jó, hogy ha megnézed pl egy ilyen Hunornak az összes lépfelületét, az elég nagy, az, hogy szó szerint fele-fele a méz és a fészek, az már más kérdés, de igen, erős hordásszezon/virágpor szezonban a fészekben hirtelen nagyon fel tudnak szaporodni a méhek és akkor bizony menekülnek.

This post was edited by Baleee on May 9 2013 04:21am
Member
Gold: 710.00
May 9 2013 04:19am
utálom a mézet
Member
Gold: 2,366.74
May 9 2013 04:22am
Quote (sylke @ 9 May 2013 11:19)
utálom a mézet

pálinkát nem fogsz főzetni annyi gyümölcsből?
Member
Gold: 710.00
May 9 2013 04:22am
Quote (Inakwo @ May 9 2013 10:22am)
pálinkát nem fogsz főzetni annyi gyümölcsből?

idén 1 kurva gyümölcsünk nem lesz :D
és nem, nem hiszem, nem szeretem az alkoholt
Member
Gold: 2,366.74
May 9 2013 04:27am
Quote (sylke @ 9 May 2013 11:22)
idén 1 kurva gyümölcsünk nem lesz :D
és nem, nem hiszem, nem szeretem az alkoholt

eladásra gondoltam

jo pénz manapság
Go Back To Magyar Topic List
Prev1161718192025Next