Quote (Rayen @ 9 May 2013 11:32)
Mi is rengeteget törjük a fejünk minél hatékonyabb típusokon. Hála az égnek mindent meg tudunk itthon csinálni (fiókok, keretek, porszedő, stb) így nem kell megfizetni még azt is mert akkor már nem lenne jövedelmező. Én a tavaly tavasszal végeztem el a képzést de ez csak ilyen sima tanfolyam volt. Nálunk sajnos nincs annyi akác így csak vegyeset pergetünk és eladjuk a környéken. Egész télen szép lassan elfogy, rengeteget viszek be a melóba. Mint már említettem mifelénk a virágpor a nagy cucc. A propoliszért is szép pénzt fizetnek csak ugye abból nem tudsz nagy mennyiséget begyűjteni.
Amúgy mi sem nagyban csináljuk, mi is hobbyból kezdtük csak aztán jött az EU-s pályázat és hát belevágtunk. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk az anyanevelésre és nagyon nagy sikereket értünk el. Még el is tudtunk adni pár darab párzott anyát és bölcsőt is.
A Hunor úgy tudom elég alacsony méret, akáckor percek alatt tele hordják aztán csak győzzed befogni a rajokat.

Igen, erre gondolok, egy jó akáckor a 16 keretes NB-ből (anyarácsot nem használunk, ésszel pergetünk, nyitott fiasítást hagyjuk bent addig ameddig le nem fedik, illetve a keretek megfelelő helyre pakolásával kényszerítjük az anyát), 30 családtól ki jön 10-12 q méz is, ami azért nem rossz. Előző éven mondjuk a fagy megoldotta, hogy ne legyen gond azzal, hova rakunk ennyi mézet, 140 kg tudtunk kb kipergetni, de az sem teljesen tiszta akác volt. Idén bizakodó vagyok, mert ugyan a rémhír ellenére a mi méheink a jó takarásnak, telelésnek, tavaszi beetetésnek köszönhetően előrébb voltak, mint sok olyannak, akik csak 'kapzsi méhészek', vagy nagyképűek és nem tettég ugyan ezt meg. Minket is ki szoktak röhögni, hogy hogy takarunk, újságpapír rétegek, karton, fóliázott hungarocell, fólia, polifoam a kaptár aljára betolva, + az egész kaptársor kívülről még 3 rétegű fekete 'párásító fóliával' végig takarva. Méheknek a fűtéssel nem sok gondjuk van így, tudnak másra koncentrálni.
Hunor alapjában 27-es keret, amiben a lépmagasság 23-24 cm között van. Szélesség ugye ezeknél szabvány 46 cm a felső léc teljes szélessége. Így, hogy kaptak ennyi bővítést, szerintem a rajzás veszélyét csökkenteni tudjuk majd, de a mi vidékünkön ettől függetlenül még agy is a Boconádi típusú kaptárak lesznek a legjobban használhatóak. Akár 24, akár 18, akár 16-os. Ezekkel kb lehetetlen, hogy rajzás történjen, nagyon lustának kell ahhoz lenni, meg igénytelennek szerintem, hogy ennél a rendszernél valakinek elkezdjenek menekülni a méhei. Vagy ugye nagyon leszorítja az anyát az anyaráccsal. De mondom, mi azt nem használunk, fölösleges teljesen NB-nél.
Also a Hunornál is (ahogy gondolom nálatok is) a méztér és a fészek között ott van az anyarács, ami ugye sokat könnyít az ilyen fiókos/rakodó rendszerek pergetésénél, az a jó, hogy ha megnézed pl egy ilyen Hunornak az összes lépfelületét, az elég nagy, az, hogy szó szerint fele-fele a méz és a fészek, az már más kérdés, de igen, erős hordásszezon/virágpor szezonban a fészekben hirtelen nagyon fel tudnak szaporodni a méhek és akkor bizony menekülnek.
This post was edited by Baleee on May 9 2013 04:21am