Quote (-joey- @ Jun 22 2022 09:52am)
Ezzel a kommenttel tökéletesen megválaszoltad a kérdésedet.
Az embereket nem minden esetben a pénz motiválja, hanem az, hogy szeressék is, amit csinálnak. Ellenkező esetben senki nem végezné el az alacsonyabb fizetéssel járó munkákat, pl. nem lennének tanárok, ápolók stb.
Az állami feladatot végző emberek bérét most ne keverjük ide, mert szerintem azzal mindenki egyetért hogy a tanárok, ápolók sokkal többet érdemelnének annál amit kapnak.
Viszont a piacot nem nagyon érdekli hogy az ember szereti-e azt amit csinál, azt fizeti meg amire van igény, és ki tudja termelni a sajét fizetését.
Quote (-joey- @ Jun 22 2022 09:24am)
IT szektor túl van fizetve imo, mivel kurva nagy a kereslet.
Valahol nem egészséges, ha lehet így fogalmazni, hogy egy random pályakezdő milliós fizetéssel induljon. Torzítja az önbecsülését, mert hajlamos azt hinni, hogy 1) az élet milyen egyszerű 2) ő többet ér, mint egy olyan ember, akinek más területen több évtizedes tapasztalata van, viszont nincs úgy megfizetve.
Másik kérdésedre válasz: nem esznek fényt csak valszeg nincsenek olyan igényeik, mint egy IT-s pályakezdőnek, aki egyből milliós fizetéssel kezdett. Illetve elképzelhető még, hogy egy részük vidéken él, ahol alacsonyabbak a bérek, vagy nem tart fent lakást, mert elfér a szülői házban is.
Nem tudom hol keresnek milliókat a pályakezdők, én 5 éve 490 bruttóval kezdtem. Szerintem CP kicsit túlzott.
Másrészt muszáj megfizetni a szoftverfejlesztőket, sőt ha úgy nézzük még így is durván alulfizetettek, ugyanis a munka amit végeznek szinte soha nem kötött a helyhez.
Értsd: dolgoztam olyan csapatban ahol németekkel dolgoztam együtt napi szinten, és ugyan azt a munkát végezték, az én fizetésem 3x-osáért.