ecneb koszi!
Quote (CyberPunk666 @ 24 Jan 2013 17:53)
Mondjuk joshi tipikusan az az ember aki tök normális és rendes, de semennyire sem képes elhinni, hogy nem mindenkinek olyan egyszerű az élete és rendezettek a körülményei, mint neki.
Mindig mindent csak abszolut értékben tud nézni. Ez pedig elég nagy hiba. Nem tud viszonyítani. De talán túl fiatal, majd pár év múlva...
oh es ezt is koszonom

, es tudom nem latszik de en is eleg nehez anyagi korulmenyek kozul jovok csak a szuleim kepesek voltak az utolso fillerjeiket is a tanulasomba olni en meg igyekeztem ezert megdolgozni. Persze el tudom kepzelni, hogy valakinek meg annyi sincs, mint nekunk, es akkor valoban vannak dolgok amik teljesen elerhetetlenek ha nincs meg a gyerekben valami hihetetlen tehetseg.
Akkor most egy kicsit jobban kifejtem az allaspontom, ezzel a pluszpontos rendszerrel kapcsolatban. Sajnos a magyar felsooktatasba bejutni nagyon szigoruan pontok alapjan lehet csak. Ez mar eleve rossz, mert mindig van valaki, aki csak 1 ponttal csuszik le a dologrol, mert esetleg rossz napja volt es nem elhibazott valamit. Megertem azokat az embereket is akik visszaelnek ezzel, mert 40 pont egy
aranytalanul konnyebb ut. Es eppen ezert nagyon rossz szajizem lenne ha barki azzal nyomna le engem egy egyetemi jelentkezes soran, hogy o diszgrafias. Es ez a helyzet ugy erzem, hogy nagyon konnyen elofordulhat. Plane mivel a tobbletpontokert alapesetben igencsak meg kell izzadni. A masik, hogy ugye a diszgrafiasoknak az irasbeli erettsegik is kicsit mashogy mukodnek. Pl. nem kell irasbeli angol erettsegit tenni csak 2tetelt kell huzni a szobelin? Valami hasonlo remlik. Irasban sokkal jobban kijonnek a kepessegbeli kulonbsegek, a tanar nem tud segiteni, es ha elkovetsz egy nyelvtani hibat akkor annak pontbeli kovetkezmenyei lesznek. Szoban barmikor 100%-ra levizsgazhatsz, mert egyszeruen konnyebb.
Kulfolddel kapcsolatban pedig: sokfele vizsga van, es ami a kulonbseg a magyar rendszerhez kepest, hogy a legtobb vizsgat akar minden honapban is meg lehet probalni. Ezaltal elkerulheto az, hogy valakinek rossz napja van egy vizsgan, es ezert par ponttal a potencialja alatt teljesit, igy valaki mas jutna be helyette, aki szerencses volt, de a kepessegei messze gyengebbek.
Es persze ottvannak a jelentkezeshez szukseges esszek, tanari ajanlasok, kozossegi munka, es kismillio egyeb dolog ami az emberrol igazan arulkodik.
tl;dr
a 40 pont tul sok, max 10et ha adnek
vist nem itelem el, hogy el ezzel a 40 ponttal de ismerek sokkal rondabban iro embereket akik sok sok munkaval evek alatt kompenzaltak a dolgot