Quote (josheide @ 11 Mar 2015 10:18)
Males predominate in political leadership:
180 ferfi kepviselo es 19 noi kepviselo ul a parlamentben.
Moral authority:
Ezt nehezebb szamositani, hiszen a moral egy meglehetosen absztrakt fogalom. Ugyanakkor a jelenlegi tarsadalmi moraljaink egy ferfiak altal uralt (penzugyileg es politikailag) vilag termekei.
Social privilege:
Egy ferfinak sokkal konnyebb tarsadalmi eloiteletek nelkul elhelyezkedni a legjobban fizeto szakmakban. Az, hogy a nok egyaltalan szavazhatnak Svajcban csak 1971-ben jott letre.
Control of property:
Mivel a ferfi tovabbra is a fo kenyerkereso a csaladban, ezert a penzugyeket is foleg ok kezelik a legtobb csaladban. Erdekesseg: a roma csaladoknal sokkal gyakoribb a matriarchalis berendezkedes e teren.
Family:
A legtobb csaladban meg mindig az apa a fo donteshozo. Az alapjan amennyire a te csaladoddal talalkoztam, ez nalatok is igy van.
Persze nem olyan durvan nagy a kulonbseg a nemek kozott mint anno, de ha nem latod, hogy meg mindig ferfiak dominaljak a tarsadalmunkat, akkor komoly problemak vannak az analitikus kepessegeiddel.
nem is elnek egyutt,, szoval ezt eleg nehez
masreszrol pedig, itt nem arrol van szo hogy mennyi van, hanem hogy mennyi lehetne a noi kepviselok szama, akar lehetne mind a 180 is noi kepviselo, senki nem tudna ellene tenni semmit
itt nem arrol van szo, hogy en nem latom, hogy tobb ferfi van vezeto pozicioban mint no, hanem arrol, hogy mennyi lehetne, akarmennyi
Patriarchy szerintem az lenne, ha nem ENGEDNENK hogy legyen, viszont ez nem igy van, csupan nem eleg ambiciozus a nok tobbsege ehhez (ezert is keresnek sokszor kevesebbet, mert nem mernek bertargyalason magasabbat kerni), ehhez meg szukseg van szellemi fejlodesre nyilvan, ami a regi viszonyoknak a hagyateka, de az, hogy van hova fejlodni nem egyenlo azzal, hogy a ferfiak iranyitanak mindent, a patriarchizmus meg pont errol szolna (hogy is fordulhatna ez elo, hiszen a noknel van az osszes pina huehuehue)
De lehet, hogy csak egyedul vagyok ugy, hogy nem tekintek a nokre ugy hogy kevesebbek lennenek alapbol, legfeljebb miutan bizonyitotta hogy kevesebb (de ez ferfiakra is ugyan ugy igaz) es ezert alakult ki ez a velemenyem.
This post was edited by Cpt_Ghost on Mar 11 2015 03:32am