d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar >
Poll > Extant
Prev1131415161719Next
Add Reply New Topic New Poll
  Guests cannot view or vote in polls. Please register or login.
Member
Gold: 0.00
Dec 2 2014 06:35am
Quote (Cpt_Ghost @ Dec 2 2014 02:19pm)
Már hogyne rendelkeznének, másképp mi alapján döntenék el, hogy melyik párzási tánc, fészek, vagy kinek szebb a tolla?
Az csak egy film, nem garancia arra, hogy ez így történne, az ember azért a gyermeket mentené meg, mert nagyobb potenciállal rendelkezik, mint mondjuk az a felnőtt aki már rendőrként dolgozik. De van példa az ellenkezőjére is. Volt valami afrikai törzs, ahol először a gyerekeket küldték oda az idegenekhez, majd az asszonyokat, és aztán jöttek csak elő a felnőtt harcosok. Hogy miért? mert a gyerekből lehet újat csinálni, gyermeknemzésre alkalmas asszony is előbb lesz, egy felnőtt harcost kinevelni meg legalább 20 év és sok munka, tehát a felnőtt férfi nagyobb értéket képvisel nálunk, mint egy gyermek, ők így rendezkedtek be, mi meg úgy, hogy a gyerek meg lehet a rák feltalálója lesz ergo fontosabb lehet, mint az a "mezei rendőr".
A természet nem arra törekszik, hogy valami egyszerű legyen, hanem arra, hogy működjön valami szerintem. De ha kicsit körülnézel, a természetben sincs mindig feltétlenül egyensúly. Mondjuk vegyük a nyulakat, vagy egy csomó más állatot (vagy akár valami vírust), felzabál mindent meg ész nélkül szaporodik és tönkreteszi a környezetét, ez csak akkor áll meg, ha valami természetes ragadozója megritkítja. Na most az embernek már nincs nagyon természetes ragadozója, de mi is, ha tönkretesszük az élőhelyünket kifogunk pusztulni (mi mondjuk már látjuk, hogy hogyan kellene ezt elkerülni, és hogyan "éljük túl saját magunkat"). Arra akarok kilyukadni, hogy a természetben sem az adott faj balanszolja ki magát, hanem a külső hatások, amik ha eltűnnek elbúrjánzik és tönkretesz mindent.

Ösztönösen döntenek: ami rikítóbb/erősebb/nagyobb az alkalmasabb a párzásra. A mi esetünkben nem feltétlenül, hisz ott a szimpátia például.

Az afrikai törzsi példa jó, viszont állatok esetében biztos nem fordulna elő olyan szituáció, hogy az egyik anya tiltakozik, és nem engedi a gyerekét, mert félti.

Az egyszerűség nem volt jó szó, inkább úgy fogalmaznék, hogy arra törekszik, hogy a lehető leggazdaságosabban használja fel az energiát, mind a növény mind az állatvilágban ez a tendencia, hogy mindenből annyi van, amennyi kell. Egyensúly is van, csak nem mindig észrevehető. A nyulas példával élve: ha nincs természetes ragadozó, akkor a növények fognak kiválasztani olyan méreganyagot, ami megritkítja a populációt (van rá eset). Még a csúcsragadozók is tisztelik az egyensúlyt, kivéve az embert. Teljesen egyedi a kategóriánk, szerintem nem véletlenül - nyilván rendelkezünk azzal az extrával (amit akár lélekként is definiálhatunk, vagy kinek hogy tetszik), ami kiemel a növény és állatvilágból.

Tegyük fel most, hogy neked van igazad, és ez az egész csak biológia meg kémiai folyamatok, no soul. Ha egyik napról a másikra kipusztulna az ember, el tudod képzelni, hogy a sorban következő legintelligensebb állatfaj, mondjuk az emberszabású majmok pont oda jutnának idővel, mint mi? Fejlett kommunikáció, világméretű háborúk és környezetszennyezés?
Member
Gold: 33,265.80
Dec 2 2014 06:42am
Quote (ZaturekManfred @ 2 Dec 2014 13:35)
Ösztönösen döntenek: ami rikítóbb/erősebb/nagyobb az alkalmasabb a párzásra. A mi esetünkben nem feltétlenül, hisz ott a szimpátia például.

Az afrikai törzsi példa jó, viszont állatok esetében biztos nem fordulna elő olyan szituáció, hogy az egyik anya tiltakozik, és nem engedi a gyerekét, mert félti.

Az egyszerűség nem volt jó szó, inkább úgy fogalmaznék, hogy arra törekszik, hogy a lehető leggazdaságosabban használja fel az energiát, mind a növény mind az állatvilágban ez a tendencia, hogy mindenből annyi van, amennyi kell. Egyensúly is van, csak nem mindig észrevehető. A nyulas példával élve: ha nincs természetes ragadozó, akkor a növények fognak kiválasztani olyan méreganyagot, ami megritkítja a populációt (van rá eset). Még a csúcsragadozók is tisztelik az egyensúlyt, kivéve az embert. Teljesen egyedi a kategóriánk, szerintem nem véletlenül - nyilván rendelkezünk azzal az extrával (amit akár lélekként is definiálhatunk, vagy kinek hogy tetszik), ami kiemel a növény és állatvilágból.

Tegyük fel most, hogy neked van igazad, és ez az egész csak biológia meg kémiai folyamatok, no soul. Ha egyik napról a másikra kipusztulna az ember, el tudod képzelni, hogy a sorban  következő legintelligensebb állatfaj, mondjuk az emberszabású majmok pont oda jutnának idővel, mint mi? Fejlett kommunikáció, világméretű háborúk és környezetszennyezés?

Ha ez igy mukodne akkor szerinted az embert nem olte volna mar reg meg a kornyezete ?
Member
Gold: 11,500.00
Trader: Trusted
Dec 2 2014 06:42am

Tegyük fel most, hogy neked van igazad, és ez az egész csak biológia meg kémiai folyamatok, no soul. Ha egyik napról a másikra kipusztulna az ember, el tudod képzelni, hogy a sorban  következő legintelligensebb állatfaj, mondjuk az emberszabású majmok pont oda jutnának idővel, mint mi? Fejlett kommunikáció, világméretű háborúk és környezetszennyezés?

több mint valószínű
Member
Gold: 80.00
Dec 2 2014 06:45am

Mi is ösztönösen döntjük el, hogy számunkra mi szimpatikus, milyen érzelmeket vált ki belőlünk az amit látunk vagy érzékelünk, csak kicsit összetettebb formája ugyan annak.
Állatoknál is tiltakozik az anya és védi a gyermekét, mert félti amíg a tanulási folyamatban vannak, csak fajonként változó, hogy ez mennyi ideig tart. Az anya oroszlán se engedi el a kölykeit, hanem megfogja és visszarakja a többiek közé, ha az egyik el akarna kószálni pl. Felnőttként meg már nincs igazából befolyása a dolgok felett, ahogy az embereknél sem igazán fontos már az anya védő szerepe amikor már elköltöztött otthonról és a saját életét éli. A növények mérge is a külső hatásokhoz sorolható szerintem, de ilyen tényleg van. Egyik nagynéném férje pl gazdálkodik és még ő is mondta, hogy igazából nem olyan marha jó dolog ez a bio termelés sem (tehát hogy nem permetezel mondjuk) mert akkor a növény fog mérget termelni és azt viszed be a szervezetedbe, nem azt, amit az ember rápermetezett mondjuk.
Szerintem igen, eljuthatna ugyan ide. Gondoljunk csak arra, hogy valószínűleg léteznek más intelligens életformák az univerzumban másik bolygókon, akik vagy ugyan itt, vagy mögöttünk, vagy előttünk járnak és hasonlóképp jutottak el idáig.
De aztán én sem vagyok meggyőződve róla, hogy minden úgy van ahogy mondom, agnostic masterrace ftw.
Member
Dec 2 2014 06:48am
Quote (josheide @ 2 Dec 2014 13:42)
Ha ez igy mukodne akkor szerinted az embert nem olte volna mar reg meg a kornyezete ?

Hát, ha tönkretesszük a bioszférát és mondjuk megfulladunk a co2-ben, meg eláraszt a víz a sarkokon elolvadt jégből, az megfelelne ennek szerintem :D Csak mi már törekszünk magunktól arra, hogy ezt elkerüljük, mert felismertük a mintát benne, hogy hogy működnek a dolgok és dolgozik a túlélési ösztön. :D
Member
Dec 2 2014 06:49am
Quote (josheide @ Dec 2 2014 02:42pm)

Pont azért, mert az ember kívül esik ezen a körön, úgymond felette áll a környezetének - az időjárást most nem venném ide (inb4: haarp). Emiatt nem tudom elfogadni azt a feltevést, hogy az ember csupán egy fejlettebb állat.

Quote (Anarkin @ Dec 2 2014 02:42pm)
több mint valószínű

Miért? Léteznek olyan szegletek a világon, ahol még nem járt ember, ez esetben feltételeznék, hogy az ottani csúcsragadozónak is "emberi" szinten kellene állnia.
Member
Dec 2 2014 07:01am
Quote (Cpt_Ghost @ Dec 2 2014 02:45pm)
Mi is ösztönösen döntjük el, hogy számunkra mi szimpatikus, milyen érzelmeket vált ki belőlünk az amit látunk vagy érzékelünk, csak kicsit összetettebb formája ugyan annak.
Állatoknál is tiltakozik az anya és védi a gyermekét, mert félti amíg a tanulási folyamatban vannak, csak fajonként változó, hogy ez mennyi ideig tart. Az anya oroszlán se engedi el a kölykeit, hanem megfogja és visszarakja a többiek közé, ha az egyik el akarna kószálni pl. Felnőttként meg már nincs igazából befolyása a dolgok felett, ahogy az embereknél sem igazán fontos már az anya védő szerepe amikor már elköltöztött otthonról és a saját életét éli. A növények mérge is a külső hatásokhoz sorolható szerintem, de ilyen tényleg van. Egyik nagynéném férje pl gazdálkodik és még ő is mondta, hogy igazából nem olyan marha jó dolog ez a bio termelés sem (tehát hogy nem permetezel mondjuk) mert akkor a növény fog mérget termelni és azt viszed be a szervezetedbe, nem azt, amit az ember rápermetezett mondjuk.
Szerintem igen, eljuthatna ugyan ide. Gondoljunk csak arra, hogy valószínűleg léteznek más intelligens életformák az univerzumban másik bolygókon, akik vagy ugyan itt, vagy mögöttünk, vagy előttünk járnak és hasonlóképp jutottak el idáig.
De aztán én sem vagyok meggyőződve róla, hogy minden úgy van ahogy mondom, agnostic masterrace ftw.

Mint materialista világnézet teljesen elfogadható, éppen ezért nem is szeretnék tovább kötözködni, szerintem eljutottunk addig a pontig, hogy mindkettőnknek megvan a kialakult világnézete, ami mellett kiáll mindaddig amíg valami megdönthetetlen bizonyíték meg nem cáfolja. Nálam ez kb. ugyanolyan patthelyzet, mint a teremtés vs ősrobbanás.

Összefoglalásként, ami engem illet inkább osztom azt a nézetet, hogy Földünkön minden egyes létforma előre meghatározott céllal van, mondhatni része "Illúvatar muzsikájának", kivéve az embert, akinek megadatott a szabad akarat, és pont emiatt végül tönkre is tehet mindent.
Member
Dec 2 2014 08:54am
Quote (Cpt_Ghost @ Dec 2 2014 09:10am)
az ember is csak osztonleny es o is ugyan olyan allat mint a tobbi, csak fejlettebb (ami a fejlett pattern recognitionunkbol alakult ki) a tobbieknel.

[lang]anyad osztonleny, meg a ciganyok, meg az ilyen rezs tier emberek, sajnos baszni tudnak, igy nem halnak ki egyhamar[/lang]

azert jarabeken jot rohogtem, nice topik
Member
Dec 2 2014 08:58am
Quote (ikszUbi @ 2 Dec 2014 15:54)
[lang]anyad osztonleny, meg a ciganyok, meg az ilyen rezs tier emberek, sajnos baszni tudnak, igy nem halnak ki egyhamar[/lang]

azert jarabeken jot rohogtem, nice topik

ez a kvot kitol is van? :D rici?
Member
Dec 2 2014 09:06am
Quote (Cpt_Ghost @ Dec 2 2014 03:58pm)
ez a kvot kitol is van? :D rici?

Miylen kvot?
Magamtol irtam most igy hirtelen
persze biztos sokan leirtak meg elottem, de most nem ez volt a lenyeg

Azert erdekes belegondolni mennyire valaszt ad a modern fizika az ilyen kerdesekre. 1.Attol meg nagyon messze vagyunk, hogy mesterseges intelligenciat letrehozzunk, pl nem tudod megmondani egy gepnek, hogy itt egy sakktábla, adott felállással, találd meg nekem a lehető legjobb lépést. Csak azt tudod neki megmondani, hogy mikor mit lépjen mit csináljan adott szituacioban etc. Magatól nem fog tanulni…. aztán ki tudja meddig fejlődik a dolog, lehet pár száz év múlva lesz olyan is.
2.Ugyanez a determinisztikus világkép. Azt gondolnád, hogy ha van egy dobókockád, és ismered milyen erővel dobtad el, meg hogy hogyan, meg hogy merre, meg ismered a fizikát, akkor meg tudod mondani, hogy hányast fogsz dobni. De itt a modern fizika, es mondja hogy megse, mert van egy heisenberg fele hatarozattlansagi allando
3.Cp két lyuk kíserlete is erdekes. Ismertem mar korabban olvastam par ezzel kapcsolatos konyvet. Regen szerettem az ilyesmiket, mióta bmes lettem meg valahogy nem erdekel :D de most utanagooglezgattam. Olyanokat is csinaltak mar azota, ahogy fejlodott a tehcnika, hogy kilovik az elektront es utana rakjak be a muszert amivel nezik, hogy hol megy at, meg mielott odaerne. Erdekes eredmenyek, legalabbis nekem az
Go Back To Magyar Topic List
Prev1131415161719Next
Add Reply New Topic New Poll