Quote (xGurke @ 4 Oct 2013 18:45)
mindenfélre programozást, meg irányításelméletet, sok szart
ezért tetszik a robotika, mert végre csinálok valamit
tanultam pázmányos jegyzetből is az automatika vizsgámra

(nálatok valami más néven volt a tárgy).
btw mi mindig csinálunk valamit, itt kurvasok a gyakorlati rész az oktatásban. (röhögni fogsz, de én meg pont az elméletet keveslem)
Most éppen a féléves projektem egy lépésszámláló (azért választottam ezt, mert még sosem használtam gyorsulásérzékelőt). Sajnos még mindig várom kínából a postát. Szerintem a jövőhéten talán megjön.
Meg kell tervezni az egészet, de még az eszközöket is nekem kell összeválogatni, meg kell építeni olyan szintre, mintha ez egy bolti termék lenne. Dokumentálni és előadást tartani arról, hogy mit tanultam a projekt alatt.
Tanári és egyéb segítség nincs, nulláról önállóan kell.
A beadandóm egy lift programozása, van egy modell is. Nem ismerem se a bemenetet, se a kimenetet, nekem kell felderíteni csak annyit tudok, hogy 32 bites utasításokkal dolgozik, és úgy kell mennie, mint egy igazinak. (ezt csinálom éppen most is, minden gombnak lementem a jelét, amit van a gépen, leírom melyiknek mi a jele, majd utána valami brute force módszerrel megpróbálom kideríteni a vezérlőjeleket is). Kurva sok meló van vele :/
Másik beadandó egy szövegszerkesztő készítése pár alap funkcióval kb egy turbózott notepad (mi csak most kezdtünk el guit programozni, eddig mindent mikrokontrollerekkel és parancssorral csináltunk, még volt félév assembly is).
Előző félévekben órát kellett készíteni mikrokontrollerrel assemblyben programozva kezelni 7 szegmensest, lcd-t, tasztatúrát,... majd ugyanez c-ben.
A motorvezérlés (stepping, sima dc, servo stb), uart, rs485, CAN... az most egy 5 perces óra eleji beugró kb.
Kurvasokat mérünk és építünk, néha már a faszom tele van vele. Mert bár nem olyan húde nehezek, de napi 40 óra kéne hozzá, hogy ezt dokumentálva mindennel megcsináld...
Itt mindenhez van valami gyakorlat, ahol meg kell valósítani a tanultakat. A méréstechnika is olyan nálunk, hogy mindent amit tanulunk lemérünk normál üzemben és lemérjük azon kívül is, és összehasonlítjuk a módszereket, kiértékeljük a furcsaságokat, hogy mire vezethető vissza...
Pedig csak a következő félévben lesz az első project nevű tárgy, ahol kb ilyen szintű feladatok vannak, mint quadrokopter (nem ám netről, hanem tervezni kell és a lépéseket bemutatni), real time emberi robotkar, ami kézre erősített érzékelők alapján követi egy ember kezének a mozgását. Magyarok a marson verseny gép, meg ilyenek.
Haha olyan tldr lett, hogy ezt senki nem fogja elolvasni bassza meg
This post was edited by CyberPunk666 on Oct 4 2013 11:08am