Quote (xGurke @ Feb 6 2014 07:30pm)
komolyan gondolod, hogy ha nem az egyháznak adnák a pénzt, akkor abból iskolákat tartanának fent, kaját osztanának, etc, amit mondjuk az egyház csinál belőle?
valamint ez a ráeröltetjük a vallást dolgot se teljesen igaz
én amikor katolikus iskolába mentem, akkor a felvétel része volt vállalni, hogy igen én templomba fogok járni minden héten, úgy fogok viselkedni ahogy előírják, etc
ezzel sok katolikus iskolában már nem így van, sőt azt olvastam hogy ahol átvette az egyház a sulikat vagy nem kötelező vagy csak valami minimális alkalommal kell templomba járni (évi 5? ebben benne van az évnyitó, évzáró, meg a nagyobb ünnepek)
továbbá az egyházi iskolák nagy részében köztudottan magasabb színvonal, mint más állami iskolákban
beszélgess egy piarista gimnáziumban végzett diákkal. túlnyomó többségük orvos, jogász és hasonló szar munkát végez
pázmány is katolikus, ami annyiban nyilvánul meg részemről hogy a tanárok nagyrésze segítőkész és kedves, de ha szeretnék járhatnék kápolnába imádkozni, gyónhatnék etc, egyáltalán nincs semmi erőltetve
annyira magabiztosan védted az egyházat, hogy én meg hasonló magabiztossággal állítottam az ellentétét
a gimi, ahova én jártam átalakult egyházi iskolává (egyből fel is lett újítva az egész), órák előtt "kötelező" imádkozni (persze lehet 2 percet aludni helyette, de akkor is mi ez már), kötelező templomba járni, egy pár tantárgyat papok tartanak stb., szóval nem mindenhol ultraliberálisok az egyházi emberek...
a lelki problémás dolgot meg komolyan gondoltam, biztos, hogy nagyon bassza valami a csőrödet irl, ami miatt ennyire frusztrált vagy
This post was edited by Saenchai on Feb 6 2014 11:39am