d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Filmajánló > Avagy Milyen Jó Filmet Láttál Mostanában
Prev1136313641365136613671650Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 10,257.50
Mar 25 2015 04:44pm
Quote (CyberPunk666 @ 25 Mar 2015 22:16)
Egyébként a föld lapos elmélet elég régen megdőlt már. Nem gondolták, hogy az, főleg a hajózás terjedésével ők is látták, hogy a távoli hajóknak először a teteje tűnik fel...
Nem tudom miért áll még ma is ez az urban legend, hogy azt hitték a föld lapos. (mármint, hogy nem olyan rég még ezt hitték)

Már Kolumbusznál sem attól félt a legénység (a hiedelmekkel ellentétben), hogy leesnek a világ végén, csak attól, hogy a nyílt vízen éhen és szomjan halnak, mert nem tudták van-e szárazföld elég közel. 1492 meg már nem igazán a "nem is olyan rég" kategória.

[/daily offtopic érdekesség]

Költői túlzás volt a "nem is olyan rég" kifejezés.
Member
Gold: 0.00
Mar 26 2015 08:35am
Quote (TresholdOfUniverse @ Mar 24 2015 03:10pm)
van egy elkepzeles ami foldi korulmenyek, kis gravitacios korulmenyek kozott a vart eredmenyeket adja, de kvantumszinten nem mukodik

eleg sok csillagaszati elmelettel nem all osszhangban, nagyobb gravitacios erok mellett varhatoan mashogy mukodik. ez nem azt jelenti hogy a relativitas elmeletet rugjak fel, hanem azt hogy mas is kozrejatszik, legalabbis ilyeneket olvastam magyarazatkent. szerintem egy kozepiskolas nem szamolja ki neked, de valoszinuleg nem mostanaban fog arra jarni barki is hogy ellenorizze

a feketelyuk forog ez eddig rendben van, de ez min valtoztat? mar a palyaraallast illetoen

azert ez az event horizonton at lehet menni siman eleg vadul hangzik. a szupernehez feketelyukaknal olvastam ilyesmirol, de ott lenyegesen gyengebb az arapaly/forgas, kisebb a suruseguk, nagyobb a kiterjedesuk, mashogy mukodnek

a filmben nem tudom milyen feketelyuk volt, valahol irtam is hogy nem neztem vegig

y, nem fogalmaztam meg rendesen, nem mész át magán az event horizonton, sima fekete lyuknál valami gömbhely alakú dolog ez, a forgónál (nagyon gyorsan forgónál) meg olyan mintha a gömb át lenne fúrva középen, és azon mennek át a filmben ez az amit látsz
hogy amit itt a mai modelljeinkel kiszámoltak mennyire igaz azt nem tudjuk
van ahol működik, van ahol nem, elég megnézni a galaxisok forgására pl nem, a világegyetem tágulására sem, tehát nagyban más a helyzet, aztán kitalálnak mindenféle faszságot, pl sötét anyag, sötét energia, etc, aminek elvben léteznie kell, de nem tudjuk mi az, csak hogy korrigálják a modellt vele
most nem is az a bajom vele, hogy igen valószínüleg ilyenünk soha nem lesz a valóságban, hanem az, hogy a mai tudásunknak megfelel, és ha én bmes szemmel akármilyen kritikusan is nézem a dolgot, akkor sem tudom azt mondani semmire, hogy na ez totál faszság, akkor ilyen alsóbbrendű csúszómászóknál ( xd mint pls vismajor ofc) mégis mi az ami így kiveri a biztosítékot

Quote (CyberPunk666 @ Mar 25 2015 07:24pm)
??
A föld forog és ez mérhető is, ezt használják is a tudományokban.

Az ilyen forgás esetén fellépő erők nyilván sok dologtól függnek, de mivel a kis űrhajóban, amikor lemásolták azt a mozgást, akkor a csaj elájult, meg a csávó is majdnem. Ehhez volt vadászpilóta / űrhajós esetén elég durva kell. A műrepülőknél 12G a szabályokban maximalizált gyorsulás a mutatványok közben, különben nem értékelik, így előzik meg a balesetet. Na most ezt perceken keresztül egy sérült űrhajó kibírja. Na ez az ami nekem sok volt.

ya
úgy emlékeztem, hogy elég lassan forgott, és azért mondtam
visszanéztem most csak azt a jelenetet és tényleg, ilyen 1...2 g hat rájuk max, ami azért kibírható, de ha sokáig hat már nyilván érzed

viszont a jeleneten mondanak is egy számot; 68rpm, mikor megkérdezi a robotot, ami azt jelenteni, hogy másodpercenként több mint egyszer körbefordul az egész, mikor a kamera rámutat látod, hogy forog kb ötöd olyan lassan lel, ha tényleg 68 rpmmel forogna, akkor hatna rájuk ~25g és ded mindegyik pár sec alatt
Member
Gold: 28.90
Mar 27 2015 05:06am
Quote (ikszUbi @ 26 Mar 2015 15:35)
y, nem fogalmaztam meg rendesen, nem mész át magán az event horizonton, sima fekete lyuknál valami gömbhely alakú dolog ez, a forgónál (nagyon gyorsan forgónál) meg olyan mintha a gömb át lenne fúrva középen, és azon mennek át a filmben ez az amit látsz
hogy amit itt a mai modelljeinkel kiszámoltak mennyire igaz azt nem tudjuk
van ahol működik, van ahol nem, elég megnézni a galaxisok forgására pl nem, a világegyetem tágulására sem, tehát nagyban más a helyzet, aztán kitalálnak mindenféle faszságot, pl sötét anyag, sötét energia, etc, aminek elvben léteznie kell, de nem tudjuk mi az, csak hogy korrigálják a modellt vele
most nem is az a bajom vele, hogy igen valószínüleg ilyenünk soha nem lesz a valóságban, hanem az, hogy a mai tudásunknak megfelel, és ha én bmes szemmel akármilyen kritikusan is nézem a dolgot, akkor sem tudom azt mondani semmire, hogy na ez totál faszság, akkor ilyen alsóbbrendű csúszómászóknál ( xd mint pls vismajor ofc) mégis mi az ami így kiveri a biztosítékot

ya
úgy emlékeztem, hogy elég lassan forgott, és azért mondtam
visszanéztem most csak azt a jelenetet és tényleg, ilyen 1...2 g hat rájuk max, ami azért kibírható, de ha sokáig hat már nyilván érzed

viszont a jeleneten mondanak is egy számot; 68rpm, mikor megkérdezi a robotot, ami azt jelenteni, hogy másodpercenként több mint egyszer körbefordul az egész, mikor a kamera rámutat látod, hogy forog kb ötöd olyan lassan lel, ha tényleg 68 rpmmel forogna, akkor hatna rájuk ~25g és ded mindegyik pár sec alatt

Amikor modellezték egy galaxis kialakulását, a sötét anyag nélkül nem alakult ki. Egyszerűen a gravitáció nem volt elég erős ahhoz, hogy össze tartsa az anyagot hanem azok csak simán szétszóródtak az univerzumban.
És nem "pár" % sötét anyagot adtak a képletbe, hanem 70%-al több fekete anyagot mint a "látható" anyag. Ami azért elképesztő.
Vagy például egy galaxis forgása: elméletileg a maghoz közelitve lassabbnak kellene lennie a forgási sebességnek mégis, mindenhol állandó/ugyan az kivűl - belül az agyagok forgási sebessége, ami viszont ellentmond a fizikának.

Persze ez mind elmélet, lehet hamis, lehet igaz... de jelen időben, számomra érthetően hat.

Sok olyan dolog van az univerzumban amit nem ma, de nem is holnap sőt lehet soha nem fogunk, tudni megérteni. Az emberi agy korlátolt. A végtelen fogalmát se tudjuk felfogni.
Ez az egyetlen dolog pl amiért sajnálom, hogy nem élek örökké. Nem fogom átélni azt a pillanatot, amikor az emberiség rájön olyan dolgokra, amik megváltoztatják az egész nézetünket a világról. Mert akkor megértenénk a létezésünk miértjét.

A film pedig nekem kurvára bejött.

This post was edited by Psyclon on Mar 27 2015 05:09am
Member
Gold: 343.00
Mar 27 2015 05:12am
mongyatok vmi jó drámátkat
Member
Gold: 5,390.00
Mar 27 2015 05:14am
Quote (Senee @ Mar 27 2015 12:12pm)

hamlet
Member
Gold: 343.00
Mar 27 2015 05:17am
Quote (jarabekg @ Mar 27 2015 11:14am)
hamlet

az fini csak nincs itthon bacon
X:FVXDG?XLgémwslkngűíéldaslfaáősdők
Member
Gold: 2,496.00
Mar 27 2015 05:18am
Quote (Psyclon @ Mar 27 2015 12:06pm)
Amikor modellezték egy galaxis kialakulását, a sötét anyag nélkül nem alakult ki. Egyszerűen a gravitáció nem volt elég erős ahhoz, hogy össze tartsa az anyagot hanem azok csak simán szétszóródtak az univerzumban.
És nem "pár" % sötét anyagot adtak a képletbe, hanem 70%-al több fekete anyagot mint a "látható" anyag. Ami azért elképesztő.
Vagy például egy galaxis forgása: elméletileg a maghoz közelitve lassabbnak kellene lennie a forgási sebességnek mégis, mindenhol állandó/ugyan az kivűl - belül az agyagok forgási sebessége, ami viszont ellentmond a fizikának.

Persze ez mind elmélet, lehet hamis, lehet igaz... de jelen időben, számomra érthetően hat.

Sok olyan dolog van az univerzumban amit nem ma, de nem is holnap sőt lehet soha nem fogunk, tudni megérteni. Az emberi agy korlátolt. A végtelen fogalmát se tudjuk felfogni.
Ez az egyetlen dolog pl amiért sajnálom, hogy nem élek örökké. Nem fogom átélni azt a pillanatot, amikor az emberiség rájön olyan dolgokra, amik megváltoztatják az egész nézetünket a világról. Mert akkor megértenénk a létezésünk miértjét.

A film pedig nekem kurvára bejött.

Nem vagyok rola meggyozodve hogy segitene ha atelned azt a pillanatot.

Mindenesetre mostmar tudom kihez forduljak a kerdeseimmel.
Member
Gold: 2.84
Warn: 10%
Mar 27 2015 06:53am
kiscsaj aranyos interstellarban :)
Member
Gold: 280.00
Mar 27 2015 08:34am
Quote (Senee @ Mar 27 2015 12:12pm)

the girl next door
Member