huhuhuúúú
Sram fékek! Ezeket még 'elviselném', csak nem tudom hány N a fékezőerő... A Shimano elég jókkal rendelkezik, a legerősebb fékük 501 N, attól csak egy hidraulikus outis fék jobb atm, ahogy olvastam aminek 511. Mondjuk lehet 105-ös Shimanot szerzek. Annak 487. ^^
A csúcsot a Magura ritkán látott HS77 országúti hidraulikus féktestek jelenítik meg 511 N maximális fékerővel. Ezek ugyebár azért nem terjedtek el, mert a fékváltókar kérdésre nem adtak választ. Második helyen a Dura Ace kétforgópontos fékje áll 501 N fékerővel, és mindezt hidraulika nélkül produkálja. Szerintem ez döbbenetes! A Shimano Ultegra és 105 következik a sorban, mindkettő 487 N teljesítménnyel, majd 475-tel az RX 100. Az utóbbit a szerzők a legjobb ár/teljesítmény arányú féknek tartják – megjegyzem joggal, ugyanis simán lenyomja a teljes felső kategóriás mezőnyt. Ezután következnek az egyforgópontosok. A Mavic 416 N-t, a SunTour Superbe Pro 387 N-t produkál 35 deka körüli tömeg mellett, bizonyítva, hogy megfelelő tervezés mellett az egyforgáspontos technológia is életképes lehet. Jogosan merül fel a kérdés, hogy hol marad a Campa? Nos, ők a sereghajtók. A csúcsbonyolult, dögnehéz, (csak ne lenne olyan gyönyörű!) Record Delta mindössze 380 N-ra képes, az egyforgópontos Chorus 266-ot, a szintén egyforgáspontos Athena és Veloce pedig 285, illetve 259 N-t produkál. A tesztelők a Campa féktestek adatai mellé külön megjegyzik, hogy ezeket az értékeket szokatlanul nagy fékezésre fordított erő mellett lehet előcsalni: magyarán hosszú technikás lejtőn az ember leginkább ínhüvelygyulladást kap. Nos én a kétforgáspontos Recordban ennek a nem éppen szép hagyománynak a folytatását láttam… Ennyi fortyogás után mondjunk valami jót is az olaszokról. Az országúti fékpofák minden irányban tökéletes szögbeállításának technikai megoldása is a Campagnolo mérnökeinek érdeme. A szisztéma pofonegyszerűre és mechanikailag tökéletesre sikerült, olyannyira, hogy Smimanóék is gyorsan átültették saját féktesteikbe. Továbbá a nyolcvanas évek közepe óta a Campagnolo a fékkarokba helyezte át a fékek gyorskioldóját, és ez a módszer máig megmaradt. A régi modelleken kicsit nehézkesen működött ez a funkció, a mostaniakon azonban abszolút könnyedén.
Ismét a másik oldalra tekintve, a kétforgáspontos féktest technológia úttörője ugyebár a Shimano volt, és a fékerő tekintetében már az első modellek is kiválóak voltak. Egy rákfenéjük azonban akadt: ez pedig az egyforgáspontosokhoz képest jelentős súly. Mára ezt olyannyira sikerült korrigálni, hogy az Ultegra is veri a régi idők átlagos súlyban levő egyforgáspontos oldalhúzós fékjeit és a Campagnolo bármely modelljét.
epic am:
http://velosniper.(((blogspot)))).com/2008/10/magura-hs77-road-bicycle-brakes-very.html 
a zárójeleket vegyétek ki a blogszpot résznél.

Csúnya de 2szer olyan erős, mint a legjobb Campa.. ^^
Ellenben fékváltókar verziója nincs, szal triatlon bringákra n1 imo.
This post was edited by Baleee on Jul 29 2010 01:19am