Quote (beni @ 22 Nov 2014 23:04)
Persze, a lényeget tekintve igazad van, de a pontos arányok meg a tényleges nettó hatás nem feltétlen ilyen.
Mert van aki egész életében a segélyből él. Azok egy része, akik pedig nem segélyből élnek, azok is kapnak mindenféle jogcímen ezt-azt.
Amúgy kicsit más tészta, de sok támogatási rendszert szerintem újra kéne gondolni. Például támogatással kaphatsz hallókészüléket. Egy hallókészülék kb 250 ezer forint. Most mit kell tenni? Rábeszélni egy rosszul hallótt, hogy váltson ki egyet (neki nem kerül pénzbe) az orvos meg minden felírt kütyü után kap egy kis summát a gyártótól. Vagy ott van a lúdtalpbetét. Régen támogatott volt (most már nem tudom, hogy van) és valami 8-9 ezer volt. De felírtak belőle több százezret. Mégis minek?
Vagy ott van a gyógyszer. Évente egyszer-kétszer lebetegszel, akkor minek támogatják az antibiotikumot? Simán ki tudod magadnak fizetni, de összességében egy jelentős összeg lesz a végére. Ugyanez a mankó. Bekerültem a kórházba és egyből rámtukmálták. Sok kis támogatás sokat elvisz.
Szerintem járj utána.
A hallókészülékes példa nem jó... papámnak idén kellett új, mert az egyik fülére már elég rosszul hall sajnos és több mint 100 000 ft-ba került (a háziorvossal többször is egyeztett, hogy hogyan lehetne olcsóbb).
A közmunkás foglalkoztatáshoz picit visszakanyarodva...
Szerintem a közmunka - még ha csak egy árkot kell is ásni, amit egy másik brigád másnap visszalapátol akkor is - lényegesen jobb mint a sima segély. Vannak olyanok, főleg vidéken, akik egész életükben nem dolgoztak egy percet sem. Vagy azért, mert nem volt munka vagy mert a segély elégséges, pláne, ha mellette megy a bazseva biznisz. Ezek az emberek nem is ismerik azt az érzést, hogy milyen elmenni dolgozni, a főnököknek megfelelni, rendszabályokat betartani, együttmüködni a munkatársakkal és nem utolsó sorbsn milyen az, ha úgy kap pénzt, hogy tudja, hogy ezért rendesen és becsületesen megdolgozott.
Szóval szerintem a közmunkának az egyik legfontosabb célja - a fidesz munkanélküliségi adatainak kozmetikázásán kívül - az, hogy embereket be-/visszaintegrálja a társadalomba és a foglalkoztatottságba.