Quote (Anarkin @ Dec 7 2012 05:39pm)
tesóm nagyobbik fia (most 3 éves lesz) egyszer mondott egy olyat az öccsének hogy "kurva Peti" -- tesóm ránézett, csitt csatt dirr durr (nem volt semmi fizikai).. 1 évvel később (a jelenben) ő a legjobban nevelt gyerek a világon, és az egyik legjobb testvér
ha ezt a szülő nem teszi meg, akkor igenis az iskolának/rendszernek kell beléjük verni ezt
egy hideg zuhany mindig segít és teljesen logikus is -- én a gyerekemet az első hiszti-rohamnál fejjel lefelé bevágom a hideg vízbe, az biztos
--
másik példa, barátnőm anyjának a testvérének gyereke
egyszerűen nem nevelik, minden második szava az hogy szar, büdös vagy, ilyenek -- és nem tudják hova tenni a dolgot, mert a családban mindenki normális, etc -- egyszerűen csak úgy kezelik a gyereket mintha porcelánból lenne
--
harmadik példa, osztálytársam a "nagyfejű"
szuperokos volt, de nem azért mert olyanok a képességei, hanem mert szorgalmas és tanult (most végzi a bme-t) -- mindig 5.0 átlag mindenből, etc
nyaranta összeröffenünk náluk vidéken, és mondja hogy az öccse nem tanul, érettségije alig lett meg, nem tanul tovább, ..
és kérdeztem, "te figy, én azt hittem Téged otthon a szüleid tartottak kordában hogy igen is tessék tanulni", erre mondja hogy nem, náluk egyszer régen öngyilkos lett 2 ember is, ezért nem mernek az öccsének "odatenni" (megmondani hogy tessék csinálni valamit vagy mehetsz utadon), és ez az eredménye
és ezek most normális családok, normális körülmények között
az hogy ebből mit szűrtők le, a Ti dolgotok, én mindenesetre azt hogy
mind a három példából az hiányzik hogy a szülők helyretegyék a gyereket
ezek után, való igaz, nem mondhatom azt hogy az iskolának kéne belenevelniük ezt (pedig így is van), mert nem tudnák, de akkor most mi lesz?
a szülőt kéne felvilágosítani gondolom első körben...
(és továbbra sem állítom hogy ez egy kicsit is helyes hogy 16 évesen ki merre lát, ha úgy dönt)
univerzális "spártai" módszerekkel akarsz gyereket nevelni. you're doing it wrong. nem kell ilyen keménynek lenni.
a gyereknevelés nem arról szól, hogy akkor összeírom egy füzetbe, hogy milyen esetben melyik lábánál fogva fogom belógatni a gyereket a hidegvizes hordóba, hanem meg kell ismerni a saját gyereked személyiségét,
ki kell tapasztalni, hogy mire hogy reagál, fejleszteni az értékrendjét és szemmelkövetni hogy ért e a szóból vagy sem.
ismerek egy elég kőkeresztény családot, ahol van két fiú gyerek. gyakorlatilag majdnem megölik egymást néha, ház előtt hallod, hogy bent üvölt mindenki a családból(nem cigányok), drogoznak a srácok meg apa-anya minden vágyával ellentétesek meg isten tudja mi van még és bizony ők pont úgy voltak nevelve, ahogy leírtad: láttam kikorukban, h apja a lábánál fogva emelte fel a gyereket és lógatta a levegőbe és hajtogatta neki, h "most lenyugszol vagy belógatlak a kádba". nem jött össze, ugyan olyanok..
én magam pedig életemben talán egyetlen alkalommal kaptam pofont, de az jól megérdemelt volt, mert hiperaktív voltam, elpattant nálam valami és rossz voltam. nem volt sors döntő pont a nevelésemben, mert nem azért nem voltam később rossz, mert féltem a pofontól. egyszerűen megtanítottak idővel a "normális" viselkedésre.
ismerd a gyerekedet