Quote (Karan2_Returned @ 8 Mar 2021 20:02)
Amikor kimentem akkor nagyon meglepödtem a tanterven.
Kemia, fizika, földrajz es biologia csak 1-2 even at, kiveve ha egyetemre mesz. Magyarorszagon meg mar altalanosban ilyeneket szamoltunk hogy milyen szögben es mennyire erösen tükrözi a fenyt a viz.
Cserebe több sport volt, es zene (szolfezs meg enekles) meg rajz. Zeneböl nagyon nehez volt felzarkozni nulla tudassal, de utolag nagyon örülök hogy ezt meg fiatalkent ki tudtam tapasztalni.
Emelett a törtenelem volt nagyon mas, az allamalapitason meg a vilaghaborukon nem nagyon volt szo "fontosabb" esemenyekröl. Ehelyett regebbi ujsagcikkeket, diagrammokat, meg interjukat elemeztünk es probaltuk öket összekapcsolni egymassal random orszagokbol es korszakokbol. Volt olyan is hogy mindenki szabadon valasztott egy orszagot es törtenelmi esemenyt amit ki kellett elemeznie es bemutatnia az osztalynak.
Amit ennel is fontosabbnak tartottam, hogy a törtenelem orak legalabb fele a politikarol es aktualis ügyekröl szolt, meg arrol beszeltünk hogy az elözö korszakok amikbe belemerültünk mennyire hasonlitanak a mai helyzetre. Magyarorszagon hidegen hagyott a politika, es meg csak meg sem fordult az eszemben hogy ezt gyerekkent is lehet követni.
A nyelvtanulas is nagyon mashogy müködött, az idö nagy reszeben könyveket olvastunk, filmeket neztünk együtt es arrol beszeltünk. Igy egyben tanultunk a nyelvröl, az irodalomban szereplö szimbolizmusrol es a filmmüveszetröl.
Nem az volt a cel hogy a kötelezö olvasmanyokon vegigmenjünk. Direkt olyan könyveket valasztottak ki a tanarok amiket a diakokokkal megszerettetik az olvasast - modern regenyekre kell gondolni, mint peldaul a London Boulevard.
Ami viszont hianyozott az a hittan, gondolom mivel tul sok a mudslime.
A lenyeg amire szeretnek kilyukadni az az hogy biztos tulnyomo reszben hasznos amit tanitanak a magyar iskolakban, viszont par dologban nagyon regimodi a tanterv, es az internetnek hala ezt a fiatalok is lathatjak, anelkül hogy külföldre kene menniük.
sztem a legtobb embernek ez a gondja, hogy kibaszott faszsag, hogy vki vmit 100eve kitaltalt, es azota nem nyultak hozza
jo dolog 'muveltnek' lenni, mert tudod mi volt a gorog/romai etc tortenelemben, csak eleg rohejes, hogy tobb idot forditanak erre, mint mondjuk egy 20. szazadra. konkretan 56 utanrol SEMMIT se tanultam gimnaziumban, pedig biztos jobban meghatarozza a mai vilagot, mint hogy 2500 eve mit basztak egymassal a gorogok, romaiak, perzsak etc