Quote (Oberon_os @ Dec 3 2018 09:39am)
Összejött, semmi okom panaszra. De ezzel kapcsolatban egy megjegyzés: Héhalomban, Nógrád megyében élek, Budapestre járok dolgozni... Napi 60 km inga. Valamit valamiért... Itt volt egy teljesen felújítandó parasztház, feleségem szülei közel, és falu. Pár millát bele kellett lapátolni hogy lakható legyen, és most is van még mit költeni, ahogy írtam. A helyi ovi és iskola nem lenne rossz, de vannak itt ugye alul szocializált lények, akik miatt az iskola pl. tuti hurcolgatás lesz, ami azért nem könnyű- És az ingázás... Eddig busszal jártam, mert milyen jó, hogy reggel alszok még egyet, délután tanulok/olvasok/alszok, vezetés helyett. Meg ökológiai lábnyom... Egy szép, új világban. Nógrád volánnál a lerobbant busz gyakori, fűtés mint a mesében (hol volt, hol nem volt), a lábadnál fütyül a szél. Nyáron meg vagy 60 fok, vagy küldik rád a jéghideget, mert állítani nem lehet.
Cserébe gyerekek nem panelben nőnek fel, látják miből készül az étel, a tehén nem lila, a tojást nem fáról szedik. Ha jó az idő kint játszanak az udvaron, trambulin, fürcsi, homokozás.... Szóval: valamit, valamiért.
Fizetésem: 7 évig közalkalmazott voltam - EU finanszírozású agrár projekteket kezeltem, állattartó telep, gépbeszerzések, öntözőrendszer, élelmiszeripari beruházások, ilyesmik. Mikor elkezdtem ott dolgozni, örültem hogy van munkám, nem ez a szint volt mint most. Éljen a környezetgazdálkodási agrármérnök diploma. Na, környezetgazdálkodásra nincs szükség itt. Aztán politikai környezet alakulása, belefásulás miatt egyre inkább elment a kedvem az egésztől. A kormány a túlzott terhelés miatt a projektek értékelését (pontozását) egy szakmai stábra bízta, melybe pályáztam és nyertem. Ezért nem léptem le sokáig, az egész jó pénz volt, az aldi pénztárosnál kevesebb alap fizum mellé (diplomával, 7 év szakmai tapasztalattal.... megalázó volt). Azért van annak egy diszkrét bája, hogy 3 milliárdos projekten izzadok munkahelyemen, és 210 a BRUTTÓ fizetésem. Közalkalmazotti életpálya. Ezt megunva vagy maradok a projekteknél csak másik oldalon, vagy váltok. Ugyan hívtak projektírónak/menedzsernek, de gondolom nem kell magyaráznom, miért lett elegem ebből körből. Két gyerek, ingázás, másodállás mellett elkezdtem programozó informatikusnak tanulni Kecskeméten, majd az első félév után léptem az OBH-ba, mint statisztikus, de leginkább adatelemző, adatbányász munkakörbe. Élvezem, nettóm majd duplája a régi bruttómnak (kokaint mondjuk így sem szívok kurvák seggéről), de leginkább azért jó, mert mást csinálok.
Szóval igen, elégedett vagyok, nincs anyagi gondom, de ehhez az kell hogy tudja az ember, meddig ér a takaró.
Dicsértessék az Neve!
És volt szó a lakás kiadásról. Tessék egy árnyoldal: 5 ávvel ezelőtt kiadtam a lakásom egy családnak. Nem mondom hogy nem voltak romák, de ha egyszer dolgosak, rendben voltak, nem lepusztultak... Nem vagyok én rasszista. Valamennyire ismertek, mindig naív voltam.
Miután ott hédereltek 3-4 évet (76 nm felújított panel jó helyen Gödöllőn) 70e forintért, mondtam nekik hogy ideje az emelésnek mert kicsit elszálltak az árak, a mostani reális albérlet ár 120, de maradjanak 90-ért. Azt mondták nem hajlandóak ennyit fizetni, és ha szivózok velük, megnézhetem majd a lakást. Felmondtam a szerződést, azonnal ügyvéd, lakás kiürítése iránti per. Nem egy móka és kacagás ez, higgyétek el. Fél évet maradtak még az ingatlanban, az első tárgyalásig. Ezalatt részben fizettek rezsit, használati díjjat (utolsó 4 hónapban egyáltalán nem), közös költséget végig nem. A lakásba nem tudtam bemenni. A sajátomba, igen. Miután elmentek, jöttek a pitiáner dolgok: pár csillárt és a lámpákból az izzókat ellopták, egy helyen a falra és a parkettára vizeltették a kutyát, így ráfért a kecóra egy alapos felújítás. Végösszeg valahol -1,5 millánál állt meg, ügyvédestül, mindenestül.
Pár tévhit:
-Ügyvéd által írt szerződés lófaszt nem ér. Annyit talán, hogy egy értelmes szerződésed van, de ha probléma adódik, per lesz. + jogokat NEM adhat egy ügyvédi szerződés, akkor sem ha aláírják - a lakástörvény vonatkozó részei a mérvadóak.
- Szerződés után birtokhasználati joga van a másik félnek, még a zárat is lecserélheti. Kötelessége előre megbeszélt időpontban megmutatnia, de ha gebasz van, ezen jogodat probléma nélkül leszarják.
- Te egy tizen-huszon-sok milliós ingatlant adsz át, havi 6-7% bérleti díjért, - adó, és sok járkálás vele. Ez nem az a műfaj, hogy Te kiadod míj Münchenben vagy, és csak ömlik a pénz. Illetve lehet ilyen is, ha találsz olyan lakókat...
- Az hogy gyerek van, semmit nem jelent. Egy éves korig van védett kor, de utána gond nélkül kilakoltatják.
- Nekem kereset benyújtásától több mint fél év telt el az első tárgyalásig, + a 2 hónapos felmondási határidő. Nálunk szerencsére nem várták meg a tárgyalást és leléptek előtte 2 héttel, de ha olyan lelkületűek, 1 évig simán elhúzhatják, de tovább is. + fellebbezés...
- Ha nyersz, a végrehajtással együtt kergethetsz olyan embereket, akiknek nincs nagy értékű vagyontárgy, megtakarítása, ingatlana... Akár több milliós tartozással. Az ilyenek simán fenyegetőznek, én is kaptam a kedvességeket. Családdal ezt nem veszi az ember annyira fél vállon, elvégre aki az ingatlanodat kvázi ellopja, abból bármit kinézhetsz, az tuti gané ember.
- A pénz még hagyján. Persze az sem jön jól, lásd príma fizetésem még abban az időben, de a tudat hogy a saját kurvadrága ingatlanoddal azt csinálnak amit akarnak, meg fenyegetőzések, beszólogatások, bíróság... Én kvázi 15 kilót fogytam ez alatt, és frankón megöregedtem. Ősz hajszálakat is itt szereztem.
Tanulság:
- Közjegyző! Közjegyzői okiratba foglalt szerződés esetén ha nem fizetnek, a felmondás után nincs per, a végrehajtás azonnal intézkedik. Ez persze nem azt jelenti hogy másnap kipakolják - felszólítások, pár hónap huzavona, de a minimum fél év, rossz esetben évek alatt lemenő per és annak költsége kiesik.
- A fentiekből következik hogy adózni kell, bár ez nálam nem volt gond, alapból adóztam, mivel vagyonnyilatkozatra voltam kötelezett, meg nemzetivédelmi átvilágítás és egyebek.
Lehet mérlegelni.
ezt jo tudni, de attol meg nincs jobb otletem, mint lakasba fektetni. talan majd airbnbzni fogok vele
Quote (Namechange @ Dec 2 2018 07:15pm)
Kb 1 misit kapok kezhez ado utan,
A havi lakhatasom olyan 250 korul van, kaja egy honapra kb 130, minden nap van ebedem a munkahelyen szoval csak esti vacsirol es hetvegerol kell gondoskodnom. Biciklivel jarok szoval transportra nem koltok.
Havi 500at minden ho vegen elutalok a megtakaritasomba es annak egy reszet pedig reszvenyekbe fektetem, nemzetkozi cegekbe es most fogok elkezdeni index fundokba is befektetni. Most meg nem vagyok rajta annyira az aggressziv befektetesen, van meg idom de minnel elobb penzt akarok rakni a piacra hogy aztan az szepen az evek alatt dolgozzon nekem. Most 10% - 90 % befektetes es savings aranyt kovetek ameddig felepitek egy osszeget ami barmikor atvezet rosszabb idokon, aztan majd fokozatosan 50-50 % fele szeretnek elmenni a jovo ev vege fele.
mit melozol?
Quote (josheide @ Dec 3 2018 11:53am)
Szóval akkor röviden én is leírom hol tartok, meg egy kicsit a hátteremről.
Nagyon egyszerű családban nőttem fel, a szüleim úgy csinálták végig velem meg a testvéremmel az iskolás éveket, hogy együtt alig kerestek többet 200k nettónál.
És bár baromi keményen dolgoztak, nem isznak, nem dohányoznak, még így is nagyon nehezen jöttünk ki mindig a pénzből, mindig KURVANAGY kérdés volt, hogy a picsába fogok egyetemre járni.
Annyi előnyünk volt, hogy volt egy kis panellakásunk pluszban Szombathelyen, amiből havi mondjuk 30-40k bevételünk volt.
Sajnos viszont csak megerősíteni tudom, hogy egy lakás kiadása egy rémálom tud lenni.
Emlékszem mikor egy egész korrektnek tűnő család iszonyat durván átkúrta a szüleim, és kb. 200k tartozást hagytak ott magunk után.
Baromi szar érzés volt látni, hogy mennyire küzdenek a szüleim, szóval igyekeztem amennyire csak tudtam tehermentesíteni őket.
Dolgoztam nyaranta, voltam cumigyárban raktáros meg Intersparban árufeltöltő. Sőt nekem még az a kis pénz amit a GSVs munkákból kerestem néha is kurvasokat jelentett.
Éppen ezért világ életemben baromi pénztudatos voltam.
Az egyetemi éveimet végig dolgoztam. Úgy indultam, hogy volt 80k a számlámon, mire lediplomáztam 2 milliós megtakarításom volt.
Dolgoztam könyvtárosként, kutatóasszisztensként, tanítottam angolt, tolmácsoltam, dolgoztam az egyetemnek, kb bármit amit lehetett.
Aztán a CEU alatt megpróbáltam egyenesbe rántani a családom pénzügyeit is.
Mielőtt felrobbant az ingatlanpiac, láttam, hogy itt kurvanagy lehetőség van, ezért rávettem a családom, hogy adjuk el a szombathelyi panelünket és a nagyszülők támogatásával meg minden családi tartalékot felszámolva vettünk egy lakást a Wesselényi utcában.
42nm - 13 misiért, szuper deal volt, de a bútorozás meg minden elég sokat felemésztett a megtakarításaimból.
A CEUs éveim alatt kicsit belustultam, volt egy rosszabb érzelmi időszakom is, és nem dolgoztam túl sokat.
Most Angliában élek és dolgozok.
A nettóm kb. 760k, de volt idő, míg erősebb volt a font meg máshogy dolgoztam, hogy 1 misi körüli fontot is kerestem.
Ebből kb. 300k-t fixen félre tudok tenni minden hónapban. Otthon kb. ennyit tudnék nettó keresni ha a szakmámban maradnék, külföldi diploma ide vagy oda.
Összesen a fél lakásommal meg minden félretett pénzemmel, befektetésemmel huszonegypár millióm van.
És amúgy az ingatlant, minden baszódás ellenére is jó befektetésnek tartom, pláne amióta a rövid távú lakáskiadás is egy opció. Erre csináltunk múlt nyáron egy céget egy barátommal.
De a mostani pesti lakásárak kicsit tarthatatlanok, ajánlom figyelmetekbe a Property clockot.
http://www.jll.eu/emea/en-gb/research/office/office-property-clockAz ingatlanpiac alapvetően ciklikus, és világszerte kb. mindenhol jól lekövethető fázisokon megy át.
Most pl. nem éri meg igazán lakást vásárolni, de ha eljön az idő, és lesznek megtakarításaid, egy jó ingatlanos döntéssel kb. megalapozhatod a jövőd.
Amúgy @Balu az index trackereket épp bünteti a piac.. nagyon nehéz jó befektetést találni manapság. :(
Eléggé vihar előtti csöndnek néz ki a világgazdaság.
kicsit meselhetnel errol a cegrol a haveroddal
Quote (jarabekg @ Dec 3 2018 01:01pm)
tetszik ez az oszinteseg, enegm ugy is mindenki utal, szoval gondoltam leirom en is a storym, lehessen csamcsogni
Nekem egyik oldalról mar a nagyszuleim, masik odlalrol mar a dedszuleim is tehetosebbek voltak, de ok ugrottak messe a legnagyobbat a tarsadalmi rangletran.
A nagyszuleim egyik oldalrol egy paraszt gyerek, aki a kommunizmus alatt osztondijjal tanulhatott a marx karolyon (corvinusz), ezutan lett igazgatosagi tag es parttitkar meg a kommunizmusban, az o felesege, a nagymamam egyebkent fodrasz, es nem doglozik 50 eves kora ota.
Masik oldarol a dedzsuleim kereskedokent dolgoztak a kommunizmus alatt, es ha nem is sokkal, de az atlagosnal tehetosebbek volta. Arrol az oldalrol a nagyapam borzasztoan meggazdagodott a rendszervaltaskor vallalkozasokkal es privatizacioval.
Mindket oldalrol vastagon tamogattak a szüleimet is mar. Nagyjabol 30 korul lettek mindenkitol teljesen fuggetlenek, a mostani hazukat meg csaladi segitseggel vettek es ujitottak fel. Apukam a bmen vegzet mernokkent, mostanra igazgatohelyettes egy nagy cegnel, anyukam muvelodesi haz vezeto, egy a kozalk bertabla tetejen van.
A nagyapam sajnos koran meghalt (63 evesen rakban), relative nagy vagyont haygva mind a szuleimre, nagymamara es mind a 4 unokamra. A lakasomat a valsag vege korul vettuk 7 millio forintert (ebbol egy resze akkor meg hitel volt), utana mar apukam is joval jobban keresett (kb 5-6 eve a szuleim egyutt megkeresnek mindennel egyutt havi 1.5 millat). Az ocsem peldaul egy joval dragabb lakast kapott.
A nagyapam orokseget akkor kaptam meg, amikor elvegeztem az egyetemet.
Az egyetem elejen azon felul, hogy lakhatasra nem kellett koltenem, kb havi 50 k bol eltem, ezt egeszitettem ki mellekes dolgokkal (tanitas, d2, legyen on is milliomos, haziiras, stb...)
23 evesen kezdtem el doglozni, akkor havi 180k-t kerestem, ez mar eleg volt ara, hogy mindent fizessek magamnak (telefonszamlan kivul). PErsze ha akadt valami varatlan nagyobb kiadas (pl uj boiler) abban segitettek a szuleim.
Ezutan 1,5 evet dolgoztam gyakornokkent, az kb arra volt jo, hogy legyen koltopenzem, akkoriban a szuleim segitettek a szamlakkal.
A legutolso helyemen havi 300 k-t kerestem, es ev vegem volt egy durvan ket havi bonuszom. Ebbol tudtam felretenni, ugy, hogy az oroksegemet kiegeszitve be tudjak iratkozni a ceura, illetve ne haljak ehen az osszel. Most kezdek el ujra doglozni, reszmunkaidoben nagyjabol netto 180 k lesz, tavasztol 350-450 netto kozott valahol full timeban, nagyjabol 1,5 havi bonusszal 2019 ev vegen.
A GTK-s kepzesemet is magamnak fizettem, reszben diakhitellel, reszben a megkeresett penzbol.
Nyaron hazasodok, ezt a szuleim fizetik (nekik is az o szuleik fizettek). Ebbol a penz varhatoan eleg magas osszeg lesz, mert a kornyezetunkben mindenki hasonloan tehetos. Ez majd egyenesbe rant minket anyagilag is.
Tundivel nagyjabol egy kasszan vagyunk mar egy ideje, o is kap valamennyi penzt a szuleitol, de minden extra kiadast (pl ruhak, vacsorak, nyaralasok) en szoktam fizetni. Most kutatokent dolgozik reszmunkaidoben az MTA-nal, nevetseges 70 nettoert. O is a nyaron vegez a mesterrel.
Aztan meglatjuk mi lesz. Nem igazan akarunk ebben az orszagban gyereket nevelni. Nem szeretem a passziv megtakaritasokat, szeretnem vallalkozasokba fektetni a penzem, beszallni ide-oda befektetokent/csendes tarskent. Kulfoldi fizuval joval konnyebb lesz.
es mit kezdtel az oroksegeddel? mennyi volt, ha szabad kerdezni?