Most olvastam outis topikba bikemagon, hogy ilyen áttétel arányos átszámítós dolgokat, hogyan lehet. Quotekat másolok ide, mert imo jó dolok. Mármint minden témába vágót másolok ide.
áttétel átszámitást,hogy kell csinálni? 50/39 akarok számolgatni 50/34-re.
Mindegyik áttételed arányát ki tudod számolni úgy, hogy hajtómű fogszáma osztva a hátsó lánckerék fogszámával, és így kapsz egy arányszámot. Ezekkel az arányszámokat pedig tudod egymáshoz viszonyítani. Tehát pl. 39-13 az 3,0 így tudni fogod hogy az ehhez legközelebb álló áttételi arány 50es nagytányérral 50-17 lesz (2,94).
az 1 pedálfordulatra megtett út képlete kéne nektek. ez a következő: első fogszám/hátsó fogszám*kerék kerület Pl.: 53/12*2108=9310 ez most az én áttételem. elöl 53 fog,hátul 12,és a kerék kerületem 2108 mm. 9,31 métert teszek meg 1 pedálfordulatra.
lehet ezt még azzal is cifrázni,hogy kiszámolod mennyi 1 bizonyos pedálfordulatnál a sebességed. ez annak lehet hasznos,akinek nincsen pedálfordulat mérője. lehet viszonyítani vlmihez legalább. maradva az előző pl-nál 9,31 métert teszek meg 1 fordulatra. ezt megszorzom 90-el az 837,9 méter lesz. ezt pedig 60-al elosztom akkor 13,965m/s lesz. az eredményt be kell még szorozni 3,6-al,és így kijön az 50,274km/h-ás sebesség. tehát a képlet: 1 pedálfordulatra megtett út*pedálfordulat/60 másodperc*3,6=90-es pedálfordulatnál a sebesség km/órában.
kellemes számolgatást mindenkinek
Előzményből következtetve.. egy régi 50/39-es hajtókart cserélt egy Compactra 50/34-re és biztos a sort állítaná össze... ehhez elég az arány...
Egyszerű, vesz hozzá egy 11-25ös sort, azzal itthon szinte bárhol el lehet menni.
ja persze .. de nekem pl 53-19 az utazóm és szarul esne ha pont hasonló áttét nem lenne mondjuk egy 50/34-esen.
Az optimális áttétel nem hegyen fog neked hiányozni ... hanem síkon amikor 40km egy tempóval kell leküzdeni...