d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Official Felsőoktatás Topik > Bmebme
Prev1111112113114115327Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 1.00
Apr 21 2013 05:06pm
Quote (Thomas Cross @ 22 Apr 2013 01:03)
A megfoghatatlan dolog ott van az infón is a programozás személyében, annyival megcsavarva hogy a programozáshoz először meg kell tanulni úgy gondolkozni mint egy gép és csak azután lehet komplexebb programokat írni a "Helló Világ!"-nál. Ha ez megvan akkor már az ember elé rakhatnak bármit, mert egyből megjelenik előtte nagyjából a folyamatábra hogy hogy is fog a program felépülni.

a villamosmérnök is nagyon tud programozni, különösen hw közelben. Ha már gépközeli gondolkozás, a kommunikációs protokollomat hexa adatsor kézi-papír elemzésével teszteltem.

/e konkrétan én beágyazott softwarefejlesztő leszek, ha minden jól megy... szóval programozó villamosmérnök. Nekem ez a hw közeli programozás nagyon bejön, és megy is...

This post was edited by CyberPunk666 on Apr 21 2013 05:07pm
Member
Gold: 4,673.69
Apr 21 2013 05:09pm
Quote (CyberPunk666 @ 22 Apr 2013 01:06)
a villamosmérnök is nagyon tud programozni, különösen hw közelben. Ha már gépközeli gondolkozás, a kommunikációs protokollomat hexa adatsor kézi-papír elemzésével teszteltem.

/e konkrétan én beágyazott softwarefejlesztő leszek, ha minden jól megy...

Akkor majd tudom hogy kit kellesz szidnom hogyha a vaci új alaplap nem úgy működik ahogy kéne :)
Member
Gold: 11,500.00
Trader: Trusted
Apr 21 2013 05:41pm
Quote (CyberPunk666 @ 22 Apr 2013 01:06)

/e konkrétan én beágyazott softwarefejlesztő leszek, ha minden jól megy... szóval programozó villamosmérnök. Nekem ez a hw közeli programozás nagyon bejön, és megy is...

mondjuk én tartom magam ahhoz h nem itt tanul meg az ember programozni, legyen az bármelyik a kettő közül, főleg azok után hogy látom kiket engednek ki bármelyik szakról a kettő közül
akkor se alkalmaznám őket ha fizetnének, és most nem viccelek (75%)
(szóval ez lehet ellentmondásos lesz azzal hogy mégis kiállok az egyik mellett)

konkrétan folyamatos jelleggel követem a tárgyakat is meg a srácot is aki kb 5-össel végigvitte mérnökinfót és a "nagyon tud" kimerül abban hogy "előbb utóbb valahogy"
kitárgyaljuk az egészet, a tárgyaik se olyanok, meg semmi, hogy erre az útra terelődjenek
nem véletlenül software engineer az egyik és system engineer a másik

viszont mi meg azt sem tanuljuk meg hogy kell bekapcsolni a számítógépet, kb feltételezzük hogy fut ^^ nem hogy megtanítsanak bármit is a belsejéből.. (nicsak he itt a memória meg cpu, "yy, ez az absztrakt kocka itt ni", ennyi volt -- és ismét nem viccelek)
csak azért hogy körvonalazzam a dolgot ^^

az egész programozás olyan matekről és tárgyakról szól ami ott nincs, és a tárgyainknak az a része ami újat is mutat technikusihoz képest, már erre épülnek

ja és ő is ezt vallja

ne mondjuk már azt hogy "nagyon tud" ^^ az tud aki foglalkozik vele az összes szabadidejében, különben csak bemegy és 3 év múlva kijön
Member
Apr 22 2013 02:41am
Nagyon tud alatt nem azt értettem, hogy aki az egyetemről kijön az profi. Hanem azt, hogy egy villamosmérnöknek a munkája során alaptevékenységei közé tartozik a programozás, és ugyanúgy megtanulja, mint egy infos.

Az, hogy a suliban az emberek nagyrésze alkalmatlan bármilyen műszaki területre az egy másik kérdés. Aránylag kevesen mennek amúgy végig közülük nálunk, inkább lemorzsolódnak.

Nekünk megtanítják a gépek minden részletét, és egy csak softwares ember számára nem tudom mi a különbség aközött, hogy az adott buszon nem open-collectoros kimenete van az egységeknek, és aközött, hogy egyszerre ne legyen aktív több küldő egység? Semmi, mert az elsőből következik a második, és elég ennyit tudnia, hogy nem lehet egyszerre kettő. Mire megy vele, ha tudja, hogy miért...? Vagy éppen miért kellene tudnia, hogy az egyik memória folyamatosan frissített kondikból a másik meg állapotokat tároló flip-flopokból áll? Elég neki azt tudnia, hogy melyiket hogy éri el, melyik mekkora, és melyik milyen gyors.

Szóval nálunk is azért van csak jelentősége, mert mi megtervezzük adott esetben a hw-t is, és ehhez kell, de csak a programozásához? Elég odaírni egy két dolgot a leírásba és anélkül, hogy tudná a működését meg fogja tudni csinálni bármelyik softwares.
Member
Apr 22 2013 02:46am
sondor rámírt fb-n, hogy ők nem tanulnak programozni :(
Member
Gold: 69.85
Apr 22 2013 05:12am
Quote (CyberPunk666 @ 22 Apr 2013 00:59)
csalóka, mert én a pti-t és a mérnökinfot egynek számolnám, és úgy már nem igaz a megállapítás

>2013
>bármilyen mérnöknek nem kell tudni valamilyen szinten programozni

Pti és mernokinfo egybe?

Nem mondanam. Batyam BME-VIK: Mernokinfo, kesobb beagy. rendsz. reszen ment tovabb (es 1 felevvel elobb vegzet volna, de hat sokkal olcsobb kihasznalni a diakkedvezmenyeket es inkabb heti 5-bol 3-at dolgozni mar szakmait), mint gyorsan megcsinalni) es a lenyeg, hogy azert a mernokinfo ugyanannyira villamosmernok, mint amennyire programozo, szoval ez egy fail kijelentes. Attol fugg, hogy veszed fel aztan a targyaidat.
Member
Apr 22 2013 05:28am
Quote (Baleee @ 22 Apr 2013 13:12)
Pti és mernokinfo egybe?

Nem mondanam. Batyam BME-VIK: Mernokinfo, kesobb beagy. rendsz. reszen ment tovabb (es 1 felevvel elobb vegzet volna, de hat sokkal olcsobb kihasznalni a diakkedvezmenyeket es inkabb heti 5-bol 3-at dolgozni mar szakmait), mint gyorsan megcsinalni) es a lenyeg, hogy azert a mernokinfo ugyanannyira villamosmernok, mint amennyire programozo, szoval ez egy fail kijelentes. Attol fugg, hogy veszed fel aztan a targyaidat.

Én arra mondtam, hogy akik oda jelentkeznek azok mindig informatikusnak jelentkeznek és a jelentkezők túlnyomó többsége nem tudja a pontos különbséget, max annyit, hogy az egyiken van fizika a másikon a matek erősebb helyette. Ráadásul elég kevés az olyan álláshirdetés ahova csak egyik vagy csak másik jelentkezését várják. Prog.hu-n is ezt szajkózzák minden évben a jelentkezési időszak tájékán...
Ellenben a beágyazott rendszerek sw fejlesztő hirdetései között van egy olyan réteg, ahol kimondottan villamosmérnököt kérnek, és nem jó az informatikus.

Amúgy a villamosmérnök - mérnökinfós közösség maximum akkor igaz, ha a mérnökinfós hw a villamosmérnök pedig sw irányába szakosodik és orientálódik, azért az egyértelmű hogy határterületek (az sw fejlesztő nem is létezik hw nélkül), de ha ez nem így történik, akkor köze sincs a munkájuknak egymáshoz. Egy méréstechnikus, alkatrészes, híradástechnikus, energetikus ... stb villamosmérnök munkájához egy mérnökinfós hozzá sem tud szagolni. Persze, a határterületen, ahol számítógép alapú rendszerek vannak, ha mindketten erre szakosodnak, akkor ugyanannak a dolognak nézik az oldalait, csak más irányból. De ez egy speciális eset.

/e egyébként amire válaszoltam az volt, hogy kevesen jelentkeznek infosnak, és azért a programtervező informatikust és a mérnökinformatikust is informatikusnak szokás hívni, ahogy az energetikust és a híradástechnikust is villamosmérnöknek, pedig legalább ekkora a különbség.

This post was edited by CyberPunk666 on Apr 22 2013 05:31am
Member
Apr 22 2013 05:45am
Jha meg a mernok vs programozas tudas temara akartam reagalni. Manapsag barki aki Sci teruletre megy, nem art ha tud programozni (sci ertsd: fizika, matek, kemia, biologia barmelyikere, vagy mindegyikere epulo szakok), mivel ha nem csak egy random ember akar lenni a teruleten, aki megcsinalja amit nagyon muszaj, hanem fejleszto/kutato, akkor beleutkozik olyan dolgokba, amik igenyelnek basic programozasi tudast. Nem is feltetlen egy adott nyelvet, mint nezzuk a c vagy c++t, hanem magat a 'programozast', ami ha nagyon tagan ertelmezzuk a nyelvek lenyegeben ugyan azok, de legalabb a felepitesuk valamennyire bizonyos nyelveknek egyezik. Ez is ugyanolyan nyelv mint pl, angol vagy nemet, vagy akarmi. vannak szabalyaik, van aminek bonyolultabb, van aminek konnyebb, van amivel 'gyorsabban' lehet kimondani dolgokat, van amivel valasztekosabban, lenyeg a lenyeg, alapjait mindenkinek erdemes tudni, mert kesobb csak konnyebb lesz neki.

Mondjuk pl nekunk had- es bt.-n, zrinyin nem volt prog, de mondjuk az a szak egy elkurt fosadek, egy szakmunkas tobbet tud azoknak, akik ott vegeztek es a legtobbnek az eletcelja ki is merul ott, hogy riasztokat szerelget be, maganvallalkozaskent (amit meg tud csinalni egy villanyszerelo szakmunkas is, minden gond nelkul), azon viszont mindig rohogtem, amikor a vagyonvedelem tanarunk eloadta, hogy milyen komoly dolog egy videorendszert, vagy riasztorendszert, stb beszerelni, mennyi komoly tervezest igenyel es ha valaki ezt nem _TANULJA_ az nem tudja megcsinalni, mert nem fogja erteni... Nyomorek.

Egy ertelmes, logikusan gondolkodni tudo ember ha elolvassa a dokumentaciojanak a beszerelesre vonatkozo reszet a cuccnak berakja barmikor, az meg, hogy egy alaprajzra, anyagkoltseghatekonyan berajzolgassa a riasztok helyeit, nem kell egyetemi szintu vegzettseg. Vicc volt az egesz. Munkavedelem, ami erdekelt volna azt is elbasztak, mert idiotak tartottak, pedig az is egy elbaszott terulet, amin boven lehetne upgradelni, hogy ne csak a jogszabalyok tologatasabol alljon, oda boven kell sci tudas, hogy ne hatraltassa a munkafolyamatokat, de hat ezekre szarik mindenki.
Member
Apr 22 2013 05:53am
Quote (Baleee @ 22 Apr 2013 13:45)
Jha meg a mernok vs programozas tudas temara akartam reagalni. Manapsag barki aki Sci teruletre megy, nem art ha tud programozni (sci ertsd: fizika, matek, kemia, biologia barmelyikere, vagy mindegyikere epulo szakok), mivel ha nem csak egy random ember akar lenni a teruleten, aki megcsinalja amit nagyon muszaj, hanem fejleszto/kutato, akkor beleutkozik olyan dolgokba, amik igenyelnek basic programozasi tudast. Nem is feltetlen egy adott nyelvet, mint nezzuk a c vagy c++t, hanem magat a 'programozast', ami ha nagyon tagan ertelmezzuk a nyelvek lenyegeben ugyan azok, de legalabb a felepitesuk valamennyire bizonyos nyelveknek egyezik. Ez is ugyanolyan nyelv mint pl, angol vagy nemet, vagy akarmi. vannak szabalyaik, van aminek bonyolultabb, van aminek konnyebb, van amivel 'gyorsabban' lehet kimondani dolgokat, van amivel valasztekosabban, lenyeg a lenyeg, alapjait mindenkinek erdemes tudni, mert kesobb csak konnyebb lesz neki.

Mondjuk pl nekunk had- es bt.-n, zrinyin nem volt prog, de mondjuk az a szak egy elkurt fosadek, egy szakmunkas tobbet tud azoknak, akik ott vegeztek es a legtobbnek az eletcelja ki is merul ott, hogy riasztokat szerelget be, maganvallalkozaskent (amit meg tud csinalni egy villanyszerelo szakmunkas is, minden gond nelkul), azon viszont mindig rohogtem, amikor a vagyonvedelem tanarunk eloadta, hogy milyen komoly dolog egy videorendszert, vagy riasztorendszert, stb beszerelni, mennyi komoly tervezest igenyel es ha valaki ezt nem _TANULJA_ az nem tudja megcsinalni, mert nem fogja erteni... Nyomorek.

Egy ertelmes, logikusan gondolkodni tudo ember ha elolvassa a dokumentaciojanak a beszerelesre vonatkozo reszet a cuccnak berakja barmikor, az meg, hogy egy alaprajzra, anyagkoltseghatekonyan berajzolgassa a riasztok helyeit, nem kell egyetemi szintu vegzettseg. Vicc volt az egesz. Munkavedelem, ami erdekelt volna azt is elbasztak, mert idiotak tartottak, pedig az is egy elbaszott terulet, amin boven lehetne upgradelni, hogy ne csak a jogszabalyok tologatasabol alljon, oda boven kell sci tudas, hogy ne hatraltassa a munkafolyamatokat, de hat ezekre szarik mindenki.

teljesen egyetértek.

Nálunk a vagyonvédelmi modul is azon a szakirányon van, ahol én tanulok (én másik modulra megyek), de nálunk oda tartozik pl a képfeldolgozás, vagy az ehhez szükséges eszközök elektronikai illesztése, jeltovábbítás, informatikai háttér stb. Tehát aki itt végez az azt az eszközt tervezi, amit a villanyszerelő beszerel. (műszertechnikai- automatizálási szakirányon belül van)

Bár elég népszerűtlen modul, azokat rakják oda, akik máshova nem fértek be.

This post was edited by CyberPunk666 on Apr 22 2013 05:55am
Member
Apr 22 2013 05:59am
Quote (CyberPunk666 @ 22 Apr 2013 13:53)
teljesen egyetértek.

Nálunk a vagyonvédelmi modul is azon a szakirányon van, ahol én tanulok (én másik modulra megyek), de nálunk oda tartozik pl a képfeldolgozás, vagy az ehhez szükséges eszközök elektronikai illesztése, jeltovábbítás, informatikai háttér stb. Tehát aki itt végez az azt az eszközt tervezi, amit a villanyszerelő beszerel. (műszertechnikai- automatizálási szakirányon belül van)

Bár elég népszerűtlen modul, azokat rakják oda, akik máshova nem fértek be.

Mondjuk, amikor behivott a vagyonved tanar, vmi haverjat, biztonsagtechnikai cegtol, hogy cctv, meg kamerakrol tartson elaoadast/bemutatot es benyog a csavo ilyet, hogy hat az lehetetlen, nem lesz sosem ott a technika, hogy mint a filmekben kinagyitsanak es kitsztitsanak kepeket, hogy latszodjon az ... . Akkor alltam fel es mentem ki az eloadasarol. Azert mert o egy nyomorult idiota, a technika, es a matematikusok tarthatnak ott, hogy olyan kepjavito algoritmusokat kifejlesszenek, amik brutalis modon tudnak zoomolni a kepre es kitisztitani azt, mar-mar ilyen szarbol varat szinten. (nyilvan nem olyan gyorsasaggal, mint a filmekben, de attol meg tudnak).

This post was edited by Baleee on Apr 22 2013 05:59am
Go Back To Magyar Topic List
Prev1111112113114115327Next
Add Reply New Topic New Poll