Quote (Jancsipapa @ 22 Apr 2013 00:06)
villamoson több a fizika? csak mert a fizika nem egy sztártantárgy, tanárin se
alapvetően a villamosságtan a fizika egy ága. De nem hiszem, hogy ez a gépészeknél nagyon másként lenne.
Általános fizika annyira nem gáz, a hőtan, hullámtan ami kiemelten fontos itt, de gépészeket meg a sziltannak szopatják.
Egy infosnál mindenképpen komolyabb, de a gépész az is elég fizikus szerintem.
Talán ami nagy különbséget látok, hogy ide sokkal több képzelőerő kell, mert sok a megfoghatatlan dolog, amit kimérsz, elhiszel, de igazából nem tudod elképzelni. Nem lehet elképzelni a töltéshordozók mozgását és azt ahogy a mágneses teret létrehozzák, vagy oké, hogy kiméred meg tapasztalado, hogy az információ átjött hullámokra ültetve, de azért nem egy megfogható, elképzelhető dolog. Csak egyszerűsített modellben tudsz róla gondolkozni, ezzel szemben a gépészet azért sokkal anyagibb, kézzel foghatóbb.
De azért 2013-ban szinte semmit nem lehet villamosmérnök nélkül csinálni, ma már az autók motorja is jelentős részben villanyos munka, és furcsa, hogy senkinek (vagyis keveseknek) célja, hogy készülékeket tervezzen, építsen. Én is saját építésű médiaboxon dolgozom meg ilyenek, szerintem csomó jó bulit lehet vele csinálni.
Ráadásul egy jelentős rész az audiotechnika/médiatechnika miatt jön és audioszakember lesz (azok is villamosmérnökök), így mégkevesebb a hagyományos villanymérnök.
Pedig itt a legnagyobb a hiány, és a leggyorsabban növekszik az igény. Ma már mindenben elektronika van, és minden mérnök mellé kell egy villanymérnök, kis túlzással.
A felvi szerint mondjuk itt a legkeményebb a matek ^^

Mondjuk ebből a szempontból nincs rálátásom a többi szakra, itt elég fontos a fourier sor, nagyon fontos a logaritmikus összefüggések átlátása, mert szinte mindent abban ábrázolunk, az egész villamosságtan a komplex számrendszerre épül, a szabályozásoknál meg a differenciálegyenletek nagyon fontosak, laplace és z transzformáció is van. A programozás és digitális technika bool algebrát kíván. Szóval elég sokféle matek van. Nem tudom más szakokon mik és mennyire kellenek.
Én nem éreztem súlyosnak, de én kimondottan matekos beállítottságú vagyok, gondolkoztam is a ttk-n.