d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Megtakaritasok, Penz Gazdalkodas
Prev1101112131425Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 834.97
Dec 3 2018 04:32am
Quote (Cpt_Ghost @ Dec 3 2018 10:49am)
keves ennel gusztustalanabb feregseg van
en csak arra lennek kivancsi, hogy az ilyen lakasfoglalo szarhaziaknak mi jarhat a fejukben
en ezt megerdemlem, ez az enyem, mit gondol ez

az jar a fejukben, hogy rohadjal meg fereg kocsog gazdag magyargeci, majd ok jol kibasznak veled
Member
Gold: 5,390.00
Dec 3 2018 04:34am
Quote (BmA_BeMyAngel @ Dec 3 2018 11:32am)
az jar a fejukben, hogy rohadjal meg fereg kocsog gazdag magyargeci, majd ok jol kibasznak veled

vagy az jar a fejukben, hogyha emelnek meg huszezret akkor ho vegen nem marad semmink, es kulonben is rohadj meg te magyar geci amiert ezt is elveszed tolunk
Member
Gold: 33,265.80
Dec 3 2018 04:53am
Szóval akkor röviden én is leírom hol tartok, meg egy kicsit a hátteremről.

Nagyon egyszerű családban nőttem fel, a szüleim úgy csinálták végig velem meg a testvéremmel az iskolás éveket, hogy együtt alig kerestek többet 200k nettónál.

És bár baromi keményen dolgoztak, nem isznak, nem dohányoznak, még így is nagyon nehezen jöttünk ki mindig a pénzből, mindig KURVANAGY kérdés volt, hogy a picsába fogok egyetemre járni.

Annyi előnyünk volt, hogy volt egy kis panellakásunk pluszban Szombathelyen, amiből havi mondjuk 30-40k bevételünk volt.

Sajnos viszont csak megerősíteni tudom, hogy egy lakás kiadása egy rémálom tud lenni.

Emlékszem mikor egy egész korrektnek tűnő család iszonyat durván átkúrta a szüleim, és kb. 200k tartozást hagytak ott magunk után.

Baromi szar érzés volt látni, hogy mennyire küzdenek a szüleim, szóval igyekeztem amennyire csak tudtam tehermentesíteni őket.

Dolgoztam nyaranta, voltam cumigyárban raktáros meg Intersparban árufeltöltő. Sőt nekem még az a kis pénz amit a GSVs munkákból kerestem néha is kurvasokat jelentett.

Éppen ezért világ életemben baromi pénztudatos voltam.

Az egyetemi éveimet végig dolgoztam. Úgy indultam, hogy volt 80k a számlámon, mire lediplomáztam 2 milliós megtakarításom volt.

Dolgoztam könyvtárosként, kutatóasszisztensként, tanítottam angolt, tolmácsoltam, dolgoztam az egyetemnek, kb bármit amit lehetett.

Aztán a CEU alatt megpróbáltam egyenesbe rántani a családom pénzügyeit is.

Mielőtt felrobbant az ingatlanpiac, láttam, hogy itt kurvanagy lehetőség van, ezért rávettem a családom, hogy adjuk el a szombathelyi panelünket és a nagyszülők támogatásával meg minden családi tartalékot felszámolva vettünk egy lakást a Wesselényi utcában.

42nm - 13 misiért, szuper deal volt, de a bútorozás meg minden elég sokat felemésztett a megtakarításaimból.

A CEUs éveim alatt kicsit belustultam, volt egy rosszabb érzelmi időszakom is, és nem dolgoztam túl sokat.

Most Angliában élek és dolgozok.

A nettóm kb. 760k, de volt idő, míg erősebb volt a font meg máshogy dolgoztam, hogy 1 misi körüli fontot is kerestem.

Ebből kb. 300k-t fixen félre tudok tenni minden hónapban. Otthon kb. ennyit tudnék nettó keresni ha a szakmámban maradnék, külföldi diploma ide vagy oda.

Összesen a fél lakásommal meg minden félretett pénzemmel, befektetésemmel huszonegypár millióm van.

És amúgy az ingatlant, minden baszódás ellenére is jó befektetésnek tartom, pláne amióta a rövid távú lakáskiadás is egy opció. Erre csináltunk múlt nyáron egy céget egy barátommal.

De a mostani pesti lakásárak kicsit tarthatatlanok, ajánlom figyelmetekbe a Property clockot.

http://www.jll.eu/emea/en-gb/research/office/office-property-clock

Az ingatlanpiac alapvetően ciklikus, és világszerte kb. mindenhol jól lekövethető fázisokon megy át.

Most pl. nem éri meg igazán lakást vásárolni, de ha eljön az idő, és lesznek megtakarításaid, egy jó ingatlanos döntéssel kb. megalapozhatod a jövőd.

Amúgy @Balu az index trackereket épp bünteti a piac.. nagyon nehéz jó befektetést találni manapság. :(

Eléggé vihar előtti csöndnek néz ki a világgazdaság.
Member
Gold: 2,751.03
Dec 3 2018 04:56am
Quote (Cpt_Ghost @ Dec 3 2018 11:49am)
keves ennel gusztustalanabb feregseg van
en csak arra lennek kivancsi, hogy az ilyen lakasfoglalo szarhaziaknak mi jarhat a fejukben
en ezt megerdemlem, ez az enyem, mit gondol ez

siged.
Member
Gold: 124.45
Dec 3 2018 04:57am
Quote (TassassinHc @ 3 Dec 2018 11:13)
vagy csak nincsen hova menniük és inkább pereskednek, mint hogy utcán éljenek...
(ne kerülj olyan helyzetbe, hogy mondjuk október környéke van és nincsen hova menned... telet kihúzod, dolgozol, nem fizetsz, márciusban van pénzed kaucióra és elköltözhetsz másik helyre... )

Felajánlottuk hogy maradjanak 70ért december végéig (ez tavaly nyáron volt). Piaci árhoz képest 50e forinttal olcsóbban, fél évig. Vagy még egy évig, de 80e forintért. Mondom megint, 120eért simán kiadtuk utánuk. Nem mentek bele. Azt mondták legyenek két évig, és fizetik a 90et. Már kurvára nem akartam velük együtt két évet, gondolom érthető okok miatt, de belementem, csak ne legyen huzavona. Erre bemondta hogy mégsem, egy évig 80at fizetnek, majd 90-et, így volt megbeszélve. Faszkalap.

Hazudtak mindenen. Fordítva ültek a lovon, ők fenyegetőztek, meg akarták diktálni a feltételeket. Szép ez, hogy 20e forinttal a családi kasszát tönkrebaszom, de a nagy lófaszt, cigizett mindkét szülő (nem sodorták, ha bemondja valaki hogy lehet azt is olcsón). Egyikük leteszi, megvan a zsé. Tudod, én nem engedhetem meg magamnak hogy dohányozzak, azért költöztem vidékre mert olcsón meglesz a lakhatás, és amit arra költök azt összeszedem lassanként a lakás kiadásából. Jó érzésű ember nem más faszával veri a csalánt. Jó érzésű ember nem követel, ha meg van szorulva, nem fenyeget, hanem kér. Jó érzésű ember nem lop. Ha meg akarja oldani, megoldja. Nem egy jó fekvésű, viszonylag nagy lakást bérel ki, hanem egy sokadik emeleti, kisebb kecót, ne adj Isten kicsit vidékre megy, és olcsóbban kijön. De nem mástól lop.

Ha egyszer azt mondta volna, hogy nézd, szarul állunk, elnézést, igazad van, így áll az ingatlanpiac, de megértést és egy kis időt kérnek, ügyvéd közelébe nem mentem volna. Úgy is "békés" megoldást szerettem volna, hogy azt kaptam tőlük, amit.
Member
Gold: 3.03
Dec 3 2018 05:00am
Quote (Oberon_os @ 3 Dec 2018 11:57)
Felajánlottuk hogy maradjanak 70ért december végéig (ez tavaly nyáron volt). Piaci árhoz képest 50e forinttal olcsóbban, fél évig. Vagy még egy évig, de 80e forintért. Mondom megint, 120eért simán kiadtuk utánuk. Nem mentek bele. Azt mondták legyenek két évig, és fizetik a 90et. Már kurvára nem akartam velük együtt két évet, gondolom érthető okok miatt, de belementem, csak ne legyen huzavona. Erre bemondta hogy mégsem, egy évig 80at fizetnek, majd 90-et, így volt megbeszélve. Faszkalap.

Hazudtak mindenen. Fordítva ültek a lovon, ők fenyegetőztek, meg akarták diktálni a feltételeket. Szép ez, hogy 20e forinttal a családi kasszát tönkrebaszom, de a nagy lófaszt, cigizett mindkét szülő (nem sodorták, ha bemondja valaki hogy lehet azt is olcsón). Egyikük leteszi, megvan a zsé. Tudod, én nem engedhetem meg magamnak hogy dohányozzak, azért költöztem vidékre mert olcsón meglesz a lakhatás, és amit arra költök azt összeszedem lassanként a lakás kiadásából. Jó érzésű ember nem más faszával veri a csalánt. Jó érzésű ember nem követel, ha meg van szorulva, nem fenyeget, hanem kér. Jó érzésű ember nem lop. Ha meg akarja oldani, megoldja. Nem egy jó fekvésű, viszonylag nagy lakást bérel ki, hanem egy sokadik emeleti, kisebb kecót, ne adj Isten kicsit vidékre megy, és olcsóbban kijön. De nem mástól lop.

Ha egyszer azt mondta volna, hogy nézd, szarul állunk, elnézést, igazad van, így áll az ingatlanpiac, de megértést és egy kis időt kérnek, ügyvéd közelébe nem mentem volna. Úgy is "békés" megoldást szerettem volna, hogy azt kaptam tőlük, amit.

igen igen... normális tulajjal simán lehet beszélni, ha kulturált az ember...
szar alakokkal nehéz.

nekem mondjuk szuper jó fej bérbeadóm van és a bérlőim is nagyon rendben vannak.
Member
Gold: 2,751.03
Dec 3 2018 05:07am
tbh hiaba a mernok mesterfajsag, engem meglep, hogy masok havi 500kt tudnak felretenni meg 20 millas vagyonuk van huszoniksz evesen, meg a milliardos kriptos megtakaritasokat nem is emlitenem

en meg kb egy magyar minimalbernyit felreteszek havonta es happy vagyok vele
thx mes
de legalabb elmondhatom magamtol hogy sorosmentes orszagban elek, thx
Member
Gold: 80.00
Dec 3 2018 05:26am
Quote (jarabekg @ 3 Dec 2018 12:34)
vagy az jar a fejukben, hogyha emelnek meg huszezret akkor ho vegen nem marad semmink, es kulonben is rohadj meg te magyar geci amiert ezt is elveszed tolunk

Ugyerted nem lesz cigire meg raketara
Member
Gold: 6,352.66
Dec 3 2018 05:31am
Quote (Oberon_os @ 3 Dec 2018 12:57)

a cigany nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon.... ritkan joerzesu
Member
Gold: 5,390.00
Dec 3 2018 06:01am
tetszik ez az oszinteseg, enegm ugy is mindenki utal, szoval gondoltam leirom en is a storym, lehessen csamcsogni

Nekem egyik oldalról mar a nagyszuleim, masik odlalrol mar a dedszuleim is tehetosebbek voltak, de ok ugrottak messe a legnagyobbat a tarsadalmi rangletran.
A nagyszuleim egyik oldalrol egy paraszt gyerek, aki a kommunizmus alatt osztondijjal tanulhatott a marx karolyon (corvinusz), ezutan lett igazgatosagi tag es parttitkar meg a kommunizmusban, az o felesege, a nagymamam egyebkent fodrasz, es nem doglozik 50 eves kora ota.
Masik oldarol a dedzsuleim kereskedokent dolgoztak a kommunizmus alatt, es ha nem is sokkal, de az atlagosnal tehetosebbek volta. Arrol az oldalrol a nagyapam borzasztoan meggazdagodott a rendszervaltaskor vallalkozasokkal es privatizacioval.

Mindket oldalrol vastagon tamogattak a szüleimet is mar. Nagyjabol 30 korul lettek mindenkitol teljesen fuggetlenek, a mostani hazukat meg csaladi segitseggel vettek es ujitottak fel. Apukam a bmen vegzet mernokkent, mostanra igazgatohelyettes egy nagy cegnel, anyukam muvelodesi haz vezeto, egy a kozalk bertabla tetejen van.

A nagyapam sajnos koran meghalt (63 evesen rakban), relative nagy vagyont haygva mind a szuleimre, nagymamara es mind a 4 unokamra. A lakasomat a valsag vege korul vettuk 7 millio forintert (ebbol egy resze akkor meg hitel volt), utana mar apukam is joval jobban keresett (kb 5-6 eve a szuleim egyutt megkeresnek mindennel egyutt havi 1.5 millat). Az ocsem peldaul egy joval dragabb lakast kapott.

A nagyapam orokseget akkor kaptam meg, amikor elvegeztem az egyetemet.

Az egyetem elejen azon felul, hogy lakhatasra nem kellett koltenem, kb havi 50 k bol eltem, ezt egeszitettem ki mellekes dolgokkal (tanitas, d2, legyen on is milliomos, haziiras, stb...)
23 evesen kezdtem el doglozni, akkor havi 180k-t kerestem, ez mar eleg volt ara, hogy mindent fizessek magamnak (telefonszamlan kivul). PErsze ha akadt valami varatlan nagyobb kiadas (pl uj boiler) abban segitettek a szuleim.
Ezutan 1,5 evet dolgoztam gyakornokkent, az kb arra volt jo, hogy legyen koltopenzem, akkoriban a szuleim segitettek a szamlakkal.
A legutolso helyemen havi 300 k-t kerestem, es ev vegem volt egy durvan ket havi bonuszom. Ebbol tudtam felretenni, ugy, hogy az oroksegemet kiegeszitve be tudjak iratkozni a ceura, illetve ne haljak ehen az osszel. Most kezdek el ujra doglozni, reszmunkaidoben nagyjabol netto 180 k lesz, tavasztol 350-450 netto kozott valahol full timeban, nagyjabol 1,5 havi bonusszal 2019 ev vegen.
A GTK-s kepzesemet is magamnak fizettem, reszben diakhitellel, reszben a megkeresett penzbol.

Nyaron hazasodok, ezt a szuleim fizetik (nekik is az o szuleik fizettek). Ebbol a penz varhatoan eleg magas osszeg lesz, mert a kornyezetunkben mindenki hasonloan tehetos. Ez majd egyenesbe rant minket anyagilag is.

Tundivel nagyjabol egy kasszan vagyunk mar egy ideje, o is kap valamennyi penzt a szuleitol, de minden extra kiadast (pl ruhak, vacsorak, nyaralasok) en szoktam fizetni. Most kutatokent dolgozik reszmunkaidoben az MTA-nal, nevetseges 70 nettoert. O is a nyaron vegez a mesterrel.

Aztan meglatjuk mi lesz. Nem igazan akarunk ebben az orszagban gyereket nevelni. Nem szeretem a passziv megtakaritasokat, szeretnem vallalkozasokba fektetni a penzem, beszallni ide-oda befektetokent/csendes tarskent. Kulfoldi fizuval joval konnyebb lesz.

Go Back To Magyar Topic List
Prev1101112131425Next
Add Reply New Topic New Poll