Szóval akkor röviden én is leírom hol tartok, meg egy kicsit a hátteremről.
Nagyon egyszerű családban nőttem fel, a szüleim úgy csinálták végig velem meg a testvéremmel az iskolás éveket, hogy együtt alig kerestek többet 200k nettónál.
És bár baromi keményen dolgoztak, nem isznak, nem dohányoznak, még így is nagyon nehezen jöttünk ki mindig a pénzből, mindig KURVANAGY kérdés volt, hogy a picsába fogok egyetemre járni.
Annyi előnyünk volt, hogy volt egy kis panellakásunk pluszban Szombathelyen, amiből havi mondjuk 30-40k bevételünk volt.
Sajnos viszont csak megerősíteni tudom, hogy egy lakás kiadása egy rémálom tud lenni.
Emlékszem mikor egy egész korrektnek tűnő család iszonyat durván átkúrta a szüleim, és kb. 200k tartozást hagytak ott magunk után.
Baromi szar érzés volt látni, hogy mennyire küzdenek a szüleim, szóval igyekeztem amennyire csak tudtam tehermentesíteni őket.
Dolgoztam nyaranta, voltam cumigyárban raktáros meg Intersparban árufeltöltő. Sőt nekem még az a kis pénz amit a GSVs munkákból kerestem néha is kurvasokat jelentett.
Éppen ezért világ életemben baromi pénztudatos voltam.
Az egyetemi éveimet végig dolgoztam. Úgy indultam, hogy volt 80k a számlámon, mire lediplomáztam 2 milliós megtakarításom volt.
Dolgoztam könyvtárosként, kutatóasszisztensként, tanítottam angolt, tolmácsoltam, dolgoztam az egyetemnek, kb bármit amit lehetett.
Aztán a CEU alatt megpróbáltam egyenesbe rántani a családom pénzügyeit is.
Mielőtt felrobbant az ingatlanpiac, láttam, hogy itt kurvanagy lehetőség van, ezért rávettem a családom, hogy adjuk el a szombathelyi panelünket és a nagyszülők támogatásával meg minden családi tartalékot felszámolva vettünk egy lakást a Wesselényi utcában.
42nm - 13 misiért, szuper deal volt, de a bútorozás meg minden elég sokat felemésztett a megtakarításaimból.
A CEUs éveim alatt kicsit belustultam, volt egy rosszabb érzelmi időszakom is, és nem dolgoztam túl sokat.
Most Angliában élek és dolgozok.
A nettóm kb. 760k, de volt idő, míg erősebb volt a font meg máshogy dolgoztam, hogy 1 misi körüli fontot is kerestem.
Ebből kb. 300k-t fixen félre tudok tenni minden hónapban. Otthon kb. ennyit tudnék nettó keresni ha a szakmámban maradnék, külföldi diploma ide vagy oda.
Összesen a fél lakásommal meg minden félretett pénzemmel, befektetésemmel huszonegypár millióm van.
És amúgy az ingatlant, minden baszódás ellenére is jó befektetésnek tartom, pláne amióta a rövid távú lakáskiadás is egy opció. Erre csináltunk múlt nyáron egy céget egy barátommal.
De a mostani pesti lakásárak kicsit tarthatatlanok, ajánlom figyelmetekbe a Property clockot.
http://www.jll.eu/emea/en-gb/research/office/office-property-clockAz ingatlanpiac alapvetően ciklikus, és világszerte kb. mindenhol jól lekövethető fázisokon megy át.
Most pl. nem éri meg igazán lakást vásárolni, de ha eljön az idő, és lesznek megtakarításaid, egy jó ingatlanos döntéssel kb. megalapozhatod a jövőd.
Amúgy @Balu az index trackereket épp bünteti a piac.. nagyon nehéz jó befektetést találni manapság.

Eléggé vihar előtti csöndnek néz ki a világgazdaság.