Quote (jarabekg @ 17 Jan 2015 12:11)
ezt már olvastam, több ponton támadható logikailag
Ha nem olyan támadókról lett volna szó, akik alkoholt fogyasztanak, nem járnak templomba, és több ponton szegik meg a saját tanításaikat amikért aztán embereket öltek visszahivatkozva erre, akkor még elfogadhatónak is tartanám, hogy felkapják a vizet.
Itt nyilván kívülről felbujtott fundamentalista cselekedetről volt szó, aminek köze sem volt a nép nevében jogosan elkövetett dologhoz. (nem feltétlen a te véleményedre reagálva, csak úgy általában hozzá szerettem volna fűzni)
A te véleményedhez visszatérve: az, hogy mi provokáció, és mi nem, az csakis a befogadó féltől függ. És ha valakinek provokatív gyalázó gúnyolódó véleménye van, ahhoz neki ugyan úgy joga van. Nem uszít a mohamedán ellen senki, nem kelt gyűlöletet (ez egy vicclap), csak egy erős véleény. Jogodban áll vitatkozni a véleménnyel nyíltan, jogodban áll nem megvenni a lapot ha nem tetszik, de elvitatni tőlük ezeket a jogokat nincs.
a második "kettős mércével" való érvelést már több helyen olvastam. Ilyenkor felteszem a kérdést, hogy látta-e ár valaki a charlie hebdot korábban, tele van zsidós karikatúrákkal. Egy szerkesztőt valóban kirúgtak antiszemitizmus ürügyével, de ott a szerkesztő és a főszerkesztő közti személyes konfliktusról volt szó
Például a rasszista gyűlölet beszéd szerintem már a káros kategória. Ha olyan tulajdonság alapján uszítasz embereket adott népcsoport ellen (szigorúan uszítás, vagy gyűlöletkeltés), amiről nem tehetnek (számazás, bőrszín hajszín szemszín stb) az például szerintem már a korlátozandó kategóriába esik. Ugyan így tiltanám az objektív hazugságokat is, mint a történelemhamisítás, demagógia, stb. ami nem vélemény, hanem tény kérdése (leegyszerűsítve: arról, hogy az ég kék elmondhatja mindenki a véleményét, de azt ne állíthassa senki, hogy az ég zöld, mondjuk tömegmanipulációs célzattal)
De basszon mar meg a zsidoistened, hat nem fogod fel, hogy egesz vilagon, mindenhol tudjak es ertik, miert kockazatos Mohamedet abrazolni, plane karikaturizalni?! Akkor meg miert kellene sajnalni azokat, akik meg is megtettek es a vallas neveben fundamentalistak megoltek. Amugy ja, en is elitelem ezt, de ugyanilyen okok miatt itelem el a kereszteny vallast is, mert ugyan ezt csinaltak a 11-13. szazadban, keresztes hadjaratok neven mondjuk, vagy meg utana is, aki tagadta istent/keresztenyseget, megegettek, felkotottek, stb. Ahogy akkor az, most ez ugyan olyan minosegben fundamentalizmus. + akkor is tudtak azok, akik satanistaskodtak, meg tagadtak a vallast, milyen kivetkezmenyei lehetnek, most is tudta mindenki, mennyire kockazatos ilyen nyiltan karikaturizalni egy elvakult fanatistakkal rendelkezo vallas kovetoit.