Quote (My_Acc_Is_Bazur @ 23 Jun 2014 19:35)
szegény rezsőt leszarta mindenki, pedig érdekeset postolt
szerintem 150-200k-ból kb. kényelmesen el lehet lenni, főleg ha mondjuk együttélsz valakivel, aki szintén keres, és csomó fix cost feleződik. ez az összeg ofc főleg a mostani igényeimet mutatja, később ha akarok kocsit, gyereket stb. nyilván nő az összeg.
Szerintem is, marmint na. Egy palyakezdo fiatalnak mire van szuksege?
Kaja, szorakozas/hobbi (gyuras, szamitogep, egyen sport, etc), lakas.
En a lakasnal havi 74k szamoltam mert jelenleg ennyi a torlesztonk (volt 110 is).
A hazunkban (Haller utca) egy ilyen 33 nmes lakast, mint a mienk 60k korul adnak ki.
Szamoljunk mondjuk baratnovel, ketten keresnek 150k. A kiadasok nem lesznek egyenesen aranyosan duplai szerintem.
Havi 300k gazdalkodunk. Alapbol a lakas
rezsije mar felezodik. Szamoljunk a 60k-val. Szerintem a Haller utca, relative kozel van belvaroshoz amugy is, szoval jo.
Havi aram felmegy mondjuk 8k-ig, tobbi rezsi lesz mondjuk 18k, telefon legyen 2 embernek egyutt mondjuk 16k, internet+tv marad 5k.
60+8+18+16+5=107 --> kerekitsunk 110k havonta, csak a rezsikre.
Kaja + egyeb kiadas (ebbe meg mindig csak a mososzerek/tusfurdo, stb szamolom, de meg vegyuk bele csajoknal is az extra piperet), itt sem mondanam, hogy alapbol ha csak a kajat neznenk egyenesen aranyosan duplazodna, de mivel benne vannak az extrak, legyen mondjuk 110k ez is.
Marad havi szinten kb 80k az auto/berlet/bringa/egyebre.
Berlet legyen meg -20k.
Marad 60k, szoval fejenkent 30k hobbikra havi szinten a palyakezdo fiatalainknak. Hat en ebbol siman szorakozok es oltozkodok, nem tudom, lehet masnoknak magasabbak az igenyei, vagy nekem tul alacsony. De en ebbol meg felre is teszek nyaralasra/uj gepre/akarmi.
Nem kell tulzasokba esni, nezzuk a magyar viszonylatot, bizony 2 ember, fejenkent 150k-bol el tud menni nyaralni, szorakozni, akarmi. Masreszt itt most kezdo fizurol van szo, mostani fejjel en nem fogok 300k fizeteseket szamolni olyan megelhetesnek, amibol csaladkent elhetek. Nem kellene tulzasokba esni.
Mondjuk en nem is iszok el egy este 30k-t, mert kurvara nem is akarok. Mondjuk havi egy koncert 8-10k, a sorozesek pedig alkalmankent mondjuk 2-3k.
----
Mas tema, en nem tudom elkepzelni az eletem, mint full varosi, hogy oszinte legyek nekem 150k fizu se kellene ahhoz, hogy megelljek, mivel a kajabol kb csak vaj, tej, stb vennem meg. Zoldseget, gyumolcsot megtermelunk magunknak, tojast szinten (csirkehust szinten), diszno/marha/vadhust sokkal "premiumabb" minosegbe szerzek be falun ~600-800 ft/kg kozott kez alatt, mint amilyet varosi vesz barmilyen hentesnel. Emiatt a havi kaja kiadas erosen csokken.
Illetve ha hosszutavu tervek. El sem tudam kepzelni, hogy csaladdal ne olyan kerteshazban lakjak, ahol nincs terulet a zoldseg/gyumolcsoknek esetleg 1-2 haszonallatnak.