d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar >
Poll > Hiszel Istenben?
Prev1101112131431Next
Add Reply New Topic New Poll
  Guests cannot view or vote in polls. Please register or login.
Member
Gold: 22.99
May 29 2009 05:11pm
nem ofc
Member
Gold: 355.92
May 29 2009 05:12pm
Quote (ToldiSenior @ Sat, May 30 2009, 01:05am)
OKOK, akkor folytassuk a hittanórát! Te most a kinyilatkoztatás problémáját feszegeted, válaszolok rá! A kinyilatkoztatás ugyanaz, mint az imádság, azaz a személyes szeretetkapcsolat Isten és az ember között, azzal a különbséggel, hogy amikor az ember imádkozik, akkor keresi a kapcsolatot Istennel, míg a kinyilatkoztatásban az Isten keresi a személyes kapcsolatot az emberrel!

A kinyilatkoztatás teljessége maga Jézus Krisztus, az Isten fia, aki a világba jött kétezer évvel ezelőtt, hogy a bűnöktől a kereszthalála által megváltsa az emberiséget. Minden ember bűnéért megszenvedett, és ez adja meg a reményünket az örök életre, mármint ha Jézus feltámadt harmadnapon a kivégzése után (ezt ünnepeljük Húsvét vasárnap), akkor nekünk is megvan a reményünk rá, hogy ha megtartjuk Jézus parancsait (felebaráti szeretet, megbocsátás stb), akkor mi is eljuthatunk a halálunk után az örök életre és örök boldogságra (képletesen szólva a menyországba). Szó sincs semmiféle emberi "vallási fejesek" gonosz összeesküvéséről, az egész vallásosság Isten emberek iránti szeretetén alapul!

Mielőtt Jézus Krisztus a világba jött, Isten a próféták által már részletesen megjövendölte annak minden részletét (ez az Ószövetség), tehát a kinyilatkoztatás, az Isten szeretetkapcsolata az emberekkel már azelőtt is megvolt. Miután pedig Jézus meghalt és föltámadt, Szent Péter által megalapította az egyházát, amely, bár tényleg tele van hibákkal és emberi gyarlósággal, mégis Isten szeretetét képviseli a mai világban (ez az Újszövetség).

Ha kérdés van, és ráérek, folytathatjuk a hittanórát :) XD

ez mind szép és jó,de tény,hogy nem csak annyi evangélium volt,mint amiről most tudunk,az más kérdés,hogy az egyház mit fogadott el
sajnos túl realista vagyok ahhoz,hogy ezekben higgyek...

ahogy én látom:

kell valami,ami kordában tartja az embereket --> az egyház létrehozza a keresztény vallást, szükségeinek és érdekeinek megfelelően megformálja az alapelveit,és eltiporja azokat,akik másképpen gondolkoznak

nagyon jó dolog,ha az embernek van valami,amiben hihet és erőt ad neki,de a mostani történelmi ismeretekkel sajnos már rohadtul nem tudok hinni ebben az egészben...
lehet,hogy én vagyok túl paranoiás,hogy összeesküvés-elméleteket gyártok,de ha az egyház tényleg Istenről szólna,akkor nem mindig a saját érdekeit nézte volna,és nem védte volna annyira az ő igaz Istenét
Member
Gold: 124.45
May 29 2009 05:15pm
Quote (Anarkin @ Fri, 29 May 2009, 23:06)
Most mondta teljesen komoly hangsúlyban hogy tud beszélni Istennel, akkor csak nem olyan álszent az egyház
Biztos sokan mások is tudnak, és leírták amit mond

(bocs, de most lakott területen kívülre kell mennem mert felébrednek a szomszédok)

Az istenfélő szó mit jelent, azt még megmagyaráznád nekem? Vannak istenfélő emberek, ugyebár (pl. Te). Miért kell Istentől félni? Mert parancsolgat, és megbüntet ha nem követjük? Szerintem ez nem túl etalon dolog

Sorry, hogy kicsit gúnyosan fogalmaztam de amit quoteoltam az igaz marad -- mondjuk picit szebben is fogalmazhatott volna

Te még soha nem érezted azt, hogy nem vagy egyedül, valaki meghallgat, és igenis segít megtalálni a helyes utat, és erőt ad mindehhez? Ha nem, tényleg sajnállak, és ez nem oltás vagy flame, hanem _tényleg_.
Zuhanó gépen nincsenek ateisták, mondja mondás, mert a mondások mondani szokták a mondanivalót. Belül mindenki érzi (vagy legalábbis sokan) hogy nincs egyedül még a wc-n sem, miért olyan hihetetlen, hogy valakikben ez az érzés olyan erős, hogy nemcsak érzik néha, hanem hiszik is ezt, és így tudják, hogy a hozzá (Istenhez) mondott ima nem fölösleges 10 perc az életéből, hanem koomunikáció?
Member
May 29 2009 05:15pm
Quote (kopek66 @ Sat, May 30 2009, 01:11am)
pont hogy a vallási vezetőknek jobban oda kéne figyelniük, egy vak engedelmességre nevelt embert jobban ki tudnak használni, sokkal könnyebben rá tudnak venni dolgokra, és igenis nehéz elvonatkoztatni attól hogy a _hit_ nevében milliókat ölettek meg

ha megölök 10.000 embert, de mellette segít másik 10.000nek akkor egálban vagyok?

pont erre akartam kilyukadni én is... Isten nevével az egyház olyan irányba nevelte az embereket,ami neki a legelőnyösebb volt
ha ellenszegültél,Isten haragjára számíthattál
ha valami rossz történt veled,biztos Isten büntetett meg azért,mert rosszat csináltál

manipuláció az egész :(
Member
May 29 2009 05:19pm
Quote (Oberon_os @ Sat, May 30 2009, 01:15am)
Te még soha nem érezted azt, hogy nem vagy egyedül, valaki meghallgat, és igenis segít megtalálni a helyes utat, és erőt ad mindehhez? Ha nem, tényleg sajnállak, és ez nem oltás vagy flame, hanem _tényleg_.
Zuhanó gépen nincsenek ateisták, mondja mondás, mert a mondások mondani szokták a mondanivalót. Belül mindenki érzi (vagy legalábbis sokan) hogy nincs egyedül még a wc-n sem, miért olyan hihetetlen, hogy valakikben ez az érzés olyan erős, hogy nemcsak érzik néha, hanem hiszik is ezt, és így tudják, hogy a hozzá (Istenhez) mondott ima nem fölösleges 10 perc az életéből, hanem koomunikáció?

igen,de arra nem gondolsz,hogy Istenben egyház és imádkozás nélkül is lehet hinni
ha létezik Isten,akkor szerintem mindenkivel ott van,és ehhez nem kell templomba járni

és a vallások sokszínűségét nézve szerintem nem túl nyitott hozzáállás teljesen elfogadni Isten állítólagos parancsait
Member
May 29 2009 05:31pm
Quote (Saenchai @ Fri, 29 May 2009, 23:19)
igen,de arra nem gondolsz,hogy Istenben egyház és imádkozás nélkül is lehet hinni
ha létezik Isten,akkor szerintem mindenkivel ott van,és ehhez nem kell templomba járni

és a vallások sokszínűségét nézve szerintem nem túl nyitott hozzáállás teljesen elfogadni Isten állítólagos parancsait

Miért erőlteted ennyire az egyház, a vallás fölöslegességét? :) Ilyesmire már szánt szándékkal nem válaszoltam ezelőtt, mert leírtam: emberek csináltak csúnya rossz dolgokat Isten nevében, attól még az nem Istennek tetsző.
Istenben lehet hinni vallás és egyház nélkül, de Te leszel szegényebb. Igen, egyszerűbb azt mondani: áh ezt csak emberek csinálták manipulációból, át akarnak baszni de én nem dőlök be, mintsem templomra "pazarolni" idődet, elgondolkodni ezen-azon, satöbbi. Lehet egyedül gyakorolni a hitedet, de nagyon nehéz, és egy jó templom/pap, egy jó gyülekezet nagyon sokat segíthet.

Mellesleg: szavazás állása 19/15 nem/igen. Rengetegen kardoskodtok amellett hogy az egyház, a vallás a rossz, és a Biblia+ezek manipulatívak. Semmi összeesküvés elmélet, de nem gondolkodtál el azon hogy ma már többen mondják ezt, és kerülik a templomokat, mint akik templomba járnak? Akkor nem lehet hogy Téged manipuláltak, hogy bizonyíték nélkül olyanokat állíts, amit nem tudsz, és olyan kérdések ugorjanak be ami Isten/vallás létjogosulatlanságát hivatottak bizonyítani (pl ha Isten létezik hogy hagyhatja ezt, meg hasonló bagetell dolgok - tudom, nem te hoztad elő, csak általános).
Member
Gold: 2,280.00
May 29 2009 05:31pm
Quote (Anarkin @ Sat, May 30 2009, 12:06am)
Most mondta teljesen komoly hangsúlyban hogy tud beszélni Istennel, akkor csak nem olyan álszent az egyház
Biztos sokan mások is tudnak, és leírták amit mond

(bocs, de most lakott területen kívülre kell mennem mert felébrednek a szomszédok)

Az istenfélő szó mit jelent, azt még megmagyaráznád nekem? Vannak istenfélő emberek, ugyebár (pl. Te). Miért kell Istentől félni? Mert parancsolgat, és megbüntet ha nem követjük? Szerintem ez nem túl etalon dolog

Sorry, hogy kicsit gúnyosan fogalmaztam de amit quoteoltam az igaz marad -- mondjuk picit szebben is fogalmazhatott volna

OKOK, jöjjön a hittanóra köv. fejezete :)

Az Istenfélelem szó az Ószövetségben szerepel, abban a korban, amikor már a próféták által Isten közölte magát az emberiséggel, konkrétan Ábrahámmal, és az ő leszármazottaival, azaz a zsidó néppel, és azt az ígéretet adta Ábrahámnak, időszámításunk előtt kb.1850 évvel, hogy az ő leszármazottjaként fog megszületni a zsidó népből Jézus, aki a Krisztus (görögül, héberül Messiás, magyarul a Megváltó, a Megszabadító). Pár évszázaddal később a zsidó Mózesnek az egyiptomból való kivonulás után a sivatagban a Sínai hegyen két kőtáblán adta át Isten a Tízparancsolatot (Szeresd Uradat Istenedet..., Nevét hiába ne vedd, Az Úr napját szenteld meg, Atyádat és anyádat tiszteld, Ne ölj, Ne paráználkodj, Ne lopj, Ne hazudj, Ne kívánd el felebarátod házát, feleségét, stb). Isten a Tízparancsot azért adta, hogy betartsuk. Azt az ígéretet adta, hogy aki megtartja az Isten parancsait, az jutalmul az örök életet és örök boldogságot nyeri el halála után a feltámadásban, míg aki nem tartja meg az Isten parancsait (pl. öl, lop, hazudik, megcsalja a hitvesét stb.) az ebből kimarad, halállal lakol. Ezért "féli az Istent" az Istenfélő ószövetségi ember. Mert Mindentudó, Mindenható.

Jézus Krisztus azonban végül, kb 1850 évvel Ábrahám után, és kb 1220 évvel Mózes után végre megszületett a Szentlélek erejéből és Szűz Máriától (ezért az Isten fia), ő valóságos Isten és valóságos ember is emiatt, és ő új parancsot adott az Evangéliumában (azaz Örömhírében): Szeressétek egymást! Elközelgett az Isten országa, tartsatok bűnbánatot, térjetek meg és higgyetek az üdvösség jóhírében, ami nem más, mint az örök élet és örök boldogság reménye. (Képi megfogalmazásban ez a Menyország)

Ennyi. Ha még kérdés van, folytatom az ad hoc hittanórát, remélem segítettem :)
Member
Gold: 1,111.11
May 29 2009 05:32pm
Quote (Oberon_os @ Sat, May 30 2009, 01:15am)

nem akartam leirni de sajnos kikivánkozik belőlem:
én így látom a dolgokat:

vagy _nem_ létezik Isten, ekkor minden véletlenszerűen történik senki se hibáztatható - senki se fog segíteni rajtad, csak az ha te teszel magadért és nem mástól várod a sült galambot a szádba

vagy létezik Isten, de akkor én nem akarok találkozni vele, beszélni se. Mert mit lehet látni? emberek ezrei halnak meg, éheznek, háborúznak, újabb és újabb vírusok, halálos betegségek ütik fel a fejüket és mindez azért mert ő unatkozik/szórakozik/büntet minket (amit talán kiválthatunk ha esdekelve imátkozunk hozzá ? )

és már kerültem olyan helyzetbe hogy nem voltak túl jók a kilátásaim (intenziv osztály..) mégsem kezdtem imátkozni - lehet én vagyok a kivétel.
Member
May 29 2009 05:39pm
Quote (Oberon_os @ Sat, May 30 2009, 01:31am)
Miért erőlteted ennyire az egyház, a vallás fölöslegességét? :) Ilyesmire már szánt szándékkal nem válaszoltam ezelőtt, mert leírtam: emberek csináltak csúnya rossz dolgokat Isten nevében, attól még az nem Istennek tetsző.
Istenben lehet hinni vallás és egyház nélkül, de Te leszel szegényebb. Igen, egyszerűbb azt mondani: áh ezt csak emberek csinálták manipulációból, át akarnak baszni de én nem dőlök be, mintsem templomra "pazarolni" idődet, elgondolkodni ezen-azon, satöbbi. Lehet egyedül gyakorolni a hitedet, de nagyon nehéz, és egy jó templom/pap, egy jó gyülekezet nagyon sokat segíthet.

Mellesleg: szavazás állása 19/15 nem/igen. Rengetegen kardoskodtok amellett hogy az egyház, a vallás a rossz, és a Biblia+ezek manipulatívak. Semmi összeesküvés elmélet, de nem gondolkodtál el azon hogy ma már többen mondják ezt, és kerülik a templomokat, mint akik templomba járnak? Akkor nem lehet hogy Téged manipuláltak, hogy bizonyíték nélkül olyanokat állíts, amit nem tudsz, és olyan kérdések ugorjanak be ami Isten/vallás létjogosulatlanságát hivatottak bizonyítani (pl ha Isten létezik hogy hagyhatja ezt, meg hasonló bagetell dolgok - tudom, nem te hoztad elő, csak általános).

én nem erőltetem az egyház feleslegességét,csupán megpróbálom az én álláspontom megmagyarázni
szerintem nem vagyok manipulálva, a szüleim vallásilag teljesen semleges módon neveltek engem,nem lettem manipulálva egyik irányba se

a véleményem teljesen önállóan alakítottam ki a mai történelmi ismereteim alapján. Hiszek egy felsőbb erőben,de olyan parancsokban nem tudok hinni,amelyek számomra kétes eredetűek
ha középkori ember lennék, teljesen biztos vagyok benne,hogy jó istenfélő keresztényként élném az életem,de a mai ismereteink alapján nem tudok vakon hinni egyik vallásban se
ha tényleg 1 igaz Isten létezne, akkor nem lenne akár szomszédonként eltérő vallás és minden vallás jelentősebb része nagyjából azonos lenne,ha másban nem is,akkor a politeizmus és a monoteizmus kérdésében

a "ha Isten létezik miért történnek rossz dolgok" dolgot azért nem hoztam fel,mert ha Isten létezik,és tényleg bölcs,akkor talán a sötét középkornak és minden rossz dolognak oka van

holnap mennem kell nyelvvizsgázni, úgyhogy részemről sajnos most befejeződik az eszmecsere,jóiccakát
Member
May 29 2009 05:41pm
Quote (Oberon_os @ Fri, 29 May 2009, 23:31)

hmmhmmm, első részéhez: adom itt a frankót, de be kell látnom, én is eléggé eltávolodtam a gyülekezettől, amiben konfirmáltam, illetve a templomunktól. Volt nemkis balhé lelkész-prezsbitérium között itt, ami mindenre kiterjedt (ki sikkasztott, bunyó a templomkertben, minden ami kell). Ezután persze nem szívesen megy oda az ember, mert ha templomba megyek, nem anyázást akarok hallgatni a kakasüllőről.
De nemsokkal rá tesóm elvitt az evangélikus templomba, ahol nagyon jó fej a pap, _tudta_ hogy református vagyok (mivel első 2 alkalommal következetesen, "áldás, békesség" köszönéssel távoztam az evangélikusoktól megszokott "erős vár a mi Istenünk" helyett :D) mégis adott úrvacsorát és kifejezetten kedvesen, ésatöbbi ésatöbbi. Szóval, persze hogy vannak rossz példák, de azért mert (jane!) EMBEREK csinálják.
Mint említettem, kölök koromban jártam gyerek hittanra, konfirmáció előkészítőre, "ifire" és hasonlók. Nagyon nagy pluszt adhatnak ezek az életben, mind barátság, mind tartás terén. Érzem a hiányát ennek, és sajnálom hogy elmaradoztak ezek az életemből. Pedig, az a "fránya szemétlda" egyház csinálja/ta!
Go Back To Magyar Topic List
Prev1101112131431Next
Add Reply New Topic New Poll