Quote (Anarkin @ Sat, May 30 2009, 12:06am)
Most mondta teljesen komoly hangsúlyban hogy tud beszélni Istennel, akkor csak nem olyan álszent az egyház
Biztos sokan mások is tudnak, és leírták amit mond
(bocs, de most lakott területen kívülre kell mennem mert felébrednek a szomszédok)
Az istenfélő szó mit jelent, azt még megmagyaráznád nekem? Vannak istenfélő emberek, ugyebár (pl. Te). Miért kell Istentől félni? Mert parancsolgat, és megbüntet ha nem követjük? Szerintem ez nem túl etalon dolog
Sorry, hogy kicsit gúnyosan fogalmaztam de amit quoteoltam az igaz marad -- mondjuk picit szebben is fogalmazhatott volna
OKOK, jöjjön a hittanóra köv. fejezete
Az Istenfélelem szó az Ószövetségben szerepel, abban a korban, amikor már a próféták által Isten közölte magát az emberiséggel, konkrétan Ábrahámmal, és az ő leszármazottaival, azaz a zsidó néppel, és azt az ígéretet adta Ábrahámnak, időszámításunk előtt kb.1850 évvel, hogy az ő leszármazottjaként fog megszületni a zsidó népből Jézus, aki a Krisztus (görögül, héberül Messiás, magyarul a Megváltó, a Megszabadító). Pár évszázaddal később a zsidó Mózesnek az egyiptomból való kivonulás után a sivatagban a Sínai hegyen két kőtáblán adta át Isten a Tízparancsolatot (Szeresd Uradat Istenedet..., Nevét hiába ne vedd, Az Úr napját szenteld meg, Atyádat és anyádat tiszteld, Ne ölj, Ne paráználkodj, Ne lopj, Ne hazudj, Ne kívánd el felebarátod házát, feleségét, stb). Isten a Tízparancsot azért adta, hogy betartsuk. Azt az ígéretet adta, hogy aki megtartja az Isten parancsait, az jutalmul az örök életet és örök boldogságot nyeri el halála után a feltámadásban, míg aki nem tartja meg az Isten parancsait (pl. öl, lop, hazudik, megcsalja a hitvesét stb.) az ebből kimarad, halállal lakol. Ezért "féli az Istent" az Istenfélő ószövetségi ember. Mert Mindentudó, Mindenható.
Jézus Krisztus azonban végül, kb 1850 évvel Ábrahám után, és kb 1220 évvel Mózes után végre megszületett a Szentlélek erejéből és Szűz Máriától (ezért az Isten fia), ő valóságos Isten és valóságos ember is emiatt, és ő új parancsot adott az Evangéliumában (azaz Örömhírében): Szeressétek egymást! Elközelgett az Isten országa, tartsatok bűnbánatot, térjetek meg és higgyetek az üdvösség jóhírében, ami nem más, mint az örök élet és örök boldogság reménye. (Képi megfogalmazásban ez a Menyország)
Ennyi. Ha még kérdés van, folytatom az ad hoc hittanórát, remélem segítettem