Quote (bajcli @ Jul 23 2013 07:49pm)
miert lenne helytelen
german eredetu fosztokepzo van benne gorog/latin szo elott, ezert max hulyebben nez ki, de attol meg ugyanugy helyes, max a sznoboknak nem tetszik
én már nem emlékeztem pontosan, SZAL RÁKERESTEM GUGLON, és ezt dobta ki
A szimpatikus görög eredetű szó. Elvileg a szim és a szin önmagában azt jelenti, hogy "együtt" és a patikus kb olyasmi mint "érzés". Vagyis aki szimpatikus azzal együtt érzel, egyhúron pendülsz úgymond - nem egyenlő azzal a magyar együttérzé szóval, amikor sajnálsz valakit.
A szin olyan szavakban fordul elő még, mint a szinkron (együtt + idő, azaz egyidejűleg, tehát ha valami szinkronban van, az egyidejűleg történik, a szinkronúszók együtt úsznak, stb)
A szim egyik ellentéte az anti, de például a szinkron ellentéte az aszinkron.
Az "a" az aszinkronban egy fosztóképző, olyan mint a magyarban a -tlan (sóTLAN). Tehát az aszinkron nem úgy ellentéte a szinrkonnak, mint a "jobb" és a "bal", hanem mint a sós és sótlan (tehát hiányzik, de nem az ellentéte, azaz pl nem cukros attól, hogy sótlan).
Még egy érdekes szó van, a szimmetria. Ebből létezik mindkét ellentét, az aszimmetrikus és az antimetrikus is.
Azt látni kell, hogy egyetlen szim/szin elejú szónak sem ellentéte az un-, ami ugyanúgy egy fosztóképző mint az "a", csak éppen latin, míg az összes eddigi görög volt.
Mindebből következik, hogy az unszimpatikus egy eredetileg hibás fosztóképzős alakja a szimpoatikusnak, és a korrekt alak az antipatikus.
Mindettől függetlenül a nyelvben elterjedt, és az emberek használják, ami azt jelenti, hogy ez a szó igeneis VAN, azaz létezik. (Egy szó akkor létezik, ha a beszélő és a hallgató is ugyanazt érti alatta, még ha egy korábbi helytelen formából alakult is ki.)