Quote (SteelMeetsSteel @ 19 Feb 2019 12:17)
erre a fajta kiszolgaltatottsagra te milyen megoldasokat latsz? nem kell nagyon kifejteni csak cimszavakban erdekelne hogy nehany even belul mit lehetne ezzel szerinted kezdeni (ie.: nem aze rdekel hogy 10 ev mulva mi lehetne egy oktatasi reformbol, attol fuggetlenul hogy szukseg van ra)
Ez most abszolút a személyes véleményem lesz és nem tudom mennyire tükrözi pl. a Momentum álláspontját.
De én elkezdeném eszetlenül (milliárdos - tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel) tolni a magyarországi informatikai képzést adó egyetemeket, és ráfeküdnék a nem egyetemi IT képzést nyújtó sulik állami támogatására is.
Kapjanak adómentességet, inkubátorházat (ingyen irodát), ilyesmiket. Támogassuk az eszközszerzésüket (áfamentesség) és segítsünk nekik országos hálózatot kiépíteni (legyenek ott minden megyeszékhelyen)
Magyarországon is működik már pár olyan suli, ami 4 hónap alatt használható IT tudást ad, kb 1 millió forintos tandíjért. Ilyen pl. a Green Fox Academy.
Ez egy tök jó hely, de nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ennyit kiperkáljanak, az ösztöndíjas programjaik amennyire tudom meg eléggé limitáltak.
Na én mondjuk velük és más hasonló sulikkal ülnék le első körben, hogy alakítsák át az üzleti modelljüket masszív állami támogatással és a Lambda School képzési modelljét vegyék át:
- A Lambdanak vannak online képzései, amiket pár hét alatt, ingyen végig tudsz csinálni, és ott el tudod sajátítani a programozás alapjait.
- Az online képzést elvégzők kvalifikálnak az ingyenes 4 hónapos intenzív kurzusra.
- Csak akkor kell elkezdeni fizetni érte, ha a végzettségeddel szerzel új, releváns munkát
Magyarországon egy ilyen államilag erősen támogatott program pár év alatt több ezer új használható informatikai tudással rendelkező embert tudna a piacra önteni.
Aztán erre az új informatikus gárdára alapozva elkezdeném Észt irányba elvinni Magyarországot.