Quote (anyd @ 1 Dec 2018 09:45)
Elegge ugy hangzik hogy osszejott az elet :) a sajat haz epitgetese szepitgetese szerintem egy olyan cel, amit a legtobben el akarnak erni
Összejött, semmi okom panaszra. De ezzel kapcsolatban egy megjegyzés: Héhalomban, Nógrád megyében élek, Budapestre járok dolgozni... Napi 60 km inga. Valamit valamiért... Itt volt egy teljesen felújítandó parasztház, feleségem szülei közel, és falu. Pár millát bele kellett lapátolni hogy lakható legyen, és most is van még mit költeni, ahogy írtam. A helyi ovi és iskola nem lenne rossz, de vannak itt ugye alul szocializált lények, akik miatt az iskola pl. tuti hurcolgatás lesz, ami azért nem könnyű- És az ingázás... Eddig busszal jártam, mert milyen jó, hogy reggel alszok még egyet, délután tanulok/olvasok/alszok, vezetés helyett. Meg ökológiai lábnyom... Egy szép, új világban. Nógrád volánnál a lerobbant busz gyakori, fűtés mint a mesében (hol volt, hol nem volt), a lábadnál fütyül a szél. Nyáron meg vagy 60 fok, vagy küldik rád a jéghideget, mert állítani nem lehet.
Cserébe gyerekek nem panelben nőnek fel, látják miből készül az étel, a tehén nem lila, a tojást nem fáról szedik. Ha jó az idő kint játszanak az udvaron, trambulin, fürcsi, homokozás.... Szóval: valamit, valamiért.
Fizetésem: 7 évig közalkalmazott voltam - EU finanszírozású agrár projekteket kezeltem, állattartó telep, gépbeszerzések, öntözőrendszer, élelmiszeripari beruházások, ilyesmik. Mikor elkezdtem ott dolgozni, örültem hogy van munkám, nem ez a szint volt mint most. Éljen a környezetgazdálkodási agrármérnök diploma. Na, környezetgazdálkodásra nincs szükség itt. Aztán politikai környezet alakulása, belefásulás miatt egyre inkább elment a kedvem az egésztől. A kormány a túlzott terhelés miatt a projektek értékelését (pontozását) egy szakmai stábra bízta, melybe pályáztam és nyertem. Ezért nem léptem le sokáig, az egész jó pénz volt, az aldi pénztárosnál kevesebb alap fizum mellé (diplomával, 7 év szakmai tapasztalattal.... megalázó volt). Azért van annak egy diszkrét bája, hogy 3 milliárdos projekten izzadok munkahelyemen, és 210 a BRUTTÓ fizetésem. Közalkalmazotti életpálya. Ezt megunva vagy maradok a projekteknél csak másik oldalon, vagy váltok. Ugyan hívtak projektírónak/menedzsernek, de gondolom nem kell magyaráznom, miért lett elegem ebből körből. Két gyerek, ingázás, másodállás mellett elkezdtem programozó informatikusnak tanulni Kecskeméten, majd az első félév után léptem az OBH-ba, mint statisztikus, de leginkább adatelemző, adatbányász munkakörbe. Élvezem, nettóm majd duplája a régi bruttómnak (kokaint mondjuk így sem szívok kurvák seggéről), de leginkább azért jó, mert mást csinálok.
Szóval igen, elégedett vagyok, nincs anyagi gondom, de ehhez az kell hogy tudja az ember, meddig ér a takaró.
Quote (bazdmegmarnemtudom @ 2 Dec 2018 21:50)
hala viktor urunknak
Dicsértessék az Neve!
És volt szó a lakás kiadásról. Tessék egy árnyoldal: 5 ávvel ezelőtt kiadtam a lakásom egy családnak. Nem mondom hogy nem voltak romák, de ha egyszer dolgosak, rendben voltak, nem lepusztultak... Nem vagyok én rasszista. Valamennyire ismertek, mindig naív voltam.
Miután ott hédereltek 3-4 évet (76 nm felújított panel jó helyen Gödöllőn) 70e forintért, mondtam nekik hogy ideje az emelésnek mert kicsit elszálltak az árak, a mostani reális albérlet ár 120, de maradjanak 90-ért. Azt mondták nem hajlandóak ennyit fizetni, és ha szivózok velük, megnézhetem majd a lakást. Felmondtam a szerződést, azonnal ügyvéd, lakás kiürítése iránti per. Nem egy móka és kacagás ez, higgyétek el. Fél évet maradtak még az ingatlanban, az első tárgyalásig. Ezalatt részben fizettek rezsit, használati díjjat (utolsó 4 hónapban egyáltalán nem), közös költséget végig nem. A lakásba nem tudtam bemenni. A sajátomba, igen. Miután elmentek, jöttek a pitiáner dolgok: pár csillárt és a lámpákból az izzókat ellopták, egy helyen a falra és a parkettára vizeltették a kutyát, így ráfért a kecóra egy alapos felújítás. Végösszeg valahol -1,5 millánál állt meg, ügyvédestül, mindenestül.
Pár tévhit:
-Ügyvéd által írt szerződés lófaszt nem ér. Annyit talán, hogy egy értelmes szerződésed van, de ha probléma adódik, per lesz. + jogokat NEM adhat egy ügyvédi szerződés, akkor sem ha aláírják - a lakástörvény vonatkozó részei a mérvadóak.
- Szerződés után birtokhasználati joga van a másik félnek, még a zárat is lecserélheti. Kötelessége előre megbeszélt időpontban megmutatnia, de ha gebasz van, ezen jogodat probléma nélkül leszarják.
- Te egy tizen-huszon-sok milliós ingatlant adsz át, havi 6-7% bérleti díjért, - adó, és sok járkálás vele. Ez nem az a műfaj, hogy Te kiadod míj Münchenben vagy, és csak ömlik a pénz. Illetve lehet ilyen is, ha találsz olyan lakókat...
- Az hogy gyerek van, semmit nem jelent. Egy éves korig van védett kor, de utána gond nélkül kilakoltatják.
- Nekem kereset benyújtásától több mint fél év telt el az első tárgyalásig, + a 2 hónapos felmondási határidő. Nálunk szerencsére nem várták meg a tárgyalást és leléptek előtte 2 héttel, de ha olyan lelkületűek, 1 évig simán elhúzhatják, de tovább is. + fellebbezés...
- Ha nyersz, a végrehajtással együtt kergethetsz olyan embereket, akiknek nincs nagy értékű vagyontárgy, megtakarítása, ingatlana... Akár több milliós tartozással. Az ilyenek simán fenyegetőznek, én is kaptam a kedvességeket. Családdal ezt nem veszi az ember annyira fél vállon, elvégre aki az ingatlanodat kvázi ellopja, abból bármit kinézhetsz, az tuti gané ember.
- A pénz még hagyján. Persze az sem jön jól, lásd príma fizetésem még abban az időben, de a tudat hogy a saját kurvadrága ingatlanoddal azt csinálnak amit akarnak, meg fenyegetőzések, beszólogatások, bíróság... Én kvázi 15 kilót fogytam ez alatt, és frankón megöregedtem. Ősz hajszálakat is itt szereztem.
Tanulság:
- Közjegyző! Közjegyzői okiratba foglalt szerződés esetén ha nem fizetnek, a felmondás után nincs per, a végrehajtás azonnal intézkedik. Ez persze nem azt jelenti hogy másnap kipakolják - felszólítások, pár hónap huzavona, de a minimum fél év, rossz esetben évek alatt lemenő per és annak költsége kiesik.
- A fentiekből következik hogy adózni kell, bár ez nálam nem volt gond, alapból adóztam, mivel vagyonnyilatkozatra voltam kötelezett, meg nemzetivédelmi átvilágítás és egyebek.
Lehet mérlegelni.