d2jsp
d2jsp Forums > Other Languages > Svenska >
Poll > Valet 2018 > Vad Röstar Du?
Prev1456
Add Reply New Topic New Poll
User Poll
Guests cannot vote. Please register or login.
SpAz.
#51 Sep 27 2018 02:08pm
Group: Member
Posts: 127,725
Joined: Jun 18 2005
Gold: 90,250.00
Quote (Simon @ 25 Sep 2018 14:23)
Centern går isåfall över till salladsdemokraterna och Annie blir president. Källa: läste på Flashback förr att Annie hade varit med på bilderbergsgruppens årsmöte


Haha
Tror faktiskt att om C fått 12-14% o S 22-24 så hade det varit möjligt.
Men S gjorde ju en magisk spurt tack vare hög % deltagande och orten <3


Tror S med minst ideologi och mest rutin/regeringslist kommer att gå ut som segrare av denna strid. Det är inte ens säkert de bör göra regering för o vinna. För om alliansen/parter ur högern ska ha makten, kommer alliansen skriva på sin egen dödsdom = vi får socialistdemokraterna i regering i överskådlig framtid. Typ 25+ år

Tror nog att det kommer bli så också. C vet att det kostar att samregera med S (om de inte skulle få statsministerposten dvs).

Frågan är om M/KD på något sätt kan regera utan att ta för mkt stryk i opinionen. Jag fattar inte hur det ska gå till. Men sossarna är spelets herre så det skulle inte förvåna mig om allianspartierna låter sig gå i fällan (dvs M/KD, med passivt stöd av SD, C och L.).

This post was edited by SpAz. on Sep 27 2018 02:15pm
umade
#52 Sep 27 2018 02:20pm
Group: Member
Posts: 106,882
Joined: Jan 20 2007
Gold: 1,248.00
Grejen är ju att S alltid kommer vara störst, för det är ett medelklassparti. Deras politik gynnar oftast FLEST personer. Dom siktar på alla som sitter med under 30k lön. Ge dom lite avdrag är och där, nice, vi röstar.
Jag infaller i denna grupp och därför är det lätt att tycka att en stor del av ett lands politik ska gynna så många personer som möjligt. Det finns ingen perfekt politik. Politik är som ett MOBA, som Dota. Det kommer patch hela tiden där något höjs, något sänks, för att försöka göra det bättre.
Det finns två alternativ. Antingen har vi S MP + C/L och M lägger sina röster, eller så blir det något M KD skit där SD får inflytande och vi har kaos i en månad innan alla avgår.
SpAz.
#53 Sep 27 2018 03:18pm
Group: Member
Posts: 127,725
Joined: Jun 18 2005
Gold: 90,250.00
Varför skulle S alltid vara störst? När de föesta svenskar var arvetare, o SAP ett arbetarparti: då var det sant.
Idag är de flesta medelklass. Arbetarklass röstar vänster. Alla möjliga röstar S, M, C, L. SD är oxå starkt hos arbetare/undre medelklass (läs landsbygden). Vilket är ironiskt med tanke på dess ideologi (konservatism, kapitalism).

Jag tycker det är så tråkigt med politik i Sverige. Just för att den är så identitetsbaserad och har varit det under hela 1900-talet. Klasserna röstar historiskt på "sitt parti". Det är ju dock mindre o mindre sant.

När fler o fler blir högutbildade, tror jag att liberalismen (i ursprunglig bemärkelse) kommer stärkas. Det är väl det den gjort också. När frågorna mer handlat om välfärdsstat än om fack o arbetarklassens rättigheter, blir dock nationalismen stark som protest mot "världskapitalismen" - lite det vi ser idag med andra ord. Socialdemokratin i Sverige har helt misslyckas med detta, i sin iver att plocka upp svenska medelklassen. Sin starkaste väljarbas har S idag i utsatta områden, bland nysvenskar och hos vissa kvinnliga väljargrupper. Och traditionen att rösta S är också stark.

Tror inte S har framtiden för sig i Sverige på lång sikt. Iafl inte av egna medel, utan det kräver att borgerligheten klampar för djupt in i konservatismen, istället för mjukare liberalism.

Jag skulle säga att Sverige behöver bryta ihop och börja om framförallt på två områden.
1) allas lika värde-dogmen behöver omformuleras.
- den svenska dogmen "allas lika värde" grundar sig i en internationell överrenskommelse från FN. Problemet år att den medvetet eller omedvetet är felöversatt; och denna felöversättningen har blivit en godhetssaning. I ursprunglig betydeöse pratar FN stadgan om HR om att alla föds med lika värdighet o med samma rättigheter: vilket är något helt annat än att alla kategoriskt är lika värda i ett samhälle.
- Mer fokus på skyldigheter i begreppsparet rättigheter o skyldigheter. Kanske har nationalismen/konservatismen satt fingret på något här, som de flesta av oss uppskattar. Den ursprungligt kristna värdegrunden. Multikulturalismen i sin störata form är isärdragande för samhällets konsensus av vad fär skyldigheter vi har. Enligt mig.

2) lära sig insikten att det inte nödvändigtvis finns ett samband mellan högre skattesatser, och högre skatteintäkter för staten. Folk är skrämmande okunniga i detta faktum och troasatsen att "jag tkr det år värt att betala mer skatt för att alla ska få det bra" behöver utmanas. Om det vore sant skulle alla problem kunna lösas bara vi höjde skatten. Men det går ju inte.
- sannolikt behövs bredare skattereformer i Sverige. Men det kommer vara en slitsam process.

Själv är jag mer och mer positiv till någon form av grundskydd, i form av medborgarlön eller dylikt. Och en kraftigt minskad stadsapparat o byråkrati kring alla bidrag m.m.
Tror att det till slut kommer bli nödvändigt, när arbetsmarknaden kmr bli allt mer ansträngd av att uomatiseringen genom robotar kmr bli mer o mer påtaglig. Antingen blir alla människor fattiga utom ett visst antal supperrika som äger robotarna. Eller så utmanar vi dogmen om att man måste förtjäna sitt uppehälle 2018. Ett utfattigt folk kan inte konsumera, så det ligger i de superrikas intresse att folk får denna grundtrygghet. Vidare tror jag stenhårt på att ett mindre ekonomiskt pressat folk kan frigöra massa kreativitet, typ egenföretagare.

Aja de blev långt o flummigt från mpbilen :P är hemma o är sjuk!
Godnatt

This post was edited by SpAz. on Sep 27 2018 03:30pm
Go Back To Svenska Topic List
Prev1456
Add Reply New Topic New Poll