Quote (Baleee @ May 9 2013 12:19pm)
Igen, erre gondolok, egy jó akáckor a 16 keretes NB-ből (anyarácsot nem használunk, ésszel pergetünk, nyitott fiasítást hagyjuk bent addig ameddig le nem fedik, illetve a keretek megfelelő helyre pakolásával kényszerítjük az anyát), 30 családtól ki jön 10-12 q méz is, ami azért nem rossz. Előző éven mondjuk a fagy megoldotta, hogy ne legyen gond azzal, hova rakunk ennyi mézet, 140 kg tudtunk kb kipergetni, de az sem teljesen tiszta akác volt. Idén bizakodó vagyok, mert ugyan a rémhír ellenére a mi méheink a jó takarásnak, telelésnek, tavaszi beetetésnek köszönhetően előrébb voltak, mint sok olyannak, akik csak 'kapzsi méhészek', vagy nagyképűek és nem tettég ugyan ezt meg. Minket is ki szoktak röhögni, hogy hogy takarunk, újságpapír rétegek, karton, fóliázott hungarocell, fólia, polifoam a kaptár aljára betolva, + az egész kaptársor kívülről még 3 rétegű fekete 'párásító fóliával' végig takarva. Méheknek a fűtéssel nem sok gondjuk van így, tudnak másra koncentrálni.
Hunor alapjában 27-es keret, amiben a lépmagasság 23-24 cm között van. Szélesség ugye ezeknél szabvány 46 cm a felső léc teljes szélessége. Így, hogy kaptak ennyi bővítést, szerintem a rajzás veszélyét csökkenteni tudjuk majd, de a mi vidékünkön ettől függetlenül még agy is a Boconádi típusú kaptárak lesznek a legjobban használhatóak. Akár 24, akár 18, akár 16-os. Ezekkel kb lehetetlen, hogy rajzás történjen, nagyon lustának kell ahhoz lenni, meg igénytelennek szerintem, hogy ennél a rendszernél valakinek elkezdjenek menekülni a méhei. Vagy ugye nagyon leszorítja az anyát az anyaráccsal. De mondom, mi azt nem használunk, fölösleges teljesen NB-nél.
Also a Hunornál is (ahogy gondolom nálatok is) a méztér és a fészek között ott van az anyarács, ami ugye sokat könnyít az ilyen fiókos/rakodó rendszerek pergetésénél, az a jó, hogy ha megnézed pl egy ilyen Hunornak az összes lépfelületét, az elég nagy, az, hogy szó szerint fele-fele a méz és a fészek, az már más kérdés, de igen, erős hordásszezon/virágpor szezonban a fészekben hirtelen nagyon fel tudnak szaporodni a méhek és akkor bizony menekülnek.
Ki nem szarja le, hogy más mit gondol. A takarás nagyon-nagyon fontos, szerintem ezt nem kell neked részletezni. Január elején mi is cukor lepénnyel etettünk függetlenül attól, hogy volt-e raktáron élelmük. A serkentés nagyon fontos és szerencsére a tél sem volt kemény. Egy családunk pusztult el, ősszel is gyengécske volt. A rajzás nem okoz gondot nekünk sem. Vannak rajzásmegelőző módszerek amiket te is említettél és aki komolyan foglalkozik a méhészetével annak nem rajzik agyon az állomány. Anyaráccsal mi is próbálkozunk de igazából nem használjuk. Ha az anya fel megy petézni a mézűrbe hát menjen. Fedett fiasításos lépeket simán lehet pergetni, utána visszateszed és kikelnek ügyesen ha akarnak. Max szédelegnek egy kicsit

Mi a lépek tetejére egy fóliát rakunk, lyukak vannak rajta így a kondenz víz ki tud menni. Erre jön rá a 8 cm menekülő + a tető is ad 8 cm teret ami télen tele van pakolva rétegelt, méretre vágott rongyokkal. Soha nincs bajunk a penészedéssel, láttam olyan kaptárat, hogy csupa penész volt az oldala belülről. Csúnya volt. Mi a "felfelé áramló hő" alapelvén szigetelünk. A méhek ugye télen hőt termelnek, a hő felfelé száll. Nos, ha megfelelő a szigetelés felül, akkor a megtermelt hő nem vész el olyan könnyen. Jó pár éve ezt használjuk, volt is -27C fok is és simán túlélték. Az aljdeszka is leválasztható. Tavasszal alkalmazzuk az aljdeszka tisztítást, pillanatok alatt kicseréled, kipucoljuk. Van egy kis gázpalackunk és nyílt lánggal "fertőtlenítjük". Persze nem égessük el...

Nincs költés meszesedésünk, nincs költés rothadásunk (Isten ments).
This post was edited by Rayen on May 10 2013 01:08am