d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Official Paraszt Topic > Napi Tanya Progress
Prev1171819202125Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 69.85
May 9 2013 04:31am
Quote (Inakwo @ 9 May 2013 12:27)
eladásra gondoltam

jo pénz manapság

Szevasz fharii! 8DDD
Member
Gold: 2,366.74
May 9 2013 04:34am
Quote (Baleee @ 9 May 2013 11:31)
Szevasz fharii! 8DDD

nincs ebben semmi

én is ugy szoktam hogy kifőzetek egy felöntést és a felét eladom ami simán vissza hozza a főzés árát

szerintem tökre megéri
Member
May 9 2013 04:40am
Na vegre! Lehet permetezni, sut a nap! :)))
Member
Gold: 0.00
May 10 2013 01:06am
Quote (Baleee @ May 9 2013 12:19pm)
Igen, erre gondolok, egy jó akáckor a 16 keretes NB-ből (anyarácsot nem használunk, ésszel pergetünk, nyitott fiasítást hagyjuk bent addig ameddig le nem fedik, illetve a keretek megfelelő helyre pakolásával kényszerítjük az anyát), 30 családtól ki jön 10-12 q méz is, ami azért nem rossz. Előző éven mondjuk a fagy megoldotta, hogy ne legyen gond azzal, hova rakunk ennyi mézet, 140 kg tudtunk kb kipergetni, de az sem teljesen tiszta akác volt. Idén bizakodó vagyok, mert ugyan a rémhír ellenére a mi méheink a jó takarásnak, telelésnek, tavaszi beetetésnek köszönhetően előrébb voltak, mint sok olyannak, akik csak 'kapzsi méhészek', vagy nagyképűek és nem tettég ugyan ezt meg. Minket is ki szoktak röhögni, hogy hogy takarunk, újságpapír rétegek, karton, fóliázott hungarocell, fólia, polifoam a kaptár aljára betolva, + az egész kaptársor kívülről még 3 rétegű fekete 'párásító fóliával' végig takarva. Méheknek a fűtéssel nem sok gondjuk van így, tudnak másra koncentrálni.

Hunor alapjában 27-es keret, amiben a lépmagasság 23-24 cm között van. Szélesség ugye ezeknél szabvány 46 cm a felső léc teljes szélessége. Így, hogy kaptak ennyi bővítést, szerintem a rajzás veszélyét csökkenteni tudjuk majd, de a mi vidékünkön ettől függetlenül még agy is a Boconádi típusú kaptárak lesznek a legjobban használhatóak. Akár 24, akár 18, akár 16-os. Ezekkel kb lehetetlen, hogy rajzás történjen, nagyon lustának kell ahhoz lenni, meg igénytelennek szerintem, hogy ennél a rendszernél valakinek elkezdjenek menekülni a méhei. Vagy ugye nagyon leszorítja az anyát az anyaráccsal. De mondom, mi azt nem használunk, fölösleges teljesen NB-nél.

Also a Hunornál is (ahogy gondolom nálatok is) a méztér és a fészek között ott van az anyarács, ami ugye sokat könnyít az ilyen fiókos/rakodó rendszerek pergetésénél, az a jó, hogy ha megnézed pl egy ilyen Hunornak az összes lépfelületét, az elég nagy, az, hogy szó szerint fele-fele a méz és a fészek, az már más kérdés, de igen, erős hordásszezon/virágpor szezonban a fészekben hirtelen nagyon fel tudnak szaporodni a méhek és akkor bizony menekülnek.

Ki nem szarja le, hogy más mit gondol. A takarás nagyon-nagyon fontos, szerintem ezt nem kell neked részletezni. Január elején mi is cukor lepénnyel etettünk függetlenül attól, hogy volt-e raktáron élelmük. A serkentés nagyon fontos és szerencsére a tél sem volt kemény. Egy családunk pusztult el, ősszel is gyengécske volt. A rajzás nem okoz gondot nekünk sem. Vannak rajzásmegelőző módszerek amiket te is említettél és aki komolyan foglalkozik a méhészetével annak nem rajzik agyon az állomány. Anyaráccsal mi is próbálkozunk de igazából nem használjuk. Ha az anya fel megy petézni a mézűrbe hát menjen. Fedett fiasításos lépeket simán lehet pergetni, utána visszateszed és kikelnek ügyesen ha akarnak. Max szédelegnek egy kicsit :) Mi a lépek tetejére egy fóliát rakunk, lyukak vannak rajta így a kondenz víz ki tud menni. Erre jön rá a 8 cm menekülő + a tető is ad 8 cm teret ami télen tele van pakolva rétegelt, méretre vágott rongyokkal. Soha nincs bajunk a penészedéssel, láttam olyan kaptárat, hogy csupa penész volt az oldala belülről. Csúnya volt. Mi a "felfelé áramló hő" alapelvén szigetelünk. A méhek ugye télen hőt termelnek, a hő felfelé száll. Nos, ha megfelelő a szigetelés felül, akkor a megtermelt hő nem vész el olyan könnyen. Jó pár éve ezt használjuk, volt is -27C fok is és simán túlélték. Az aljdeszka is leválasztható. Tavasszal alkalmazzuk az aljdeszka tisztítást, pillanatok alatt kicseréled, kipucoljuk. Van egy kis gázpalackunk és nyílt lánggal "fertőtlenítjük". Persze nem égessük el... :D Nincs költés meszesedésünk, nincs költés rothadásunk (Isten ments).

This post was edited by Rayen on May 10 2013 01:08am
Member
May 10 2013 01:45am
Quote (Rayen @ 10 May 2013 09:06)
Ki nem szarja le, hogy más mit gondol. A takarás nagyon-nagyon fontos, szerintem ezt nem kell neked részletezni. Január elején mi is cukor lepénnyel etettünk függetlenül attól, hogy volt-e raktáron élelmük. A serkentés nagyon fontos és szerencsére a tél sem volt kemény. Egy családunk pusztult el, ősszel is gyengécske volt. A rajzás nem okoz gondot nekünk sem. Vannak rajzásmegelőző módszerek amiket te is említettél és aki komolyan foglalkozik a méhészetével annak nem rajzik agyon az állomány. Anyaráccsal mi is próbálkozunk de igazából nem használjuk. Ha az anya fel megy petézni a mézűrbe hát menjen. Fedett fiasításos lépeket simán lehet pergetni, utána visszateszed és kikelnek ügyesen ha akarnak. Max szédelegnek egy kicsit :) Mi a lépek tetejére egy fóliát rakunk, lyukak vannak rajta így a kondenz víz ki tud menni. Erre jön rá a 8 cm menekülő + a tető is ad 8 cm teret ami télen tele van pakolva rétegelt, méretre vágott rongyokkal.  Soha nincs bajunk a penészedéssel, láttam olyan kaptárat, hogy csupa penész volt az oldala belülről. Csúnya volt. Mi a "felfelé áramló hő" alapelvén szigetelünk. A méhek ugye télen hőt termelnek, a hő felfelé száll. Nos, ha megfelelő a szigetelés felül, akkor a megtermelt hő nem vész el olyan könnyen. Jó pár éve ezt használjuk, volt is -27C fok is és simán túlélték. Az aljdeszka is leválasztható. Tavasszal alkalmazzuk az aljdeszka tisztítást, pillanatok alatt kicseréled, kipucoljuk. Van egy kis gázpalackunk és nyílt lánggal "fertőtlenítjük". Persze nem égessük el... :D Nincs költés meszesedésünk, nincs költés rothadásunk (Isten ments).

Nekünk egyszer nagyon régen volt még kb 2001 vagy 2002-ben, hogy oda lett 27 család atkásodás miatt. De azóta igazából semmi. Nyár végén Jászberényben lent hagytuk napraforgó után szeptember elejéig, (eddig kitartott ott a selyemfű, meg más mezei virágok) simán ki lehetett volna pergetni, de bent hagytuk, tavasszal 2x 70 dekás cukorlepényt (fokhagymás, ecetes, házi szörpös tuninggal) raktunk be, + 1x a virágpor pótlására (amikor visszajött a hó/hideg a napos idő után) porcukor + méz + szójából gyúrt pár grammos adagokat. Elhordtak mindent még úgy is, hogy 3-4 keret fedett/fedetlen méz volt bent nekik maradva őszről, azokat ofc felszaggattuk és kitakarítoták ugyan úgy.

A penészesedésre mi azt a megoldást találtuk ki, hogy a téli takarásnál, egy, hogy alján hőszigetelésnek ott a polifoam, meg két oldalt a hungarocell, ami mellett el tudnak menni a 'raktárba' mézért (le vannak szűkítve 6-8 keretre)+ ez az egész first sima újságpapírral körbevéve, hungarocell és a keret közé is belógatva, + tetejére is vastagon. Ez az amitől nem penészedik be és nem ázik el a kaptár, mert az újság felfogja a párát és nyugodtan szárad ki, erre még nálunk is megy rá a tetejére a fólia + méretre vágott vastag szőnyeg/rongy takarás. Annyi, hogy az újság, fólia és rongyok alatt a keretlécek tetején ugye pár pálca és rabic-háló van (asszem így hívják amit a falra felrakna a vakolás könnyítése miatt burkolók, vagy mik) és így simán tudnak szaladgálni alatta.

Meg ugye az atkátlanításnak utolsó fázisa, amit fa lapokkal oldunk meg, amit már nem tépnek szét, azt bent hagyjuk télre is, tavaszon meg az első nyitásokkor beletördeljük a füstölőbe.
Member
Gold: 710.00
May 10 2013 05:27am
szét basz az ideg mer erröl a kurva fényképezögépröl nem akarja átmásolni a képeket gépre
pedig elég epikus fejlödés volt mostanában

ja és már szedjük a salátát, annak is elég epic ize van
Member
May 10 2013 06:13am
Quote (sylke @ 10 May 2013 13:27)
szét basz az ideg mer erröl a kurva fényképezögépröl nem akarja átmásolni a képeket gépre
pedig elég epikus fejlödés volt mostanában

ja és már szedjük a salátát, annak is elég epic ize van

A foliabol mi mar leeltuk, ami ott marad, azt megkapjak mar az alatok, mert 'old' kicsit es keseru. Bar lehet vagy 3-4-et meghagyok es szedek majd rola magot.

Ellenben a kinti teposalata (ilyen voros+zold szinu, fodros levelu lesz) ~1,5 het mulva szedheto szinten. :)))

Amugy yy, eleg epikus a fejlodes, a lepidium sativum mar lassan szedheto. : DDDD
Kb ilyen allapotban van a mienk is most:
Member
May 10 2013 11:11am
Amugy:

Pont ma lett postolva tumblren, ezt aki meheszkedik tudja, aki meg nem annak unb fact.
Member
Gold: 10,257.50
May 10 2013 12:21pm
Quote (Baleee @ 9 May 2013 12:31)
Quote (Inakwo @ 9 May 2013 12:27)
eladásra gondoltam

jo pénz manapság

Szevasz fharii! 8DDD

Quote (Inakwo @ 9 May 2013 12:34)
nincs ebben semmi

én is ugy szoktam hogy kifőzetek egy felöntést és a felét eladom ami simán vissza hozza a főzés árát

szerintem tökre megéri

Küldöm a mátrixosokat.
Member
Gold: 0.00
May 10 2013 12:23pm
Quote (Baleee @ 9 May 2013 12:31)
Szevasz fharii! 8DDD

Szevasz Belaaaaa! 8DDD

faszom hogy mindenki fharizik xdd
Go Back To Magyar Topic List
Prev1171819202125Next
Add Reply New Topic New Poll