Witam.
Zastanawiam się nad zakupem swojego pierwszego samochodu. Markę i model już wybrałem: jest to AUDI A4 (B7) najprawdopodobniej sedan.

Dlaczego Audi?
Przede wszystkim powala mnie stylistyka tych samochodów - dla mnie to jedne z najpiekniejszych samochodów - dodatkowo napęd quattro i nic więcej do szczęścia chyba nie potrzeba

Jeszcze tylko nie zdecydowałem się na silnik i powiem że mam z tym dylemat a do wyboru mam:
1) 2.0 TFSI ( benzyna ) 200KM i 280Nm - mocny turbodoładowany silnik - niestety średnie spalanie w granicach 11l/100km ( chociaż kolega ma subaru impreze 2.0 211KM i średnio mu 9l/100km pali )
2) 2.7 (diesel) 180KM i 380Nm - trochę pojemność odstrasza - kiedyś może być problem go sprzedać, pali mniej niż benzyniak (8,5l/100km) przy normalnej jeździe, nie wiem jak z awaryjnością dodatkowo na + to że ma 6 garnuszków - kto jeździł takim autem to wie o czym piszę

3) 2.0 TDI (diesel) 170 KM i xxx Nm (brak danych a nie chce mi się szukać ) - zdecydowanie chyba najsłabszy z wymienionych - przede wszystkim bardzo awaryjny i bardzo drogi w naprawie a podobno często sie lubi coś zepsuć - ogólnie słyszałem że bardzo nieudana konstrukcja - ale zachęcają osiągi i niskie zużycie paliwa (6l/100km).
I teraz pytanie do Was - jakbyście mieli Audi A4 do wyboru to z jakim silnikiem byście wybrali?
Proszone są odpowiedzi z uzasadnieniemW tym temacie jak w każdym innym na polskiej sekcji obowiązuje zasada ZERO TOLERANCJI - zapłaciłem za temat więc proszę to uszanować.