d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar >
Poll > Unconditional Basic Income > Feltetel Nelkuli Alapjovedelem
Prev1111213141518Next
Add Reply New Topic New Poll
  Guests cannot view or vote in polls. Please register or login.
Member
Gold: 22,991.38
Trader: Trusted
Nov 22 2014 02:32pm
Quote (beni @ 22 Nov 2014 22:27)
Miért? Szerinted most nem megterhelő a kurva sok segélyt, juttatást és egyebeket fizetni, meg fenntartani a szociális hálót ebben a formában?

És szerinted jogos, hogy van például 722 ezer rokkantnyugdíjas Magyarországon? Szerinted tényleg ennyi embert korlátozza betegség vagy egészségügyi állapota a munkavégzésben? Ha mindenki kapna alanyi alapon pénzt és ezzel bezárult a kör, akkor értelmetlen lenne gondolkozni, hogy leszázalékoltatom magam mindenféle indokkal. Nem kéne fenntartani sem egy apparátus, amit ennek a jogszerűségét vizsgálja.

Fogjuk rá, hogy a cigók a segély miatt szülnek, bár szerintem nem csak ez van mögötte. De mondjuk, hogy ez a motiváció. Ez egy jó rendszer? Hogy fogják és elveszik a pénzt a te gyerekedtől és odaadják egy borsodi cigánynak, hogy inkább ő neveljen gyereket? Értem én, hogy kell a szolidaritás meg minden, de legyen már neki is valami felelőssége. Ne szűljön gyereket ha nem tudja eltartani. Ha meg szül fél tucatot, akkor a segély nem fogja kisegíteni őket ebből a körforgásból, csak átörökíti a szegénységet a következő generációra.

Szóval nem vagyok egyértelműen az alanyi jogon járó rendszer mellett, de szerintem a mostani se feltétlen jó. (Persze nem is értek annyira hozzá, hogy most megoldja fejben a problémáit.)

Oké, vegyük a te példádat:
- Kap ~1 millió ember segélyt/rokkantsági nyugdíjat (nincs ekkora szám) x évig
- Kap ~8 millió ember alanyi jogon juttatást egész életében

Melyik a kevésbé megterhelő gazdaságilag?

...és a betegeknek ugyanúgy ki kellene attól még fizetni a több milliós orvosi kezeléseket + akár a több százezres gyógyszereket mint eddig, ezen nem lehetne változtatni különben meghalnának ezek a betegek.

This post was edited by RiNGiSpiLeR on Nov 22 2014 02:34pm
Member
Gold: 6,440.13
Nov 22 2014 02:37pm
Quote (Baleee @ Nov 22 2014 09:31pm)
Abbol a 722ezer rokkant nyugdijasbol elenyeszo, aki nem az es igen, mindenki ismer olyanokat akik kivetel, de apummal beszelgettunk errol es en is ezt mondtam, hogy nevetseges, hogy ennyi van, de mondta, hogy sajnoa igen. Koszonhetoen a regi gyaraknak, banyaszatnaj de akat az ujabb cegek munkavedelmi korrupcioinak is.

Egyáltalán nem látok bele a rendszerbe, de szerintem inkább az a helyzet, hogy bezárt a bánya és munka hiányában orvosi papírral oldják meg a kérdést.
Member
Gold: 1.00
Nov 22 2014 02:39pm
Meg a legtöbb rokkantnyugdíjas azért nem esik ki teljesen a munkaképes állapotból. Simán van egy rakás olyan munka, amit végezhet, nem kell mindenhol emelni, meg ilyenek.

btw utánanézek majd, hátha nekem is jár valami a leiden mutációmmal.

Ha jár, akkor majd mindig azt a pénzt fogom elinni, amit onnan kapok, csak a poén kedvéért.

This post was edited by CyberPunk666 on Nov 22 2014 02:39pm
Member
Nov 22 2014 02:41pm
Quote (RiNGiSpiLeR @ Nov 22 2014 09:32pm)
Oké, vegyük a te példádat:
- Kap ~1 millió ember segélyt/rokkantsági nyugdíjat (nincs ekkora szám) x évig
- Kap ~8 millió ember alanyi jogon juttatást egész életében

Melyik a kevésbé megterhelő gazdaságilag?

...és a betegeknek ugyanúgy ki kellene attól még fizetni a több milliós orvosi kezeléseket + akár a több százezres gyógyszereket mint eddig, ezen nem lehetne változtatni különben meghalnának ezek a betegek.

Mint, ahogy korábban is írtam: az orvosi kölséget meg a gyógyszertámogatás más tészta. Egyáltalán nem érintené ezt a kérdést.

Most az a kérdés, hogy az iszonyatosan sok különféle jogcím helyett egy alanyi jutattás menne mindenkinek. Plusz a te példádban nincs semmilyen konkrét forint érték. 8 milliónak is ki lehet annyit osztani, mint 1 milliónak, csak mindenki 1/8-át kapja.

Quote (CyberPunk666 @ Nov 22 2014 09:39pm)
Meg a legtöbb rokkantnyugdíjas azért nem esik ki teljesen a munkaképes állapotból. Simán van egy rakás olyan munka, amit végezhet, nem kell mindenhol emelni, meg ilyenek.

Ha jár, akkor majd mindig azt a pénzt fogom elinni, amit onnan kapok, csak a poén kedvéért.

Figy, nekem is ki lehetne mutatni enyhe laktóz intoleranciát és kapnék segélyt. Volt kollégám glutén érzékeny volt, ő talán havi 5 ezret kapott is ilyen jogcímen.

This post was edited by beni on Nov 22 2014 02:43pm
Member
Gold: 22,991.38
Trader: Trusted
Nov 22 2014 02:49pm
Quote (beni @ 22 Nov 2014 22:41)
Mint, ahogy korábban is írtam: az orvosi kölséget meg a gyógyszertámogatás más tészta. Egyáltalán nem érintené ezt a kérdést.

Most az a kérdés, hogy az iszonyatosan sok különféle jogcím helyett egy alanyi jutattás menne mindenkinek. Plusz a te példádban nincs semmilyen konkrét forint érték. 8 milliónak is ki lehet annyit osztani, mint 1 milliónak, csak mindenki 1/8-át kapja.

Figy, nekem is ki lehetne mutatni enyhe laktóz intoleranciát és kapnék segélyt. Volt kollégám glutén érzékeny volt, ő talán havi 5 ezret kapott is ilyen jogcímen.

Az összeg az nagyjából egál, senki nem kap milliókat segélyként + rokkantsági nyugdíj gyanánt.

Tehát vegyük az én példámat... mondjuk, akik segélyt kapnak (munkanélküli + egyéb), azok mondjuk az életük folyamán átlagban 10 évig kapják.
Akik meg egész életükbe, azok ~50 évig, ami így alapból az ötszöröse. Mivel 8x annyi emberről van szó, ezért ez így már a segéylben kiosztott rendszerhez képest 40-szeres!
Nem mindegy, hogy az állam 100 mrd-ot fizet ki segélyre vagy 4000 mrd-ot...
Member
Gold: 2,496.00
Nov 22 2014 02:51pm
Quote (CyberPunk666 @ Nov 22 2014 09:39pm)

en a fel szememre gyakorlatilag nem latok egy munkahelyi baleset kovetkezteben, biztosan jarna valami de igazabol meg se kerdeztem hol lehet ilyet kerni
Member
Nov 22 2014 02:51pm
Jah, most ránéztem, hogy aki hoz egy igazolást arról, hogy ő glutén érzékeny, az

1. súlyos fogyatékosnak minősül és SZJA kedvezményt kap
2. emelt családi pótlék amíg gimnazista a gyerek
3. gyermekgondozási segély, ha az anyuka a gyermek betegsége miatt meghosszabbítja a GYES-t
4. külön kérvénnyel ápolási díj is igényelhető
5. közgyógy igazolvány

Nem mintha le akarnám becsülni a betegséget, de ez annyi, hogy glutén mentes cuccokat kell enni. Mégis minden szar jár (gyermekgondozási segély? wtf?).
Member
Nov 22 2014 03:04pm
Quote (RiNGiSpiLeR @ Nov 22 2014 09:49pm)
Az összeg az nagyjából egál, senki nem kap milliókat segélyként + rokkantsági nyugdíj gyanánt.

Tehát vegyük az én példámat... mondjuk, akik segélyt kapnak (munkanélküli + egyéb), azok mondjuk az életük folyamán átlagban 10 évig kapják.
Akik meg egész életükbe, azok ~50 évig, ami így alapból az ötszöröse. Mivel 8x annyi emberről van szó, ezért ez így már a segéylben kiosztott rendszerhez képest40-szeres!
Nem mindegy, hogy az állam 100 mrd-ot fizet ki segélyre vagy 4000 mrd-ot...

Persze, a lényeget tekintve igazad van, de a pontos arányok meg a tényleges nettó hatás nem feltétlen ilyen.

Mert van aki egész életében a segélyből él. Azok egy része, akik pedig nem segélyből élnek, azok is kapnak mindenféle jogcímen ezt-azt.

Amúgy kicsit más tészta, de sok támogatási rendszert szerintem újra kéne gondolni. Például támogatással kaphatsz hallókészüléket. Egy hallókészülék kb 250 ezer forint. Most mit kell tenni? Rábeszélni egy rosszul hallótt, hogy váltson ki egyet (neki nem kerül pénzbe) az orvos meg minden felírt kütyü után kap egy kis summát a gyártótól. Vagy ott van a lúdtalpbetét. Régen támogatott volt (most már nem tudom, hogy van) és valami 8-9 ezer volt. De felírtak belőle több százezret. Mégis minek?
Vagy ott van a gyógyszer. Évente egyszer-kétszer lebetegszel, akkor minek támogatják az antibiotikumot? Simán ki tudod magadnak fizetni, de összességében egy jelentős összeg lesz a végére. Ugyanez a mankó. Bekerültem a kórházba és egyből rámtukmálták. Sok kis támogatás sokat elvisz.

Quote (TresholdOfUniverse @ Nov 22 2014 09:51pm)
en a fel szememre gyakorlatilag nem latok egy munkahelyi baleset kovetkezteben, biztosan jarna valami de igazabol meg se kerdeztem hol lehet ilyet kerni

Szerintem járj utána.

This post was edited by beni on Nov 22 2014 03:06pm
Member
Gold: 0.00
Warn: 10%
Nov 22 2014 07:59pm
mintha lett volna mar hasonlo tema az elmult 1 evben itt
Member
Gold: 343.00
Nov 22 2014 08:03pm
Quote (Eoghan @ Nov 23 2014 01:59am)
mintha lett volna mar hasonlo tema az elmult 1 evben itt