d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar >
Poll > Szilveszter Poll/smart/3d Tv Kérdés > 2in1
Prev12345Next
Add Reply New Topic New Poll
  Guests cannot view or vote in polls. Please register or login.
Member
Gold: 1,080.60
Jan 3 2013 01:33pm
Quote (szabika @ 3 Jan 2013 20:02)
emberek harmada hajlamos erre kb

ezt így nem vágom, de tanultuk a térérzékelés komponenseit, kurva sok infoból rakja össze az agy, hogy mi hol lehet
pl. megvilágítás, légköri torzítások, lineáris perspektíva, adott tárgy elvárt mérete (egy elefántot kicsinek látsz akkor valszeg messze van)

ugye 2 szeme van az embernek jobb esetben, ezekkel 2 külön képet lát, ezt illeszti össze
a távolságtól függően a bezárt szög nő vagy csökken, illetve van a parallaxis jelenség is
ebből ki tudja számítani az agy a sztereo távolságot

ezen kívül tud a szem fókuszálni, s a vizsgált tárgyra fókuszálsz akkor a közelebbi és a távolabbi tárgyak életlenek lesznek, ebből az abszolút és relatív távolság érzete is származtatható (az agy azt is figyeli, hogy a szemizmok épp mennyire feszülnek meg)

na most a valóságban a fókusz mélysége megegyezik a sztereo távolsággal
a 3d-s cuccoknál a sztereo látást használják ki (a szemeidbe 2 különböző képet "vetítenek"), ebből meglesz a sztereo távolság, AZONBAN a fókuszod a képernyőre áll rá (a képernyő pedig mindig ugyanott van), ez pedig ellentmondáshoz vezet
ez az ellentmondás pedig megzavarja az agyat (minden embernél!)
(egyértelműen a 2d képeknél megegyezik a sztereo távolság a fókusz távolsággal, ezért annál nincs probléma)

nekünk azt mondták, hogy egy 3d-s mozitól nem lesz agysérülésed, de ha huzamosabban tolja valaki akkor simán elképzelhető hogy vmi para lesz emiatt
mesélt sztorikat, hogy ilyen "virtuális valóság" szemüvegeket teszteltek valahol, és jó pár tesztelő panaszkodott nagyon durva fejfájásra, mert ott egy szemedtől 1 centire lévő képen a fáról próbálják elhitetni, hogy az igazából 100 méterrel hátrébb van

meg még azt érdemes kipróbálni, hogy szemüvegben elfordítod a fejed 90 fokkal (a válladra teszed a füled), akkor full elbaszódik a kép, bár ez a polarizált fény miatt van
Member
Gold: 0.00
Jan 3 2013 01:37pm
Quote (SnoopDogg @ Jan 3 2013 08:31pm)
: DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
wtf man :D:D:D

én se vágom mi a fasz van azér kérdek
Member
Gold: 6,645.00
Jan 3 2013 01:39pm
Quote (farki @ Jan 3 2013 08:33pm)
ezt így nem vágom, de tanultuk a térérzékelés komponenseit, kurva sok infoból rakja össze az agy, hogy mi hol lehet
pl. megvilágítás, légköri torzítások, lineáris perspektíva, adott tárgy elvárt mérete (egy elefántot kicsinek látsz akkor valszeg messze van)

ugye 2 szeme van az embernek jobb esetben, ezekkel 2 külön képet lát, ezt illeszti össze
a távolságtól függően a bezárt szög nő vagy csökken, illetve van a parallaxis jelenség is

ezen kívül tud a szem fókuszálni, s a vizsgált tárgyra fókuszálsz akkor a közelebbi és a távolabbi tárgyak életlenek lesznek, ebből az abszolút és relatív távolság érzete is származtatható (az agy azt is figyeli, hogy a szemizmok épp mennyire feszülnek meg)

a 3d-s cuccoknál a sztereo látást használják ki (a szemeidbe 2 különböző képet "vetítenek"), ebből meglesz a sztereo távolság, AZONBAN a fókuszod a képernyőre áll rá (a képernyő pedig mindig ugyanott van), ez pedig ellentmondáshoz vezet
(egyértelműen a 2d képeknél megegyezik a sztereo távolság a fókusz távolsággal, ezért annál nincs probléma)

nekünk azt mondták, hogy egy 3d-s mozitól nem lesz agysérülésed, de ha huzamosabban tolja valaki akkor simán elképzelhető hogy vmi para lesz emiatt
mesélt sztorikat, hogy ilyen "virtuális valóság" szemüvegeket teszteltek valahol, és jó pár tesztelő panaszkodott nagyon durva fejfájásra, mert ott egy szemedtől 1 centire lévő képen a fáról próbálják elhitetni, hogy az igazából 100 méterrel hátrébb van

meg még azt érdemes kipróbálni, hogy szemüvegben elfordítod a fejed 90 fokkal (a válladra teszed a füled), akkor full elbaszódik a kép, bár ez a polarizált fény miatt van

iszonyat tldrt tolsz be, ezt igy játék közben nem olvasom
amin megakadt a szemem azt kiemeltem
ennek az értékét lőttem be, olvastam valahol róla én is
Member
Gold: 133.37
Jan 3 2013 01:42pm
Quote (daneeka10 @ 3 Jan 2013 19:33)
apám mondta, hogy konfigoljam be, több kérdésem is van

mire jó az a 3d szemüveg amit adtak hozzá? (acutally milyen forrásból fogok valaha 3d szart látni, gondolom nem így jön a műholdról a tv adás) -  amit már előttem is mondtak, ha TV képes rá, akkor van lehetőség 2D-ből 3D-re konvertálni. Pl én láttam olyat, hogy ESPN.en ment amerikai foci, és azt elég szépen átalakította. Volt szép mélysége, meg látszott rajta, hogy azért csinált is valamit.

néha ilyen furcsák az emberek mozdulatai (kb. mintha fel lenne gyorsítva) ez a régi képcsövesen nem volt jelen, ez a 200hz faszság hibája? -  nagynénémknek is ilyen 200Hz-es TVjük van, és ott én is látom állandóan ezt a jelenséget. Kibaszott mód idegesítő, nem tudom elképzelni, hogy ezt ők hogy nem veszik észre. Azt nem tudom, hogy vajon ez a 200 Hz dolog okozza-e, de feltételezem, hogy ezzel van összefüggésben. Valamilyen szoftver lehet benne, ami igyekszik framerateet(?) javítani, és ofc az nem tökéletes. Valami ilyet tudok elképzelni

a set top box/antenna vevő/nemtommi doboz scarttal van a tévébe dugva, mit tud átvinni a scart? (felbontás, fps etc.)  -  legjobb tudásom szerint Scart nem visz át 1080p. Sőt az azt hiszem vagy VGA-t vagy ahhoz közelit visz át. Ebbe 99%ig biztos vagyok. Ahhoz, hogy fullHD-ban nézhesd, HDMI kábelre lesz szükséged. Hang is jobb lesz, kép is jobb lesz etc etc.

amikor pl. hd-be ad az m1 egy foci meccset akkor azt csak akkor lehet rendes hd-be látni ha hdmi kábellel dugom a tévét a dobozba?    lsd fent

(btw ilyen antennás t-home valami a cucc)

basztam egy pollt is, hogy legyen kontent

olyan 2kor feljöttem, be voltam loggolva. néztem is hogy kik vannak fent. 10en voltunk, 5 anonimus, 1 vendég, meg négy user
kérdések megválaszolva legjobb tudásom szerint

Ja de amúgy nem szeretem a 3d tévéket. Nem tudom elképzelni, hogy én olyat vegyek az elkövetkezendő 10 évben.

This post was edited by HunIndex on Jan 3 2013 01:44pm
Member
Gold: 1,080.60
Jan 3 2013 01:42pm
Quote (szabika @ 3 Jan 2013 20:39)
iszonyat tldrt tolsz be, ezt igy játék közben nem olvasom
amin megakadt a szemem azt kiemeltem
ennek az értékét lőttem be, olvastam valahol róla én is

akkor tl;dr verzió:
szerintem mindenki hajlamos rá, csak valakinek előjön az 1. 3d film után, valakinek a 200. film után
Member
Jan 3 2013 01:46pm
Quote (farki @ 3 Jan 2013 20:42)
akkor tl;dr verzió:
szerintem mindenki hajlamos rá, csak valakinek előjön az 1. 3d film után, valakinek a 200. film után

a fenti tl;dr kajak hasznos volt. Sok kérdést megválaszolt bennem. thanks
Member
Jan 3 2013 01:46pm
Quote (farki @ Jan 3 2013 08:33pm)

ez érdekes volt szerintem, már volt valami haszna a topiknak ha a kérdésekre nem is jött válasz

edit: közbe jött válasz, olvasom

This post was edited by daneeka10 on Jan 3 2013 01:48pm
Member
Jan 3 2013 01:48pm
Quote (daneeka10 @ 3 Jan 2013 20:46)
http://img843.imageshack.us/img843/4233/ohshit.gif

ez érdekes volt szerintem, már volt valami haszna a topiknak ha a kérdésekre nem is jött válasz

http://forums.d2jsp.org/topic.php?t=65934228&f=129&p=441525340
Member
Jan 3 2013 01:51pm
Quote (HunIndex @ Jan 3 2013 08:42pm)
olyan 2kor feljöttem, be voltam loggolva. néztem is hogy kik vannak fent. 10en voltunk, 5 anonimus, 1 vendég, meg négy user
kérdések megválaszolva legjobb tudásom szerint

Ja de amúgy nem szeretem a 3d tévéket. Nem tudom elképzelni, hogy én olyat vegyek az elkövetkezendő 10  évben.

kösz, akkor szerzek egy hdmi kábelt valamikor meg megnézem, hogy ki lehet-e ütni a tévéből ezt a 200hz cuccot
Member
Gold: 145.00
Jan 3 2013 01:53pm
Quote (farki @ 3 Jan 2013 21:00)
>3d tv
>enjoy your szimulátor-betegség

az mi
Go Back To Magyar Topic List
Prev12345Next
Add Reply New Topic New Poll