d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Könyv Topik
Prev15678919Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 27,943.00
Jun 15 2014 11:29am
Quote (Rawen @ 15 Jun 2014 18:50)
vannak könyvek amik lefordíthatatlanok, illetve lehet vele próbálkozni de kb felesleges, soha nem fogod visszakapni azt amit ami naggyá teszi, a teljesen más nyelv meg író miatt, pont az lenne a lényeg, ahogy meg van írva az adott nyelven
nincs amúgy olyan sok ilyenből, vagyis biztos van csak pont ezért nem ismertek
az ulysses is ilyen, csak mivel angolul van, ezt a legtöbben beszélik ezért ismert, időpazarlás nem eredeti nyelven olvasni mert köze nem lesz ahhoz, amiért jó

olyan angolt meg smaton kivul nem beszel nagyon senki*, hogy ne vesszen el az eredetinek egy bizonyos szazaleka; kb valaszthatsz, hogy forditasban vesszen el, vagy te ne fogd fel az egeszet

nem hiszem, hogy olyan nagy baj lenne magyarul olvasni, azert a muforditasok nem ilyen mozifilmszinkron-szintu dolgok, sokkal tobb munka van bennuk szerintem

mondjuk ettol fuggetlenul en is angolul olvasom, ami angolul irodott, de kis tulzasnak erzem, hogy "ha nem angolul olvasod, idopocsekolas," a semminel biztos jobb

*najo, ez ronda altalanositas, vissza is szivom

This post was edited by bajcli on Jun 15 2014 11:31am
Member
Gold: 5,390.00
Jun 15 2014 11:32am
Quote (bajcli @ Jun 15 2014 06:29pm)
olyan angolt meg smaton kivul nem beszel nagyon senki, hogy ne vesszen el az eredetinek egy bizonyos szazaleka; kb valaszthatsz, hogy forditasban vesszen el, vagy te ne fogd fel az egeszet

nem hiszem, hogy olyan nagy baj lenne magyarul olvasni, azert a muforditasok nem ilyen mozifilmszinkron-szintu dolgok, sokkal tobb munka van bennuk szerintem

mondjuk ettol fuggetlenul en is angolul olvasom, ami angolul irodott, de kis tulzasnak erzem, hogy "ha nem angolul olvasod, idopocsekolas," a semminel biztos jobb

en is igy gondoltam, innen a szarkazmus az elso postomban

ennek ellenere neki fogok szerintem angolul, de sajnos nem eleg jo, nagyon sok munkat igenyelne, hogy legalabb forditas szintu ertelmet nyerjen a konyv
Member
Gold: 0.00
Jun 15 2014 11:32am
Quote (Baleee @ 15 Jun 2014 18:58)
Olvastad a Lawrence konyvet?

Rohadtul nem sci-fi amugy.

Arabiai Lawrence, hatha igy a nev tobbet mond. Film is volt talan belole.

tisztában vagyok vele, hogy nem scifi de most csak random beleolvasgattam és nem tűnt valami iszonyat bonyolultnak
na mindegy, ebbe most nem fogok belemenni, amúgy a book of the new sun-t olvastad-e?

Quote (bajcli @ 15 Jun 2014 19:29)
olyan angolt meg smaton kivul nem beszel nagyon senki, hogy ne vesszen el az eredetinek egy bizonyos szazaleka; kb valaszthatsz, hogy forditasban vesszen el, vagy te ne fogd fel az egeszet

not sure if serious smattal kapcsolatban
szerintem inkább vesszen el benne egy kicsit és kapjon többet az eredetiből és ha úgyis magyarul olvasná akkor olvasson inkább valamit amit le lehet fordítani, úgyis sokkal több könyv van amit érdemes elolvasni mint amire ideje van az embernek
Member
Gold: 27,943.00
Jun 15 2014 11:35am
Quote (Rawen @ 15 Jun 2014 19:32)
tisztában vagyok vele, hogy nem scifi de most csak random beleolvasgattam és nem tűnt valami iszonyat bonyolultnak
na mindegy, ebbe most nem fogok belemenni, amúgy a book of the new sun-t olvastad-e?

szerintem inkább vesszen el benne egy kicsit és kapjon többet az eredetiből és ha úgyis magyarul olvasná akkor olvasson inkább valamit amit le lehet fordítani, úgyis sokkal több könyv van amit érdemes elolvasni mint amire ideje van az embernek

hat o mondta multkor, hogy itt o meg oli meg josheide beszel csak jol angolul, ugyhogy eleg srs

de en is a te allaspontodon vagyok amugy, csak nezd mas nezopontjabol is a dolgot; most ha jara nem olvasott annyit angolul meg nincs egeszen azon a szinten, mint te, szerintem ertheto, hogy o mashogy gondolja

related: holnap bloomsday, olvasson mindenki ulyssest
Member
Gold: 69.85
Jun 15 2014 11:35am

Nem.

Amugy nem tudom beleolvasassal mennyire lehet eldonteni, de nem is szeretem az ilyet, marmint, hogy olvass bele es donts el, egy ilyen murol sztem ~1 oldal _semmit_ nem arul el.

Igen. Amugy is ha nem csak porgeted, hogy aztan elmondd, hogy elolvastad, igen is jo elveszni a 'nyelvezeteben' es a stilusaban es lehet, hogy eleinte nem erzed annyira, de ahogy haladsz benne, egyre tobbet ad.
Member
Jun 15 2014 11:41am
de akkor már rákérdezek, hátha valaki tud mondani valami jó kortárs magyar írót mert kb krasznahorkai az egyetlen akit ismerek, ő mondjuk 10/10 de szinte senki mástól nem olvastam semmit
Member
Gold: 710.00
Jun 15 2014 11:41am

szerintem annyival többet nem kapsz az eredetiböl
legalábbis ha magyarul kerülne a kezembe elöször vmi, akkor simán elolvasnám

Quote (Rawen @ 15 Jun 2014 19:41)
de akkor már rákérdezek, hátha valaki tud mondani valami jó kortárs magyar írót mert kb krasznahorkai az egyetlen akit ismerek, ő mondjuk 10/10 de szinte senki mástól nem olvastam semmit

mondanék, de tuti olyan rákot kapnál töle, ami még a jspre is átterjed 8d
én meg élvezem és csak olvasom lel :c

This post was edited by sylke on Jun 15 2014 11:42am
Member
Gold: 355.92
Jun 15 2014 11:44am
>2014
>olvasni

megyek nézni az Édes életet, ti meg élvezzétek az elavult szarságaitokat
Member
Jun 15 2014 11:45am
Quote (sylke @ 15 Jun 2014 19:41)
szerintem annyival többet nem kapsz az eredetiböl
legalábbis ha magyarul kerülne a kezembe elöször vmi, akkor simán elolvasnám

mondanék, de tuti olyan rákot kapnál töle, ami még a jspre is átterjed 8d
én meg élvezem és csak olvasom lel :c

ha nem fantasy vagy young adult cucc akkor jöhet
Member
Gold: 3,747.73
Jun 15 2014 11:13pm
Quote (Rawen @ Jun 15 2014 06:41pm)

Boszormenyi gyula ofc
Go Back To Magyar Topic List
Prev15678919Next
Add Reply New Topic New Poll